Vágólapra másolva!
Két éve kikapott Máltán a magyar labdarúgó-válogatott, amely ezúttal világbajnoki selejtező miatt látogatott a szigetországba, ahol nagyon gyenge színvonalú találkozón 1-0-s győzelmet aratott Torghelle Sándor fejesgóljával. A kötelezőt ezzel hozta Erwin Koeman csapata, így a tavaszi folytatást hét ponttal várja a válogatott, ráadásul a második helyről, mivel Portugália annak ellenére nem tudta legyőzni Albániát, hogy több mint egy félidőt emberelőnyben játszhatott.

világbajnoki selejtező:
Málta - Magyarország 0-1 (0-1)
Ta' Qali, 3000 néző
v.: Valgeirsson (izlandi)
Málta: Haber - Bajada, Caruana (Briffa, 36.), Dimech, Xuereb - Pace, Woods, Scerri (Agius, 63.), Barbara (Nwoko, 78.) - Mifsud, Schembri.
Magyarország: Fülöp - Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor - Dárdai (Tóth B., 85.), Halmosi - Gera, Huszti, Dzsudzsák (Buzsáky, 65.) - Torghelle.
gól: Torghelle (23.)
sárga lap: Dárdai (32.), Juhász (43.), Gera (45.), Dimech (63.), Pace (74.), Bodnár (94.)

Szinte napra pontosan két évvel az után, hogy Eb-selejtezőn 2-1-es vereséget szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott Málta ellen, ismét a szigetországba látogatott nemzeti csapatunk, amely ezúttal világbajnoki selejtező keretében találkozott a világranglistán a 146. pozíciót elfoglaló ellenféllel.

Visszavágóról nem beszélhettünk, hiszen 2007. október 13-án a Szusza-stadionban Feczesin és Tőzsér góljaival megtörtént a reváns, de a győzelem így is elvárható volt a magyar csapattól, amely hétvégén az Albánia elleni 2-0-val szerezte meg első diadalát a sorozatban.

Két éve, az akkor még Bozsik Péter által irányított válogatott, a Király - Fehér Cs. (Halmosi, 76.), Juhász, Vanczák, Leandro (Kiss Z., 46.) - Gera, Tóth B., Dárdai, Huszti - Szabics (Czvitkovics, 61.), Torghelle összeállításban futott ki a Ta' Qali-stadion gyepére, ebből a brigádból nyolcan most is ott voltak a keretben.

Erwin Koemannak leginkább az okozott fejfájást, hogy Hajnal Tamás a szombati meccs óta a combjával bajlódott, a Dortmund légiósa végül nem vállalta a játékot, viszont Gera Zoltán visszatért eltiltása után, így az ő feladata volt a csapat mozgatása. Szélesi Zoltán ezúttal a kispadra került, Bodnár László ment vissza eredeti helyére, a jobbhátvéd pozíciójába, bal oldalon pedig Bodor Boldizsár kapott lehetőséget.

A máltaiak eddigi három fellépésükön sem pontot, sem gólt nem szereztek, így a két évvel ezelőtt még hősként ünnepelt Dusan Fitzel kapitányt egyre többen támadták, a játékosok fogadkoztak is, hogy mindent megtesznek szerdán este azért, hogy megnyugodjanak a kedélyek a csapat körül. Főleg a két évvel ezelőtt a magyar védőknek álmatlan éjszakakát okozó Mifsud, Schembri csatársortól vártak sokat a hazaiak, Mifsud akkor addig fickándozott, míg Vanczákot kiállították róla, Schembri pedig két góljával nyerőembernek bizonyult.

Tétmérkőzésen Málta utoljára éppen ellenünk tudott nyerni, az azóta lejátszott 12 selejtezőjéből hetet elveszített, ami pedig a vb-selejtezőket illeti, ilyen típusú találkozón utoljára 1993 májusában tudott győzni. Akkor Észtországot verte idegenben, viszont hazai pályán vb-selejtezőt a máltaiak még sohasem nyertek!

Ami a hazaiak önbizalmát erősíthette a kezdőrúgás előtt: a magyar csapat legutóbbi hat tétmérkőzését elvesztette idegenben, és ezeken mindössze kétszer volt eredményes, egyszer éppen a máltaiak ellen (a másik gólt Rudolf Gergely szerezte Svédországban). Az egymás elleni mérleg alapján ugyanakkor Husztiék várhattak nyugodtabban a randevút, hiszen hét magyar győzelem mellett mindössze két döntetlen és egy máltai siker született az eddigi mérkőzéseken.

Első félidő

Egy perc telt el, és máris volt helyzetünk, Halmosi beadása után Torghelle robbant be a rövid saroknál, de a térdével találta el a labdát, így középkezdés helyett kirúgás következett. A hetedik percben jutott el Málta először a kapunkig, ekkor Pace indította Scerrit, de Juhász jól keresztezett, így a hazai középpályás jobb híján fellökte védőnket.

