Vágólapra másolva!
Az [origo] meg nem erősített információja szerint előfordulhat, hogy az Újpest FC labdarúgócsapata visszalép a nemzetközi kupaszerepléstől. Az együttesnek - mely a Magyar Kupában már a nyolc között kiesett, a bajnokságban pedig második lett - egyelőre nincs edzője, s az is kérdéses, hogy a jelenlegi tulajdonos finanszírozza-e a további működést.

Pénteken az Újpest 2-1-es vereséget szenvedett a Fehérvártól a Soproni Liga utolsó, 30. fordulójában. A lefújást követően az újpesti Bozic és a fehérvári Vujovic összeverekedett, a játékvezető mindkettőjüket kiállította.

Az újpesti közönség ezután a pályára rohant, majd a vendégszurkolókra támadt. Egyelőre tisztázatlan okokból és körülmények között a rendezők is bekapcsolódtak a verekedésbe, végül a rendőrség is beavatkozott. Egy sárga mellényben szolgálatot teljesítő rendező fellökte a fehérváriak egyik játékosát Marko Andicot, aki a tumultusból szerette volna kihozni Vujovicot.

A Fehérvár ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Andicot ért atrocitás miatt. Az Újpest FC honlapján megjelent Csehi István, a csapatot működtető gazdasági társaság ügyvezetőjének nyilatkozata, mely szerint a rendezők közül öten kórházba kerültek, az Újpest pedig vizsgálattal próbálja tisztázni, hogy mi történt pontosan a stadionban.

A pénteki mérkőzés botrányos befejezését követően több médiumban napvilágot látott arra vonatkozó feltételezés, hogy az Újpest FC tulajdonosa, az ingatlanbefektetésekkel és -üzemeltetéssel foglalkozó Dare Group a jövőben nem fogja finanszírozni a veszteséges csapat működését. Ezt az értesülést hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, de nem is cáfolták az érintettek. Az [origo]-t Nemes Károly, az Újpest sajtófőnöke a Dare Group titkárságvezetőjéhez irányította, ám onnan kérdéseinkre csak későbbre ígértek választ.

Egy, a Dare Group Újpesthez kötődő ügyeit jól ismerő forrásunk ugyanakkor arról számolt be, hogy Kovács Péter, a Dare Group vezetője és az Újpest FC de facto tulajdonosa a rendbontás után valóban elgondolkodott a folytatáson. Forrásunk szerint "kiverte a biztosítékot, hogy éppen azok ártanak a klubnak, akik mindig hangoztatják, hogy az Újpest az életük". (2006-ban, amikor a Fehérvár elleni vereség az Újpest bajnoki címébe került, szintén balhéztak a drukkerek.)

Sajtóhírek szerint a bajnoki címre törő, majd arról lemaradó Újpestnél komoly feszültségeket okozott, hogy az utóbbi időben a labdarúgók nem, vagy nem időben kapták meg az őket megillető pénzeket. Forrásunk szerint a gazdasági válság a Dare Groupnál is éreztette hatását, s a fizetésekben valóban csúszások voltak; a játékosok ígéretet kaptak arra, minden tartozást rendeznek. A döntésre, hogy marad-e Újpesten a Dare Group, még várni kell, ám forrásunk úgy tudja, ötletszinten az is felmerült, hogy a csapat visszalép a nemzetközi kupaszerepléstől. (A magyar bajnokság második helyezettje az UEFA-kupa utódjaként idén először megrendezendő Európa-ligában indulhat.)

Az [origo] érdeklődésére Tisza Tibor, az Újpest válogatott csatára azt mondta, nem szeretne pletykát indítani, egyelőre nem tudja, mit hoz a jövő, ezért nem kíván nyilatkozni.

A magyar válogatott keretébe ismét meghívott támadó, Kabát Péter viszont elmondta véleményét: "Sajnos nem tudtuk megnyerni a bajnokságot, valami elszakadt, és a problémák miatt csak másodikok lettünk." Kérdésünkre, hogy szakmai vagy pénzügyi oka van-e a sokak szemében kudarcnak számító ezüstéremnek, Kabát ezt mondta: "Inkább anyagi, s ez sok gondot okozott. A szakmai stáb, az edző mindent megtett, ám nem volt minden rendben a klubnál, mi próbáltuk nyerni, de a hajrára kipukkadtunk. Vannak és voltak gondok, ám én jól érzem magam Újpesten, s ha rendeződnek a dolgok, mindenképp maradni szeretnék."

A 31 éves játékos elismerte, hogy voltak elmaradások, ám részletekkel nem szolgált: "Hogy ki mikor és mióta nem kapott fizetést, arról nem tudok, s arról sem, hogy ki távozhat, illetve ki érkezhet."