Vágólapra másolva!
A magyar válogatott szerda este 20.15-kor Svédországban kísérli meg pontjai gyarapítását a 2010-es dél-afrikai világbajnokság kvalifikációs sorozatában. A döntetlen már nagy bravúr lenne a háromkoronások ellen, akikkel az előző három selejtezősorozat közül kettőben szintén egy csoportban voltunk - és négy találkozóból egy döntetlen mellett három vereségre futotta az erőnkből.

Persze a svéd nemzeti tizenegy még így is a "kellemesebb" ellenfelek közé tartozik az úgynevezett nagycsapatok közül, hiszen az említett pontszerzés idegenben sikerült ellenük (2004 októberében Stockholmban értünk el 1-1-es döntetlent), márpedig nálunk magasabban jegyzett válogatott ellen tétmérkőzésen idegenben ez volt az utolsó sikeres mérkőzésünk.

Arról nem is beszélve, hogy a svéd csapat volt az utolsó "sztárgárda", amelyet tétmeccsen sikerült legyőzni - igaz, ez már meglehetősen régen, 1995-ben volt. A legutóbbi három találkozónkat viszont egyaránt elveszítettük a háromkoronások ellen, Budapesten 2003 áprilisában 2-1-re, 2005 szeptemberében pedig 1-0-ra (Zlatan Ibrahimovic emlékezetes, utolsó percben szerzett találatával), 2004 októberében pedig Stockholmban meglehetősen simán kaptunk ki 3-0-ra.

Míg a magyar csapatnál a két gárda legutóbbi egymás elleni találkozója óta már a negyedik szövetségi kapitány dolgozik, addig a svéd csapatot továbbra is Lars Lagerbäck irányítja, annak ellenére, hogy a szakember az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott. A mesternek elsősorban azt vetik a szemére, hogy csapata túlságosan is unalmas futballt játszik, és ugyan az együttes rendszeresen kijut a nemzetközi tornákra (az utolsó nagy viadal, amelyről a svédek hiányoztak, az 1998-as világbajnokság volt!), ott rendre komolyabb eredmény nélkül elvérzik.

A nyári Európa-bajnokságon is ugyanez volt a helyzet, a svédek Spanyolország és Oroszország mögött a harmadik helyen végeztek csoportjukban, és "csak" a görögöket tudták legyőzni. Ebből is látszik, hogy minden csak viszonyítás kérdése, hiszen úgy is lehet nézni, hogy a háromkoronások az Eb címvédőjét verték meg, és a két olyan csapat mögött végeztek, amely bejutott a legjobb négy közé, sőt a spanyolok aranyérmesek lettek.

Dárdai Pál a dánok elleni iksz után egy svédek elleni döntetlennek is örülne:


A kontinensviadal után mindenesetre komoly változások történtek a gárdánál, amire mér régóta nem volt példa - a svédek kerete, sőt kezdő tizenegye is szinte változatlan maradt a 2002-es világbajnokság óta. Most viszont a csapatkapitány, Fredrik Ljungberg lemondta a válogatottságot, akárcsak Niclas Alexandersson és Marcus Allbäck, de ennél még fontosabb, hogy a szakvezető taktikai váltásra szánta el magát, és úgy döntött, hogy szakít a megszokott 4-4-2-vel a 3-5-2-es felállás kedvéért.

A franciák elleni barátságos mérkőzésen, illetve az albánok elleni vb-selejtezőn a svédek így álltak fel, de a húzás (legalábbis egyelőre) nem jött be, hiszen Franciaországtól a gárda 3-2-es vereséget szenvedett, Albániában pedig csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes. Lagerbäck kapott is hideget-meleget, így aztán nincs kizárva, hogy ellenünk visszatér a megszokott szisztémához.

Forrás: MTI

A svédek kreativitása Ibrahimovicon múlhat

A szakvezető védelmében persze meg kell jegyezni, hogy az ideális kezdő tizenegyből többen is sérülés miatt nem állnak a rendelkezésére. A középpályáról Christian Wilhelmsson és Anders Svensson már az albánok ellen sem játszhatott, Tobias Linderoth pedig Tiranában dőlt ki a sorból, és a magyarok ellen ő sem futballozhat. A csatár Johan Elmander sérülése annyiból nem nagy érvágás, hogy a támadó részlegben a Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic duó helye megingathatatlan, de Elmander a kispadról beállva új lendületet adhatott volna a csapatnak, amennyiben szükség van rá.

A háromkoronások legnagyobb problémája tulajdonképpen továbbra is változatlan: a középpályáról hiányoznak a kreatív emberek. A jelenlegi keretben talán egyedül Kim Källström az, aki képes váratlan húzásra ebben a csapatrészben, de Lagerbäck még az Eb-n is többnyire csak csereként szerepeltette, így az együttes sikere túlságosan is Ibrahimovic zsenialitásán múlik - legalábbis az erősebb ellenfelekkel szemben.

Persze a csapat arra kiválóan alkalmas, hogy könyörtelenül lecsapjon az ellenfél hibáira, és a svéd csapat erőnlétben alighanem a világ legjobbjai közé tartozik, így aztán rendkívül nehéz ellene játszani, de maximális koncentrációval és némi szerencsével nem elképzelhetetlen ellenük a pontszerzés - mint ezt az albánok is bizonyították.

Világbajnoki selejtező, 1. csoport:
Svédország - Magyarország - kezdési időpont: 20.15 (tv.: m1)
Stockholm, Rasunda-stadion
a várható kezdőcsapatok:
Svédország: Isaksson - Hansson, Majstorovic, Mellberg - Wendt, Andersson, Källström, S. Larsson, M. Nilsson - H. Larsson, Ibrahimovic.
Magyarország:
Babos - Bodor, Juhász, Vanczák, Bodnár - Huszti, Vadócz, Hajnal, Dárdai, Gera - Torghelle.