Vágólapra másolva!
Fülöp Márton az őszi futballszezonban sokáig meccshiánnyal küzdött, októberben azonban nem volt oka a panaszra. A Sunderland vezetőedzője, Roy Keane mellőzte, a magyar válogatottban - Babos Gábor sérülése után - mégis lehetőséget kapott Albánia és Málta ellen egyaránt, majd a két fellépés után kis híján leigazolta a másodosztályú Queens Park Rangers. A 25 éves légiós végül mégis maradt a Premiershipben, de nem bánta meg, múlt szombaton ugyanis - élete második angol bajnokiján - végig a pályán volt a Newcastle elleni győztes meccsen, szerdán pedig a Stoke ellen ismét lehetőséget kaphat.

Fülöp Márton már régóta elvágyódik a Sunderland Premier League-csapatától, mivel Roy Keane vezetőedző csak második számú kapusként számít rá a hétmillió fontért vásárolt Craig Gordon mögött.

Érdeklődőkben nem is volt hiány 2008-ban sem, a Stoke City júliusban - állítólag - hárommillió fontot fizetett volna érte, s nincs két hete, hogy Buzsáky Ákos csapata, a másodosztályban szereplő Queens Park Rangers is bejelentkezett érte.

A sors azonban nagy rendező, a nemzeti csapatot szívügyének tekintő Fülöp - Babos Gábor sérülését követően - a magyar válogatottban Albánia és Málta ellen is kezdő volt. De ez még semmi, hiszen a sunderlandi klubtárs Gordon sérülését követően, múlt szombaton a Premier League egyik legnagyobb derbijén is kezdőként futhatott ki a gyepre 58 ezer fanatikus elé.

Nem akármilyen meccsen, a szomszédvárak rangadóján a Fekete Macskák a Newcastle-lal csaptak össze, és sikerült is nyerniük 2-1-re - hazai pályán erre 28 éve nem volt példa (a Sunderland ezzel feljött a kilencedik helyre a 20 csapatos tabellán).

A Sunderland skót kapusa még nem épült fel teljesen, s így meglehet, hogy a magyar légiós szerda, azaz ma este a Stoke elleni bajnokin is lehetőséget kap. Mi több, ezúttal akár hosszabb időre is bejátszhatja magát Roy Keane együttesébe. Trénere, a Manchester United egykori legendás játékosa igencsak elégedett volt Fülöp derbin nyújtott teljesítményével, és kijelentette: Gordon bármilyen sok pénzbe is került, a helye akkor sem biztos a kezdőben, ha felépül bokasérüléséből.

"Márton megfelelő kapus ahhoz, hogy a kezdőcsapatban szerepeljen, s jól tudja ezt rajta kívül Craig is" - jelentette ki Keane a journallive.co.uk-nak, hozzátéve: játékosainak nem szabad elpazarolniuk a derbin szerzett pontokat azzal, hogy kikapnak a Stoke-tól.

Fülöpről hosszasan beszélt még a tréner, aki igencsak nehéz, ám mégis kellemes helyzetbe hozhatja a magyar kapust. Fülöp így bizonyosan kétszer is meggondolja majd, hogy érdemes-e távoznia Sunderlandből. "Szombaton esélyt kapott, és élt is vele. Márton nagyon népszerű játékos az öltözőben, szeretem az olyanokat, mint ő. Karakteres személyiség - kedvelem az ilyen kapusokat."

Sunderland - Newcastle 2-1
(Richardson bombagólját - 6:15-nél látható - érdemes megnézni!)

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=sdAMSa35UAT1AsF5


"Csak azért, mert rekordösszegért igazoltuk, Craig helye nem garantált a kezdőcsapatban. Igaz, ezt ő is tudja. Senkinek sincs bérelt helye a Sunderlandben, mindenkinek az utolsó leheletéig küzdenie kell, ha játszani akar" - üzent játékosainak Keane, majd visszatért a kapuskérdésre.

"Craig eddig kiemelkedően szerepelt, ráadásul ahogy telt az idő, egyre jobb formát mutatott. Most azonban összeszedett egy sérülést - nyolc év után először, ami hihetetlen rekord. Márton esélyt kapott a bizonyításra, Craig pedig 50-50 százalék, hogy bevethető lesz a Stoke ellen. Meglátjuk..."

Amióta félmillió fontért 2007-ben megszerezte őt a kelet-angliai klub, mindössze két Premier League-találkozón kezdett a kapuban, Keane ennek ellenére igen jó kapusnak tartja Fülöpöt, s bizony örült annak, hogy nyáron, az utolsó pillanatban mégsem távozott a Stoke-hoz. "Ha úgy alakulnak a dolgok, ma Stoke-játékos lenne, de más ajánlatok közül is válogathatott. Soha nem kaptam még annyi telefonhívást, mint az ő esetében. A menedzserek sorban álltak érte, nem volt megállás. Az elmúlt pár év egy tesztidőszak volt a számára, sokszor nem tudta, hogy éppen jön vagy megy a városunkból. Tudom, a sunderlandi házát néhányszor már el akarta adni... Nem lehetett ez könnyű időszak a számára. Mindenki tudta, a Stoke-kal a vételáráról már megegyeztünk, de mégsem jött össze az üzlet. Furcsa talán, hogy ilyet mondok, de roppant boldog vagyok, hogy maradt, mert nagyon jó kapusnak tartom."

S hogy miért akar(t) a 17-szeres válogatott hálóőr távozni a Stadium of Light, azaz a Fény Stadionjából? Épp a magyar nemzeti csapat miatt, hiszen Fülöp tudja, ha nem játszik folyamatosan klubjában, akkor Erwin Koeman szövetségi kapitány nem biztos, hogy tavasszal is be fogja tenni tétmeccsen a kapuba.

Forrás: EPA

Fülöp 17-szer már szerepelt a válogatottban, de még sokkal többször szeretne

Az ír szakvezető átérzi a 25 éves játékos problémáját: "Mártont kihagyták a válogatottból, mert egyes edzők úgy ítélik meg, hogy nem tehetik be a kezdőbe a meccshiánnyal küszködő kapuvédőt. Megértem őket. Pár meccs erejéig második számú választás lett a magyar válogatottban, de sérülés miatt mégis lehetőséget kapott az előző két összecsapáson, ráadásul gólt sem kapott. Úgy vélem, hogy mentálisan ez jótt tett neki a szombati Premiership-szereplése előtt. Nagyon lelkes volt a bajnoki előtt, az edzéseken pedig nagyon tepert."

Keane zárásképp még egy utolsó bókot dobott Fülöp felé: "Craig múlt szerdán megsérült, ám bevallom, emiatt nem voltak álmatlan éjszakáim. Bármilyen magasra értékeljük Craig tudását, közben tisztában vagyunk azzal is, hogy Márton szintén egy igazán remek kapus."

Ki tudja, Fülöpnek talán nem is kell klubot váltania ahhoz, hogy kezdő kapusként várja a válogatott meghívót.