Vágólapra másolva!
A brit SkySports.com tehetségkutató rovata - olvasói ötletek alapján - bemutatja a labdarúgás jelenkori nagy reménységeit. A mértékadónak tartott sportoldal ezen a héten a Liverpool 19 éves támadójáról, a sok magyar drukker által a válogatottba követelt Németh Krisztiánról ír.

Torghelle, Bajzát vagy Németh a jobb? - így szavaztak önök

A Győrben született tehetségről egy tényt külön kiemel a skysports.com: Németh a magyar korosztályos válogatottakban több gólt szerzett, mint ahány mérkőzésen pályára lépett. (Az U17-es válogatottban 9 meccsen 11 gólt lőtt, az U19-esben - amelyet idén Prágában Eb-bronzig vezetett - 15/14-es átlagot produkált, míg az U21-es csapatban 8 találkozón 13-szor vette be az ellenfelek kapuját.)

A Sky Sports-olvasóból lett játékosmegfigyelő, Nathan Roberts jellemzésében megemlíti: a Liverpool csatára tétmeccsen még be sem mutatkozott az Anfield Road-i nagycsapatban, ám a magyar futballszurkolók máris a lábai előtt hevernek.

Erwin Koeman szövetségi kapitánynak - folytatódik az írás - végre be kellene hívnia a nagyválogatottba a játékost, akinek a valaha volt legjobb magyar center, Puskás Ferenc a példaképe. Ő lehet a következő évek legnagyobb magyar játékosa. 2007 nyarán Simon Andrással együtt igazolta le Rafael Benítez klubedző, a tartalékbajnokságot aranyéremig vezette, és őt választották meg az idény legjobbjának. A gólvágó specialista hatalmas játékintelligenciával rendelkezik, amit a 'Pool-fanatikusok mindig is értékeltek.

A nagy lövőnek tartott Németh Krisztiánnak kiváló a lábmunkája, remek érzékkel gyűjti be a passzokat. Olyan tehetség ő, akinek már a mostani szezonban meg kellene adni a lehetőséget a Vörösök nagycsapatában - így az írás, amely amolyan slusszpoénként osztályozza is a megfigyelt futballistákat.

Németh Krisztián összes gólja a 2007-2008-as tartalékbajnokságból:


Az egykori MTK-játékosról igencsak jó véleménnyel vannak Angliában - íme a képességét értékelő számok!

Németh Krisztián osztályzatai (10-es a legjobb, 1-es a legrosszabb):
lövés: 9/10
passzolás: 8/10
védekezés: 6/10
fejelés: 7/10
gyorsaság: 7/10
vizuális érzék: 8/10
jelenlegi képesség: 7/10
potenciális képesség: 10/10
ÖSSZESEN: 62/80

Az 51 és 60 közötti pontot elérő játékosokat "nagy tehetségnek" tartja a Sky Sports rovata, a 71 és 80 pontot begyűjtő futballistákat "már most világsztár" jelzővel illeti, a Németh Krisztián által elért - kettő közötti - 62 egység pedig azt jelenti: a magyar csatár "útban van a csúcs felé".

A támadót 4 millió fontra taksálják, a lehetséges legmagasabb értéke pedig - az írás alapján - 25 millió font lehet!

Forrás: [origo]

Simon Andrással (jobbra) 2007 nyarán igazolt Liverpoolba

Érdekesség, hogy a hozzászólók is egyetértenek abban, hogy a magyar játékos már most kivételes futballista. "Úgy vélem, Németh egy brilliáns tehetség, s ha nem is idén, de legkésőbb a következő szezonban bekerülhet az első csapatba" - írja az egyik Liverpool-drukker, míg egy másik szerint "izgalmas jövő vár rá, s csak dicsérni lehet".

A Leyton Orient nevű együttes fanatikusa elárulja, már látta futballozni a magyart, és "különleges volt látni". A hozzászóló figyelmeztet: ha a Liverpool nem teszi be a kezdőjébe, akkor előbb-utóbb egy másik nagycsapat le fog csapni a csatárra.

Szintén a Vörösökért szorít az az angol drukker, aki egyetért az értékeléssel, mivel "nagyszerű volt nézni a játékát a tartalékcsapatban, a szezon előtti felkészülési meccseken viszont még több lehetőséget kellett volna neki adni". Hozzáteszi: "Németh Krisztián egyértelműen az a kölyök, akit látni akarok a nagycsapat keretében, amint csak lehetséges."

Egy sokadik hozzászóló, aki már számos alkalommal látta őt élőben, odáig elmegy, hogy szerinte bizony Fernando Torresszel a világ legjobb csatárpárosát alkothatja honfitársunk. Egy a fontos, hogy elkerüljék a (térdín)sérülések. "Semmi kétség afelől, hogy ő volt a szezon legjobbja a tartalékbajnokságban. Amikor játszott, mindig gólt lőtt."

A nagycsapatba vágyik (videointerjú 2008. márciusából):


Németh az utóbbi időben valóban sérüléssel bajlódik, saját blogjában a pepsifoci.hu-n így beszélt a közelmúltról: "Lassan, de azért telnek a rehabilitáció unalmas napjai. Egyelőre még unalmasak, mert labdát nem látok, csak kerékpárt, meg lassan futhatok is. Kedden kimentem megnézni a tartalékcsapat meccsét, és fájt a szívem, mert nem lehettem ott a pályán. Sajnos megint kikaptunk, de legalább most a játék sokkal jobb volt, mint korábban. Jó lenne mihamarabb visszatérni, és segíteni nekik. Motivációban nincs hiány, úgyhogy dolgozok ezerrel, mindent megcsinálok, amit mondanak. Kirobbanó erőben szeretnék visszatérni, ezért dolgozom minden nap."