Vágólapra másolva!
Talán még mindig emlékeznek a magyar futballszurkolók Stuart Dougal nevére. A skót játékvezető az egy nap híján pont egy éve rendezett Törökország-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőn közellenség lett a magyar drukkerek körében, mivel a mérkőzésen nagy hibát követett el, amikor a 16-oson belül buktatott Gera Zoltánnak - műesés miatt - piros lapot adott, pedig - gyakorlatilag még az UEFA szerint is - 11-est kellett volna ítélnie. Dougal ismét reflektorfénybe került: szombaton átruccant skót kollégájához, Dougie McDonaldhoz Edinburghbe, ahol együtt nézték meg a Macedónia-Skócia vb-selejtezőt, a bíró azonban a meccs után a konyhában elesett, és eltörte a csuklóját.

A skót játékvezetőnek nem sikerült túl júl a legutóbbi esztendő. A 46 éves Dougal a 364 nappal ezelőtt rendezett Törökország-Magyarország Eb-selejtezőn 0-0-s állásnál, a 63. percben jogtalanul állította ki a magyar csapatkapitányt, akit a hazaiak kapusa elütött a 16-oson belül - így 11-es helyett tíz emberrel folytatta a meccset a magyar válogatott, és végül ki is kapott 3-0-ra.

Hogy a FIFA-bírónak nem volt igaza, azt az UEFA döntése is igazolja, minthogy az európai szövetség nem tiltotta el Gerát a jogtalan piros lap miatt.

Kapott viszont büntetést a 2004-es és 2008-as skót FA-kupa-döntő sípmestere még 2004 márciusában, amikor 200 fontot kellett befizetnie országa szövetségének a kasszájába, mivel "gyalázkodó hangon" beszélt a Rangers játékosával, Christian Nerlingerrel.

Persze csak az hibázik, aki dolgozik, s Dougal általában jól is teszi a dolgát, elismert játékvezetőnek számít Skóciában, ám érdemes felidézni azt a tavaly októberi esetet is, amikor a Hibernian-Kilmarnock találkozón tévesen ítélt büntetőt a hazaiak javára - ezúttal azonban elismerte hibáját a nyilvánosság előtt.

Ekkor már csak két hónap volt a 45. születésnapjáig, ami után nemzetközi meccset már - a szabályok szerint - nem vezethetett többet.

Ám hogy Dougal az életben egy rendkívül szimpatikus sportember, arról az [origo] Skóciában személyesen is meggyőződött, tavaly a Hamilton-Livingston másodosztályú bajnoki után készséges volt, amikor a török-magyarról (is) kérdeztük, sőt még azt is elmondta, hogy Puhl Sándor a példaképe.

A héten ezúttal nem egy téves ítélete miatt került be ismét az újságokba, hanem egy balesete miatt, aminek persze most is köze volt a futballhoz.

Stuart Dougal két hónapra kidőlt, miután elcsúszott kollégája, Dougie McDonald konyhájában. A topbíró szeretné elfelejteni a szombat délutánt, amikor is rosszul sült el a Dougal család vendéglátogatása a szintén bíróként dolgozó Dougie McDonald edinburgh-i házában - írta csütörtöki számában a skót Daily Record.

Forrás: MTI

A skót-macedón meccs alighogy véget ért, Dougal felállt a tévétől, kiment a konyhába, és egy óriásit esett a padlón. Másnap, az Ibrox Parkban negyedik játékvezető lett volna a Rangers-Kilmarnock első osztályú bajnokin, amit persze ki kellett hagynia, hiszen csuklótörést szenvedett.

A teljes felépüléssel együtt várhatóan két hónapig nem fújhat a sípjába a meccsnézés utáni figyelmetlenség miatt, az esetet (és az estét) Dougal így kommentálta. "Dougie-val nagyon jóban vagyunk, a két család gyakran összejár. Épp játszottam a gyerekekkel, amikor a zoknim úgy döntött, nem szereti Dougie csúszós padlóját. Amint leestem, tudtam - nagy a baj. Nem volt ez nagy esés, arról viszont még nem győzödtem meg, hogy nem McDonald van-e a dolog mögött, hogy pár nagy meccset elhalásszon előlem" - mondta nevetve a bíró.

"Mivel Skócia kikapott, duplán fájdalmas volt számomra a szombat este. Talán jó lett volna, ha a meccs előtt törik el a csuklóm, mert akkor nem látom a vereséget. A bíró amúgy ítélhetett volna egy 11-est nekünk" - tette hozzá Dougal, akiről ugye a magyar drukkerek jól tudják: nagy szakértője a büntetőknek.

Dougal az interjúban hozzátette még, hogy alig várja már, hogy felépüljön, szinte már most hiányzik neki a bíráskodás.