Vágólapra másolva!
Az 57-szeres spanyol aranyérmes Real Madrid B együttesében, a harmadosztályú Castillában szereplő Szalai Ádám már nyolc gólt szerzett az idény során, és ez válogatott meghívót ért, bár Erwin Koeman végül nem szerepeltette az északírek elleni barátságos meccsen. A 20 éves csatár, aki Stuttgartból szerződött Madridba, úgy érzi, sok mindenben kell még fejlődnie, de másfél év múlva már egy első osztályú külföldi csapatban szeretné a védőket riogatni, és addigra a válogatottban is szeretne meghatározó szerepet kiharcolni. Bár ő maga úgy érzi, nem reális, hogy a közeljövőben bemutatkozzon a Real Madrid első csapatában, menedzsere, ifj. Laczkó Mihály úgy gondolja: 99 százalék, hogy a csatár még ebben a szezonban debütálhat a királyi gárádban.

- Pályafutása során először hívták meg a magyar válogatottba, pályára azonban nem lépett az északírek ellen. Mennyire volt csalódott e miatt?
- Nem volt bennem ilyen érzés, hiszen előzetesen nem is számítottam rá, hogy együtt lehetek Magyarország legjobb játékosaival. Hatalmas élmény volt, és a válogatottnál töltött napok erőt adnak a folytatáshoz.

- Mi igaz abból, hogy be kellett mutatkoznia a válogatott tagjainak?
- Így történt, mivel 16 éves korom óta külföldön játszom, én sem ismertem személyesen a többieket, úgyhogy mindenkinek bemutatkoztam.

- Milyenek a benyomásai Erwin Koemanról? Mondott valamit arról a kapitány, hogy miért nem játszott?
- Beszéltem a kapitánnyal, kérdezte, hogy mik a jövőbeni terveim, és mondta, nem garantálja, hogy játszani fogok. Az, hogy végül nem jutottam szóhoz motiváló lehet számomra, mert azt jelenti, hogy még jobbnak kell lennem, fejlődnöm kell.

- Mi a titka a Koeman-féle válogatottnak? Sokan a korábbiaknál jobb hangulatnak és csapatszellemnek tulajdonítják a jó szereplést.
- A jó hangulat önmagában nem elég, a pályán ugyanis nem az számít. Mivel a keret tagjai szinte kivétel nélkül külföldön játszanak, és ott is megállják a helyüket, így miért ne alkotnának jó csapatot együtt?

- A válogatott meghívót alighanem a góloknak köszönheti, tavaly 28 mérkőzésen szerzett négy gólt, ebben a szezonban viszont 13 találkozón már 8 találatnál jár. Ennyit fejlődött egy év alatt, vagy másban kell keresni az okot?
- Tavaly is ugyanígy dolgoztam, akkor is megkaptam a bizalmat, de akkor 8 meccs után csak 2 gólnál jártam. Most jobban elkaptam a fonalat, de egy csatár életében gyorsan fordulnak a dolgok, van olyan, amikor semmi sem sikerül. Nem rossz a nyolc gól, de lehetne ennél több is, remélem, a következő találkozón is megkapom a lehetőséget, és sikerül folytatni a gólgyártást.

- Miket tart a legnagyobb erősségének és mi az, amit még fejleszteni kell?
- Mindenben fejlődnöm kell még, ha nem így lenne, akkor már egy élvonalbeli csapatban játszanék. Amit az erősségemnek mondhatok, az talán az, hogy 193 centis magasságom ellenére jó a technikai tudásom.

- A Castillában csapattársa volt az a Bueno, aki már bemutatkozott a felnőttcsapatban, sőt, gólt is szerzett a Real Unión elleni kupameccsen. Az ön menedzsere úgy nyilatkozott, hogy nagy az esély arra, hogy ön is debütálhat a Real Madridban, ezt mennyire érzi reálisnak?
- Bueno már a nyári edzőtáborban is a nagyokkal dolgozott, nagyon tehetséges, örülök neki, hogy odafért az első csapathoz, nagyon nagy dolog ez. Nálam egyelőre nincs sok esély erre, de egyelőre van más cél, mégpedig az, hogy jó évet zárjak. A lépcsőzetes dolgokban hiszek, úgyhogy most csak ez az idény a fontos, és az, hogy feljussunk a másodosztályba, amire minden esély megvan, mivel 13 forduló elteltével az első helyen állunk. Ráadásul a Castillából évente négy-öt játékos elkerül élvonalbeli csapatokhoz, úgyhogy a továbblépés nem kizárt.

- A hírek szerint már tavaly nyáron is több csapat (Sporting Gijon, Zaragoza, Málaga) megkereste a menedzserét, ezek mennyire voltak komoly érdeklődések?
- Komolyak voltak, mert a Real Madridot is megkeresték az érdeklődő klubok, de a klubnál visszautasították az összes ajánlatot, ami jelzi, számítanak rám. A mostani szerződésem 2010-ig szól, de a vezetők már jelezték, hogy hosszabbítanának plusz egy évet.

- Mivel lenne elégedett a pályafutását illetően, ha most 2010 nyarát írnánk?
- Jó lenne addigra egy első osztályú csapatban szerepelni, és meghatározó tagja lenni a magyar válogatottnak.

- Mennyire ismerős Szalai Ádám neve Madridban?
- A legnagyobb előnyöm, hogy itt játszott a legnagyobb magyar futballista, akit a világon mindenhol elismernek és tisztelnek, Puskás Ferenc. Miatta itt különös figyelem és tisztelet kíséri a magyarokat, így sokan tudják, hogy van a Castillában egy magyar csatár, mégha a Szalai Ádám név egyelőre nem is mindenkinek ismerős.