Vágólapra másolva!
A 2008-as világverseny brazil döntőjén negyedik helyezést elért Karászi Roland az egyik nagy esélyese a május 30-i Red Bull Street Style freestyle foci fesztiválnak, amely tavaly az ő sikerével végződött, és amely egyben a következő, 2010-es világverseny selejtezője is. A freestyle-os berkekben csak Roccóként ismert labdazsonglőr egyelőre titkolja, hogy milyen újdonságokkal készül a selejtezőre, amelyet bizakodva vár, hiszen úgy érzi, mindenben sikerült fejlődnie.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a freestyle focival?
- 2004 augusztusában láttam egy freestyle-os videót, amibe egyből beleszerettem, utána kezdtem el otthon én is gyakorolni.

- Négy év alatt pedig eljutottál oda, hogy a Sao Pauló-i vébén már negyedikként zártál. Éppen egy brazil srác győzött le a bronzért vívott párbajban, számított valamit a hazai pálya?
- Mióta hazajöttem, sokan mondták, hogy ha nem Brazíliában van a vébé, akkor meg lehetett volna a bronzérem. A zsűri csak a legjobb trükkben hozott ki engem győztesnek, minden másban a brazilt látta jobbnak. Így döntöttek, de az kicsit zavart, hogy a zsűrinek egyetlen tagja sem volt freestyle-os.

- A megnövekedett médiaérdeklődés mellett hogyan éreztette hatását, hogy negyedik lettél a vébén?
- Az iskolában (Rocco elsőéves a Miskolci Egyetem gépészmérnök szakán) többen is felismertek a vébé után, meg előfordult olyan, hogy az utcán odajöttek, amikor gyakoroltam, és gratuláltak.

- Mennyit gyakorlod a trükköket?
- Naponta általában két órát gyakorlok, de nyáron ennek a dupláját is rászánom.

- Honnan veszed az ötleteket a trükkökhöz?
- Régebben videókról vettem az újabb trükköket, manapság a nagy részét én találom ki gyakorlás közben. A versenyeken is megvan mindenkinek egy előre kitalált forgatókönyve, de muszáj alkalmazkodni, improvizálni, ha a másik bedob valami extrát, akkor nekem is elő kell vennem egy látványosabb mutatványt, és meg kell bontani az addigi elképzelést.


- Volt valami, amivel meg tudtad lepni a riválisokat a vébén?
- Mivel különféle freestyle-os oldalon és fórumokon mindenki folyamatosan töltögeti fel a legújabb trükkjeit, így nehéz egymásnak újat mutatni a versenyeken, én annyival tudtam meglepni a többieket, hogy a vébé előtt egy jó ideig nem hallattam magamról, mondhatjuk, hogy elbújtam.

- Melyik lábad az ügyesebb?
- A bal a jobbik lábam, de a másikat is sikerült közel azonos szintre felhozni, sőt, van olyan trükk, amelyik a gyengébbik lábbal jobban megy.

- Van valami, amiben fejlődtél tavaly óta?
- Az ülve végzett és a felsőtesttel kivitelezett trükkökben is fejlődtem.

- A "rendes" focival hogy állsz?
- Évek óta nem fociztam, de nem is vágyom arra, hogy csapatban játsszak, nekem a freestyle a fontos.

- Mennyire ismered a vetélytársakat, akikkel összemérheted tudásodat a Red Bull Street Style freestyle foci fesztiválon? Hogy látod az esélyeket a címvédésre?
- Szinte mindenkit ismerek, vannak kemény ellenfelek, de bizakodó vagyok.

- A brazíliai vébével ellentétben ezúttal igazi freestyle-os arcok lesznek a zsűriben. Mennyit számít ez?
- Sokat, és örülök is nagyon, hogy olyan zsűritagok lesznek, akik igazán értenek a freestyle-hoz.

- Mennyire vagy izgulós típus?
- Nem igazán, egy minimális drukk van bennem a verseny előtt, de ez szinte a kezdés pillanatában el is múlik.

- Tartogatsz valami meglepetést a mostani versenyre?
- Igen, készülök pár új trükkel, de ez egyelőre maradjon titok.