Vágólapra másolva!
Három héten belül nyilvánosságra kerülhet, kik alkották azt a licencadó bizottságot, amely 2006 júliusában nem engedélyezte, hogy a Ferencváros futballcsapata elinduljon az élvonalban. A Fővárosi Bíróság hétfőn postázta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) részére az erre kötelező jogerős határozatot, amely a pert indító FTC Pártolói Egyesület honlapján már most is elérhető. Az MLSZ-ben addig továbbra sem hajlandóak neveket mondani, amíg meg nem kapják a határozatot, de azt ígérik, hogy az ítéletnek megfelelően járnak majd el. A Pártolói Egyesület szerint a Fradit kizáró testület tagjainak nincs mitől tartaniuk.

Az FTC Pártolói Egyesület azért fordult a bírósághoz, hogy elérje, hozzák nyilvánosságra annak a licencadó bizottságnak az összetételét, amely két évvel ezelőtt nem adott NB I-es rajtengedélyt Ferencváros futballcsapatának. A jogerős határozat már szeptember 16-án megszületett, a szövetségnek azonban csak hétfőn postázták a hivatalos értesítést, amely szerint az MLSZ-nek a licencadó testület névsorát mint közérdekű adatot ki kell szolgáltatnia. Ezt a szövetségnek a határozat kézhezvételétől számított tizenöt napon belül kell megtennie.

Szabó Pál, a Pártolói Egyesület elnökségi tagja szerint azért fordultak a bírósághoz, mert nem biztosak benne, hogy a bizottság tagjai megfeleltek az MLSZ szabályzatában meghatározott szigorú feltételeknek. "Mindenképpen szeretnénk segíteni az MLSZ-t abban, hogy az elnök úr által meghirdetett rend, fegyelem és törvényesség alapján működhessen"- mondta Szabó az [origo]-nak.

"Szeretnénk megkérdezni a döntéshozókat arról is, hogy miért nem adtak rajtengedélyt a Ferencvárosnak, hiszen míg az FTC Zrt. adóssága 600 millió forint volt 2006-ban, addig más klubok ennél nagyobb tartozással is elindulhattak az NB I-ben. Annyit akarunk csupán elérni, hogy az emberek vállalják a felelősséget a tetteikért."

Szabó elmondta, amennyiben az MLSZ rendelkezésükre bocsátja a bizottsági tagok névsorát, azonnal nyilvánosságra hozzák, ha az MLSZ ezt nem teszi meg.

"Lelkük rajta" - reagált erre Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke, hozzátéve, nem véletlen, hogy még a Pártoló Egyesület ügyvédje, Schiffer András is úgy érzi, hogy a névsor nyilvánosságra hozása rejteget magában veszélyeket. Schiffer a Nemzeti Sportban úgy fogalmazott: "Megértem a licencbizottság tagjait, akik félnek a következményektől."

Szabó szerint viszont senkinek nincs oka félelemre. "Simon Tibor halála után sem került sor semmilyen fizikai bosszúra, pedig az egy sokkal súlyosabb eset volt. Felesleges az aggodalom, hiszen az egyik bizottsági tag, dr. Laczkó János, a Budapesti Amatőr Bokszszövetség elnöke annak idején már kiállt a nyilvánosság elé, elmondta az érveit, és őt se bántotta senki sem miatta. Természetesen mi is kérjük majd a ferencvárosi szurkolókat, hogy tartózkodjanak az atrocitásoktól."

Az MLSZ-ben továbbra sem kívánnak nyilatkozni a bizottság összetételéről mindaddig, amíg kézhez nem kapják a bírósági határozatot. " Mint ahogy azt már hetek óta mondjuk, az MLSZ természetesen az ítéletben foglaltak szerint fog cselekedni. Erre 15 nap áll a rendelkezésünkre, de megígérhetem, hogy nem fogjuk kivárni a határidő végét" - mondta Serényi.

A sajtófőnök hozzátette, gyakorlatilag az egész per felesleges volt, hiszen Tepszics Ignác, a Ferencváros Zrt. korábbi sportigazgatója részt vett a bizottság ülésein, elég lett volna tőle megkérdezni a neveket. Tepszics korábban úgy nyilatkozott, hogy a testület egyik tagja sem kötődött közvetlenül a labdarúgáshoz, tagjai valamennyien jogász és közgazdász végzettségű civilek voltak, és mind a heten megfeleltek a kritériumoknak.

Rieb György, az FTC elnöke az [origo]-nak azt mondta, egyelőre túl sok a kérdőjel az ügyben, esetleges jogi lépésekről csak akkor van értelme beszélni, ha bebizonyosodik, hogy valamelyik tag szabálytalanul vett részt a bizottság munkájában.

Aggodalom Győrben
"Családját félti a győri jogász" címmel szeptember 24-én közölt írást a Kisalföld. A megyei napilap információja szerint a jogász aggódik a családja biztonságáért. A lap úgy tudja, felkérésre, szívességből vállalta el a bizottsági részvételt. Szakmai döntést hozott, ahogy a társai is. Mivel az interneten több, a döntéshozó bizottság tagjait fenyegető írás is megjelent, érthetően tart ezek szerzőinek haragjától.