Vágólapra másolva!
"Albert Flórián, az 1967-es esztendő legjobb európai labdarúgója minden bizonnyal szégyellte volna magát, ha ott lett volna a róla elnevezett budapesti stadionban. Ahogy magyar honfitársa, a Hertha BSC színeiben játszó Dárdai Pál szégyellte magát kedden, átélve a Ferencváros elleni találkozó eseményeit - írta a Berliner Zeitung csütörtöki cikkében, amelynek a "Ketrecben" címet adta.

A lap bevezetőjében felidézte az arénában történteket, utalva arra, hogy magyar huligánok üldözték a Hertha mintegy 60 békés szurkolóját, palackokkal dobálták meg őket, és náci jelszavakat kiáltoztak.

A BZ "félelmet keltőnek és elviselhetetlennek" nevezte a biztonság szintjét az "elavult" Albert Stadionban. "A sötét katakombákban az elrozsdásodott vasrácsok mögött az ember úgy érezte magát, mint egy ketrecben" írta a szerző, emlékeztetve arra, hogy több német szurkoló itt keresett menedéket. Mindehhez még hozzá kellett számítani azt, hogy a biztonsági erők egyáltalán nem reagáltak a történtekre, a rendőrség pedig csak a stadionon kívül volt jelen.

"Mindaz, ami egy hagyományokkal rendelkező klub esetében Budapesten történt, felhívja a figyelmet arra a problémára, amely nemcsak Magyarországot érinti, hanem több kelet-európai országot is" - írta a Berliner Zeitung, utalva arra, hogy a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére Horvátországgal közösen benyújtott magyar pályázat meghiúsult a "vitatott" lengyel-ukrán kombináció miatt.

Lengyelországban is sok a probléma a huligánokkal, fogalmazott az újság, megemlítve, hogy sok szó esik az olaszországi stadionokban történő összetűzésekről, továbbá arról is, hogy biztonsági problémák adódnak a 2010-es világbajnokságot rendező Dél-Afrikában is. A budapesti események, a magyar huligánok rövid, de brutális - az úgynevezett biztonsági erők által szinte jóváhagyott - támadásai után azonban a figyelmet Kelet-Európára kell fordítani - hangsúlyozta a lap.

A Berliner Zeitung ugyanakkor úgy vélte: az Albert Stadion különleges problémája alighanem hamarosan megoldódik. A klubban ugyanis beruházóként vállalt szerepet az angol Sheffield United vezetője, Kevin McCabe. Ez pedig azt jelenti, hogy az angol le kívánja bontani a 18 ezer férőhelyes stadiont - amely hamar összeomolhat -, és helyére egy modern létesítményt akar felépíteni.

A Hertha BSC tiltakozott a Ferencvárosnál és a magyar szövetségnél, s a jövőben - önkéntesen - nem utazik többet Magyarországra - tette hozzá a Berliner Zeitung.

Németország legolvasottabb napilapja, a Bild csütörtökön ismét hatalmas fényképes tudósításban emlékeztetett az Üllői úti stadionban történtekre. Az újság közölte a Berlinben rendkívül nagy népszerűségnek örvendő Dárdai Pál fotóját is, hangoztatva: Dárdai nagyon örült annak, hogy hazájában játszhat. Most pedig a randalírozókkal szemben szigorú büntetést követel.

A Hertha egyik sztárját különösen kellemetlenül érintették a budapesti események - utalt Dárdaira a Bild, hangoztatva: a magyar játékos hazájában az egyik legnépszerűbb labdarúgó, aki immár 13. szezonját játssza a Hertha BSC-ben. A Bild idézte a magyar válogatott középpályást, aki a lapnak kijelentette, hogy csalódott a magyar huligánok viselkedése miatt. Dárdai szerint sajnos sok magyar első ligás klub küzd hasonló problémával. "Az államnak keményebb rendszabályokat kell teremtenie" - idézte az újság a középpályást.

Rövidebb tudósításokban számolt be a Hertha szurkolóit ért budapesti atrocitásokról a Süddeutsche Zeitung és a Financial Times Deutschland is.