Vágólapra másolva!
Egy videó megtekintése után szeretett bele az akrobatikus futballba Németh Ádám, a magyar freestyle foci atyja, akit annyira zavart a tény, hogy idehaza nem ismerik ezt a Nyugat-Európában már elterjedt műfajt, hogy honlapot készített róla, majd később részt vett az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület megalapításában. Azóta itthon is kinőtte már magát a sportág, a 2009-es év legnagyobb hazai rendezvénye, a Red Bull Street Style freestyle foci fesztiválra negyvennyolcan jelentkeztek, holott csak harmincketten kerülhetnek be a viadalra, és Németh szerint nem csak mennyiségben, de minőségben is érezhető az előrelépés.

- Mikor és hogyan találkoztál a freestyle focival?
- Négy évvel ezelőtt láttam egy videót az interneten, amelyen a holland Soufiane Touzani, az egyik legismertebb freestyler mutatott be trükköket, és amit akkor láttam, az egyből megbabonázott. Elsőre szinte feldolgozhatatlan volt a sok trükk, igyekeztem részletesen megfigyelni, hogy miket csinál a labdával, és aztán elkezdtem folyamatosan gyakorolni. Akkor még semmit nem tudtam a freestyle-ról, így az interneten utánanéztem, és láttam, hogy Nyugat-Európában már online közösségek működnek, ahol tanácsokat, trükköket osztanak meg egymással a labdazsonglőrök. Utána beírtam a keresőbe a freestyle foci szót, de egyetlen magyar találatot sem dobott ki. Dacból összegyűjtötten mindenféle információt, és elindítottam a honlapot, ebből fejlődött ki a freestylefoci.hu oldal.

- Az évek folyamán gyarapodott a hazai freestyle-osok tábora, és megalakult az Első Magyar Freestyle Foci Egyesület is.
- Így van, szerencsére egyre többen találtak rá a freestyle focira, aztán jött az igény, hogy személyesen is találkozni kéne, nem csak az interneten csevegni. 2005-ben sikerült is összehozni több talákozót a Hősök terén, a legnagyobb létszám 50 körül volt, amit nagy dolognak értékeltünk. 2006-ban alakult meg az egyesület, az év végén sikerült az egyik sportszergyártóval és az akkoriban az NB I-et támogató sörös céggel szerződést kötni, így az élvonalbeli és válogatott meccsek szünetében nagyobb közönség előtt is felléptünk, és népszerűsítettük a freestyle focit. Az egyesületet egyébként nem úgy kell elképzelni, mint egy futballklubot, nincsenek például szervezett edzések, online tartjuk a kapcsolatot, és van egy hatfős társaság, amely eljár bemutatókra, az elmúlt években fogadásoktól kezdve tévéműsorokon át az esküvőig bezárólag rengeteg helyre hívtak minket. Egyre többen érdeklődnek a freestyle foci iránt, és kezdenek sportként tekinteni rá, ami azért örömteli számunkra, mert ez volt a célunk, amikor belekezdtünk ebbe az egészbe.

- Hogy áll a magyar freestyle foci a nemzetközi mezőnyben? Sikerült behozni azt a lemaradást, ami abból adódott, hogy Nyugaton korábban indult be a freestyle-őrület?
- 2006. december 30-án volt az első olyan nemzetközi verseny, amelyen magyar freestyler indult, és egyből egy harmadik helyezéssel mutatkoztunk be a mezőnyben. Azóta mind a két Európa-bajnokságon fixen ott volt két magyar labdazsonglőr a tizenhatos mezőnyben, a 2008-as brazíliai világbajnokságon pedig Karászi Roland a szenzációsnak számító negyedik helyet szerezte meg. A külföldi vélemények szerint a magyar freestyle foci benne van a top 3-ban, és a fejlődés is érezhető, nem csak létszámban gyarapodott a magyar freestyle-os közösség, de minőségben is nagy volt az előrelépés.


- Május 30-án rendezik meg a Red Bull Street Style freestyle foci fesztivált, mit kell tudni erről az eseményről?
- Ez a második hazai fesztivál, tavaly az Eb-döntő hétvégéjén rendeztük az első bajnokságot, amelyet a már említett Karászi Roland nyert meg, aki aztán a vébén is remekül szerepelt. Akkor harmincegyen neveztek, idén a harminckét helyre negyvennyolcan jelentkeztek egy-egy videó formájában. Arról, hogy ki kerül be a harminckettes mezőnybe hárman döntünk, a 30-i fesztivál zsűrijében is szereplő két külföldi freestyler, Palle Sjölander és Daniel Rooseboom, valamint jómagam.

- Mi kell ahhoz, hogy valaki igazán jó freestyler legyen? Szükséges futballista előképzettség?
- Nem szükséges, abból is lehet jó labdazsonglőr, aki előtte még két egyeneset nem rúgott a labdába. A legfontosabb, hogy az illető szorgalmas és kitartó legyen, és hogy a dekázás stabilan menjen neki váltott lábbal. Senki nem születik Ronaldinhónak, de a gyakorlással nagyon sok minden elérhető, napi egy-két órát érdemes rááldozni, de ismerek olyat, aki nyáron hét-nyolc órán keresztül bűvöli a labdát.

- A nagy nemzetközi futballszervezeteknél még nem figyeltek fel az akrobatikus focira?
- Mivel nincsenek szövetségek, ezért egyelőre underground módon terjed a freestyle futball, de a jövőben akár elképzelhető, hogy sikerül szövetségekbe tömörülni, és ez esetben a műfaj ugyanúgy bekerülhet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hatásköre alá, mint a futsal vagy a strandfoci.