Vágólapra másolva!
Fülöp Márton az elmúlt hat napban több Premier League-mérkőzésen szerepelt, mint előtte egy évig. A hétmillió fontért vásárolt Craig Gordon térdsérülése után, múlt szombaton a Sunderland legfontosabb mérkőzésén Roy Keane vezetőedző bedobta a mély vízbe a 25 éves magyar kapust, aki a Newcastle elleni csúcsderbin jól védett, majd a Stoke ellen is megállta a helyét - igaz, míg előbbi bajnokit megnyerte a csapat, utóbbin kikapott. A magyar légiós az [origo]-nak nyilatkozva elmondta: a Sunderlandtól reális a jelenlegi 10. helyezés, a Liverpool megnyerheti a bajnokságot, az Aranylabdát pedig Iker Casillasnak kellene kapnia. A magyar válogatott szerinte szorgalmas pontgyűjtögetéssel elérheti a második-harmadik helyet a vb-selejtezőn.

"Ha valaki a Sunderlandhez igazol, már az elején elmondják neki: a Newcastle elleni mérkőzés a legfontosabb a klub és a szurkolók számára egyaránt. Itt ezt csak úgy nevezik, hogy az év meccse, a csapatok már-már esküdt ellenségei egymásnak. Elvárják tőled, hogy 120 százalékot adj ki magadból. Óriási élmény volt számomra a derbi, ez volt életem eddigi legjobb hangulatú meccse, de ugyanezt mondta csatárunk, Djibril Cissé is, aki azért megfordult már egy-két sztárklubban" - nyilatkozta az [origo]-nak a 17-szeres válogatott kapus, hozzátéve: csapata 28 év után tudott nyerni (2-1 lett a vége) a Szarkák ellen, így nagy volt az öröm a városban. "A meccs után a szurkolók nem is bírtak magukkal, beszaladtak a pályára, volt egy kis csetepaté, remélem, nem büntetik meg a klubunkat..."

Roy Keane mester a beugró hálóőrt hét eleji nyilatkozatában nagyon dicsérte: "Boldog vagyok, hogy maradt, mert nagyon jó kapusnak tartom." Bizony, nem sok kellett ahhoz, hogy Fülöp távozzon Sunderlandből, hiszen a Premiership-újonc Stoke City hárommillió fontért szerződtette volna, a klubváltás azonban az utolsó pillanatban kútba esett. A szerdai ellenfél épp a City volt, s mivel Gordon nem épült fel, a magyar légiós a Newcastle elleni összecsapás után négy nappal ismét kezdőként bizonyíthatott a Premier League-ben.

"Nem jó érzés meccseket veszíteni, de ezúttal sajnos gyengébben játszottunk, mint szombaton. A Stoke-ról érdemes tudni, szinte az egész taktikájuk arra épül, hogy Rory Delap bedobja oldalról a labdát, mivel a csapatnak van vagy nyolc 190 centi feletti játékosa, akik a kapu előtt életveszélyesek. Most is ez történt, volt legalább 20 ilyen oldalról besüvítő bedobása, sajnos a gólt is így kaptuk. A védés nem ment rosszul, az első félidőben több dolgom volt, összességében jól éreztem magam a pályán."

A Sunderland menedzsere arról is beszélt a stoke-i fellépés előtt, hogy a méregdrágán vett Gordon kapus helye nem lesz biztos a csapatban akkor sem, miután felépült, azaz Fülöpnek esélye lehet arra, hogy a szombati, Chelsea elleni találkozón is bebizonyítsa, mit tud. "Keane-nel nem beszéltem, tőle kéne megkérdezni, mik a tervei a londoni meccsre, én mindenesetre kész vagyok arra, hogy védjem a sunderlandi kaput. Bízom benne, hogy kezdő leszek, hiszen a Chelsea-é a világ egyik leghíresebb futballstadionja, nagyszerű dolog lenne a Stamford Bridge-en védeni világsztárok ellen."

