Vágólapra másolva!
Három aranylabdással, de több világbajnok nélkül jön az AC Milan Budapestre, a magyar Ligaválogatott elleni barátságos mérkőzésre. A piros-feketék jó néhány sztárjukat otthon hagyták, de még így is világklasszisok egész sora léphet pályára a Puskás Ferenc-stadionban.

A magyar szurkolók tulajdonképpen a Werder Bremennek köszönhetik, hogy élőben láthatják Budapesten a milánói gárdát, hiszen ha a német csapat nem verte volna ki az UEFA-kupából az olaszokat már a legjobb 16 között, akkor az AC Milan aligha vállalta volna a mai gálamérkőzést.

Ám mivel a klub nemzetközi kötelezettségei már februárban véget értek, az olasz kupából pedig már tavaly decemberben kiesett a csapat a Lazio ellen, így a piros-feketéknek felszabadultak a szerdáik, a budapesti fellépésük már a negyedik barátságos találkozójuk lesz az idén.

A sort még januárban a Hannover '96 elleni mérkőzés nyitotta, ahol a milánóiak 3-2-re nyertek - de a németek egyik gólját az akkor még ott szereplő Huszti Szabolcs szerezte.

Februárban a skót Rangers volt az ellenfél, a találkozót Glasgow-ban 43 ezren tekintettek meg, és a hazai drukkerek elégedettek lehettek, hiszen kedvenceik 2-2-es döntetlent értek el az olaszok ellen, akik Paolo Maldini és Gianluca Zambrotta kivételével a legerősebb összeállításukban játszottak - igaz, a szünetben hat cserét hajtottak végre.

A Milan góljait Glasgow-ban Pato és Kaká szerezték, előbbi játékos pedig márciusban a katari Al-Szadd ellen is betalált. Azt a 90 percet a milánóiak 2-1-re nyerték, a másik gól Luca Antonini nevéhez fűződött, és Ázsiában csak Zambrotta hiányzott a nagy nevek közül, Paolo Maldinit pedig bő negyedóra elteltével lecserélték.

A budapesti találkozóra viszont már korántsem a teljes keret érkezik, ami alighanem annak is köszönhető, hogy a csapatnak megnőtt az esélye a bajnoki ezüstérem megszerzésére - a hét végi, Torino ellen aratott 5-1-es diadalt követően át is vette a második helyet a Juventustól.

Carlo Ancelotti pedig a biztonság kedvéért inkább pihenteti az idősebb generációba tartozó olasz klasszisait, így a magyar drukkerek nem láthatják élőben Andrea Pirlót, Gianluca Zambrottát, Filippo Inzaghit és Paolo Maldinit sem.

A négy veterán együtt sohasem játszott Magyarországon, ám Zambrotta, Inzaghi és Maldini már a 2000-es, 2-2-es döntetlent hozó vb-selejtezőn is pályára lépett a Népstadionban, 2007 augusztusában pedig csak Maldini hiányzott abból a squadra azzurrából, amely 3-1-re kikapott a Puskás Ferenc-stadionban barátságos mérkőzésen.

Utóbbi összecsapáson a taljánoknál összesen 11 világbajnok futballista lépett pályára - ez a szám most hat lehetett volna, ha fent felsoroltak (és a brazil kapus, Dida) is játszanak, így viszont "csak" két vb-győztes teheti tiszteletét hazánkban Kaká és Ronaldinho személyében. A 2006-ban vb-győztes olasz csapatnak Alessandro Nesta és Gennaro Gattuso is tagja volt, de ők sérülésük miatt nem is voltak beígérve.

A két brazil futballista egyben aranylabdás is, és ugyanez igaz a Milan ukrán csatárára, Andrij Sevcsenkóra is, ami azt jelenti, hogy akár egyszerre három olyan játékos is szerepelhet majd a meccsen, aki megkapta a France Football trófeáját.

Ez egyedi jelenség a Puskás Ferenc stadionban, hiszen bár 2005 nyarán a Real Madrid hasonló gálafellépésén három Aranylabdás is játszott Michael Owen, Zinedine Zidane és Ronaldo személyében, de egyszerre mindhárman nem voltak a pályán. Azon a találkozón egyébként David Beckham is szerepelt, aki így már második alkalommal játszhat gálameccset Budapesten.

Forrás: AFP

Beckham a Real Madrid tagjaként már játszott gálameccset Budapesten

A találkozón egyébként valószínűleg a klub azon labdarúgói közül is sokan játéklehetőséget kapnak majd, akik a bajnokságban eddig nem nagyon játszottak. Érdemes odafigyelni a brazil középhátvédre, Thiago Silvára, akit a Milan januárban tízmillió euróért vett meg - ám mivel az egyesület a szezon során már két, EU-n kívüli labdarúgót is igazolt, így tétmérkőzésen csak a következő idényben játszhat.

Az ötszörös brazil válogatott focista számára így ezek a barátságos mérkőzések különösen fontosak, hiszen csak itt bizonyíthat - hasonló helyzetben volt 2008 őszén a budapesti meccset kisebb sérülése miatt kihagyó Alexandre Pato is, aki fél éven keresztül szintén csak előkészületi találkozókon szerepelhetett.

A Milan személyében a legtöbb nemzetközi trófeával rendelkező klub érkezik hazánkba: a piros-feketék a BEK/BL-ben hétszer (1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007), a KEK-ben kétszer (1968, 1973), az európai Szuperkupában ötször (1989, 1990, 1994, 2003, 2007), a Világkupában/Klubvilágbajnokságon négyszer (1969, 1989, 1990,
2007) értek fel a csúcsra.

www.global-soccer.eu