Aztán Fülöp bénázása majdnem gólt ajándékozott Máltának, a magyar kapus ugyanis egy hazaadott labdát belebikázott Vanczákba, így Mifsud csapott le a labdára, de Fülöp egy nagy vetődéssel jóvátette a hibáját, és tisztázni tudott. Az első negyedórában kereste a fogást a magyar válogatott a máltaiakon, de az látszott, hogy a hazaiak részéről nem csak üres szólam volt, hogy szenvedélyesen küzdenek majd ellenünk.

Barbara jobbról tekert a kapu elé, a bal kapufánál egy védő és egy támadó szinte egyszerre érkezett, hogy fejjel találkozzon a beadással, de Fülöp mindkettőjüket megelőzve oldalra öklözte a labdát. A 18. percben Dárdai tette átmenetileg harcképtelenné Mifsudot, amikor egy ütközés után sarokkal tarkón találta a földre kerülő csatárt, akinek vérző sebét a hazai orvosi stáb percekig kezelte.

Fura ezt leírni, de az első félidő derekán Málta válogatottja uralta a játékot, ennek ellenére mi szereztünk vezetést: Huszti ívelt be szögletet balról, a hosszú oldalra érkező labdát Juhász fejelte vissza középre, ahol Torghelle négy hazai védő között bólintott a kapu jobb oldalába (0-1). Ismét egy Huszti-szöglet, de ezúttal kevesebb eredménnyel, megint a hosszúra ment a labda, de Gera ballal, kapásból magasan a léc fölé emelt.

Forrás: AFP

Torghelle fejel, 1-0 a magyar válogatottnak

A 30. percben Dzsudzsák ment el a balszélen, laposan centerezett, de Torghelle becsúszva sem érte el a labdát, a második hullámban érkező Dárdai még lőhetett volna, de egy máltai védő mellett a földre került, az izlandi bíró pedig nem sípolt. Huszti egy 27 méteres szabadrúgásból próbálta meglepni Habert, aki sejtette, hogy a nehéz szög ellenére a hannoveri légiós nem középre ível, hanem kapura lő, így könnyen öklözte ki középre tartó löketet.

Az első félidőről sok jót nem lehetett elmondani, a magyar válogatott egy látszólag begyakorolt figurának köszönhetően egy pontrúgás után ugyan vezetést szerzett, ugyanakkor elég szomorú, hogy akcióból csak kétszer sikerült odaérni a máltai kapu elé.

Ha mindenképpen pozitívumot keresünk, akkor az 1-0-s vezetés mellett azt jegyezhetjük még meg, hogy a két évvel rutinosabb magyar védők rájöttek, ha nem tudják szabályosan megállítani Mifsudot, akkor élni kell a taktikai szabálytalanság fegyverével, minek köszönhetően a szigetország csatársztárja kis túlzással többet volt fekvőhelyzetben, mint két lábon.

Második félidő

A szünetben egyik oldalon sem történt csere. Torghelle előtt adódhatott volna a második játékrész első ígéretes lehetősége, ám gólszerzőnk hiába indult el a kapu felé, Dimech szépen kiszorította, majd szerelte. Az 55. percben Torghelle ért el egy labdát, megpróbálta a hosszú oldalon érkező Gerát megtalálni, de a magyar tízes lemaradt a beadásról.

Bodor nagy bedobása után Torghelle csúsztatott Huszti irányába, de a hazai védők menteni tudtak, aztán indult egy villámgyors máltai kontra, de szerencsére nem lett belőle helyzet. Ismét Torghelle tette tovább a labdát Husztinak, aki mellre vette, aztán kapásból elvállalta, de sajnos nem talált kaput.

Meleg pillanatok a magyar kapu előtt a 83. percben: előbb Pace lövése vágódott le Vanczákról, aztán Mifsud ismételhetett, lesről is lőtt, ráadásul mellé, ezt megúsztuk. Huszti tehetett volna róla, hogy ne kelljen izgulni az utolsó percekben, de hiába vert át két védőt, a befejezésnél pontatlan volt, és ballal a léc fölé küldte a labdát.

Forrás: AFP

Huszti végigharcolta a meccset, sőt, gólt is szerezhetett volna

A végén a máltaiak folyamatosan ívelgettek a kapunk elé, miközben a magyarok kontrákkal veszélyeztettek, az eredmény azonban már nem változott, szörnyű gyenge mérkőzésen 1-0-ra nyertünk. A lefújás után pár hazai játékos Fülöppel akadt össze, de az időben odaérkező játékvezető végül rendet rakott. A kötelező feladat teljesítve, a többit meg felejtsük el gyorsan...

Erwin Koeman a magyar szövetség hivatalos honlapján azt mondta: nagyon nehéz mérkőzést játszott csapata, ami ezen a talajon várható volt. "Miután előnybe kerültünk, csapatunk profi módon játszott, kiharcoltuk a győzelmet és megszereztük a nagyon sokat érő három pontot."

A csoport másik mérkőzésén:
Portugália - Albánia 0-0
piros lap: Teli (42., Albánia)

Az állás: 1. Dánia 7 pont/3 mérkőzés (6-2), 2. Magyarország 7/4 (4-2), 3. Portugália 5/4 (6-3), 4. Albánia 5/4 (3-2), 5. Svédország 5/3 (2-1), 6. Málta 0/4