Rory Delap óriási bedobásaival a Sunderland-védelmet is zavarba hozta:


S hogy Fülöp 180 perc foci után miként ítéli meg jelenlegi helyzetét? "Úgy vélem, most amolyan másfeledik kapus vagyok a klubnál. Bevallom, szeretnék első számú lenni, ha nem itt, akkor máshol. Nyáron több csapattal hoztak kapcsolatba, mint amennyivel nem, a Stoke-hoz végül nem mentem, s ez a jövök-megyek kicsit rátette a bélyegét a hangulatomra. Most más a helyzet, csak a futballra koncentrálok, úgy érzem, jól teljesítek, és élvezem a játékot. A jövőben csak a konkrét ajánlatokat fogom meghallgatni. Igaz, most játszottam két meccset, de - ahogy Keane is mondta - a sunderlandi házam még eladó, s egyelőre nem is veszem le a táblát."

A Sunderland jelenleg tizedik a húszcsapatos angol első osztályban, 9 gólt rúgott, 11-et kapott - előbbi kevés, utóbbi nem rossz. "Én nem érzem úgy, hogy kevés gólt szereztünk volna, a Fulham ellen például egy érvényeset nem adtak meg, ráadásul lőttünk négy kapufát. A 10. hely egyáltalán nem rossz, ezzel már elégedettek lennénk, ha pedig előrébb végzünk, az bravúrnak számít" - reagált felvetésünkre a 25 éves légiós, majd a bajnoki esélyeket is latolgatta. "Az erőviszonyok már most jól látszanak, az első hat helyezett közül bármelyik megnyerheti a bajnokságot. Kivéve a Hull Cityt, amely szerintem eddig erőn felül teljesített, és a mezőny második felében fog csak végezni. Hozzáteszem, hogy nagyon szurkolok Halmosi Péternek. A Liverpool eddig hozta a fontos meccseket, az aranyról az fog dönteni, hogy a többi csúcsrangadón melyik csapat tud diadalmaskodni."

Fülöp "ligatársa", Cristiano Ronaldo eddig szépen gyűjtögette a díjakat, sokan az Aranylabda első számú várományosának tartják a MU-szélsőt, nem így a magyar hálóőr. "Tudom, a legtöbben úgy gondolják, ő fog nyerni, ám nálam Ronaldo csak a negyedik. Hogy miért? Megnyerte ugyan a BL-t és az angol bajnokságot a Manchester Uniteddel, ám az Európa-bajnokság sokkal fontosabb a labdarúgásban. Így nálam az Eb-győztes és spanyol bajnok Real Madrid-kapus Iker Casillas a befutó, mögötte pedig Fernando Torres és Xavi lennének a dobogósok."

Forrás: [origo]

"A legnagyobb játékos, aki ellen játszottam, Zidane és Lampard volt"

Nem lehet szó nélkül elmenni a magyar válogatott mellett, amelynél az Albánia és a Málta elleni meccsek előtt - Babos Gábor sérülése után - kapuskrízisről beszéltek. Az egykori Bodajk-hálóőr nem osztja azok véleményét, akik szerint már alig vannak jó kapuvédők Magyarországon: "Nem értettem egyet a kritikát megfogalmazókkal, s nem mondom, hogy bántott a dolog, inkább dacot hozott ki belőlem. Babos Gábor Hollandiában véd, én pedig egy angol Premier League-csapat tagja vagyok, nagyon sok futballistának az az álma, hogy Angliában szerepeljen, így nem gondolom, hogy szégyenkeznem kellene. Szerintem sikerült az elmúlt két válogatott mérkőzésen is bizonyítanom, hogy lehet rám számítani. Kapuskérdés pedig nincs Magyarországon, mert úgy vélem, hogy rengeteg jó hálóőrrel rendelkezünk."

A válogatott a két "kiscsapat" elleni hat pont begyűjtésével rögtön feljött a második helyre az 1. csoportban, Fülöp szerint ettől azért még nem lettünk favoritok. "Nagyon kiegyensúlyozott a csoport, bár vannak válogatottak, amelyek papíron erősebbnek számítanak a többinél, de az eddigi meccsek is bizonyították, hogy nincs lefutott meccs, Portugália, Svédország és Dánia is botlott már. Úgy vélem, Albánia lehet a mérleg nyelve, s ha mi tavasszal két győzelemmel nyitunk, majd a nagyok ellen pontot, pontokat szerzünk, akkor akár a második-harmadik helyen is végezhetünk."