Vágólapra másolva!
Csütörtök éjszaka bombariadó miatt kiürítették azt a budapesti belvárosi szállodát, amelyben elszállásolták az Újpest elleni Európa-liga-mérkőzésre készülő Steaua labdarúgócsapatát. Román források szerint felmerült a mérkőzés esetleges elhalasztása is, ám az Európai Labdarúgó Szövetség - a csapatokkal egyeztetve - úgy döntött, az összecsapást az eredeti időpontban megrendezik. A román klub nem kért halasztást amiatt, hogy a játékosoknak több órán át az utcán kellett várakozniuk, és vállalta a játékot.

A Realitatea román hírtelevízió reggeli híradásában közölte: a bukaresti együttesnek az utcán kellett töltenie az éjszaka nagy részét, miután bombariadót rendeltek el a szállodájukban. Az adó először a prosport.ro internetes portálra hivatkozva, majd budapesti riporterének egyenes adású tudósítása alapján számolt be az esetről. E szerint ki kellett üríteni az épületet, és a román labdarúgóknak éjszaka egy órától hajnali öt óráig az utcán kellett várakozniuk, csak ezután térhettek vissza szobáikba.

A prosport.ro újságírói szerint a hotel környékén lévő utcákon délelőtt sok Újpest-szurkoló volt, akik a román rendszámú gépkocsikat rongálták. Az [origo] kérdésére a BRFK és a Külügyminisztérium sajtóirodája egyértelműen cáfolta, hogy autórongálás történt volna.

A Realitatea bemondója megállapította, hogy rendkívül feszült hangulatban várják mindkét tábor hívei a mérkőzést. Ezt bizonyítja az is, hogy a vendégszurkolók egy csoportja - amely busszal utazott Magyarországra - még a határ elérése előtt összetűzött a román rendfenntartó erőkkel Arges megye egyik helységében.

A romániai sajtó délelőtt még arról számolt be, hogy a mérkőzést elhalaszthatják.


A román Pro TV helyszíni tudósítása

Valeriu Argaseala, a bukaresti klub elnöke a Prosport román hírportálnak azt mondta: a Steaua Bucuresti a hírekkel ellentétben nem kérte a mérkőzés elhalasztását, csupán tájékoztatta Románia budapesti nagykövetségét és az UEFA-t az éjszaka történtekről, és azt várja, hogy ez az európai fórum hozzon döntést ezzel kapcsolatosan. Az elnök megerősítette, hogy a román játékosok nagyon kimerült állapotban vannak. A romániai Krónikának azt is hozzáfűzte Argaseala, hogy "gondolkodóba ejtették" a történtek, mivel a bombariadó egy roppant fontos mérkőzés előtt történt. Kifogásolja azt is, hogy túl sokáig tartott a hotel ellenőrzése.

A BRFK sajtóügyletese megerősítette, hogy bombariadó volt egy fővárosi szállodában csütörtökre virradóan, amellyel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy vidékről érkezett a hívás, s rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz. A rendőrök a szálloda vendégeit a testi épségük megőrzése érdekében kikísérték az épületből, majd átvizsgálták a helyiségeket, de robbanószerkezetet nem találtak.

A Steaua sajtófőnöke, Catalin Fainisi az [origo]-nak megerősítette, hogy a román labdarúgók a Roosevelt téri Sofitel szállodában szálltak meg, ott, ahol a bombariadó történt. "A játékosok benn vannak a Sofitel hotelben, és az esti meccsig ki sem mozdulnak onnan" - mondta Fainisi.

Az Újpest csapatkapitánya csak a továbbjutásra koncentrál

Kabát Péter, az Újpest csapatkapitánya szerint a magyar együttes próbálja magát függetleníteni a történtektől, és továbbra is győzelemre, továbbjutásra készül. "Nem tudunk semmit a bombariadó részleteiről, csak annyit, hogy a Steaua játékosai hajnalban kinn várakoztak a szálloda előtt. Mi ugyanúgy készülünk, mint ahogyan korábban elterveztük. Délelőtt edzésünk volt, most jön az ebéd, majd megbeszélés, pihenő, aztán pedig a meccs."

A csatár reméli, hogy minden szempontból nyugodt mérkőzést rendeznek majd a Megyeri úton. "Nem egyeztettem az Újpest-drukkerekkel, saját maguk készülnek, ám nagyon remélem, nem lesz balhé, és minden a pályán fog eldőlni. Nem tudom, miképp készülnek a román szurkolók, de egy biztos: a mieink nagyon várják a meccset."

"Mindenki elszánt, úgy készülünk, hogy megnyerjük a meccset, és továbbjutunk. Nem szabad gólt kapni, de közben támadnunk is kell - nem lesz könnyű, ám mindent megteszünk a siker érdekében" - tette hozzá Kabát.

A Prosport részletesen leírja az éjszakai bombariadó történetével kapcsolatosan birtokába jutott információkat. Ezek szerint a Steaua tagjait egy rendőrségre befutott telefonbejelentés után magyar idő szerint egy órakor ébresztették fel. Két tűzszerész jelent meg, és megkezdte a szobák egy részének átkutatását. A portál szerint az első emeleten lévő szobákat (ahol többek között Sorin Ghionea, Petre Marin, Romeo Surdu, Banel Nicolita és Székely János volt elszállásolva) mind átvizsgálták rendőrkutyák segítségével. A Steaua tisztségviselői mind az utcára mentek, és ott várták Románia budapesti nagykövetét.

Két óra tíz perckor azt jelentette a portál, hogy több mint 50 rendőr jelent meg a hotelnél, folytatva a kutatást. A román klub illetékesei ekkor már hangot adtak elégedetlenségüknek, hogy csak a román klubhoz tartozók szobáira terjedt ki a vizsgálat. Ennek hatására ürítették ki az egész szállót, 2 óra 40 perckor mintegy 150 ember gyűlt össze az épület előtt.

"Nem hiszem, hogy ez pszichológiai hadviselés, inkább elégtétel a megsértett újpestiek részéről" - nyilatkozta Gigi Becali, a Steaua tulajdonosa a Gazeta Sporturilornak, hozzátéve, ő is elítéli azt a transzparenst, amelyet a szurkolók kifeszítettek a Ghencea-stadionban. "A legundorítóbb, legvadabb afrikai nép sem lenne képes egy ilyen mondatra akár csak gondolni is."


Az [origo] hotelnél tartózkodó helyszíni tudósítája szerint a Sofitelnél délelőtt 10 órakor egyáltalán nem voltak drukkerek, és összesen két rendőrautót lehetett látni.

Az UEFA szóvivője érdeklődésünkre azt mondta: a szövetség a Steauával egyeztetve megvizsgálta, hogy az éjszaka történtek milyen hatással vannak a labdarúgókra, hiszen nem tudtak nyugodtan aludni, és ez esetleg az erőnlétükre, fittségükre hatással lehet.

Bölöni a Steauát vádolja
Bölöni László azzal vádolja a Steaua vezetését, hogy nem lépett fel a szurkolók megnyilvánulásai ellen az Újpest elleni meccsen - írja a gsp.ro. A szakember úgy gondolja, hogy a Steaua klubvezetésével volt probléma, minthogy nem tett semmit a magyarokat kigúnyoló transzparens ellen. "Megfigyeltem, hogy az emberek inkább a szurkolókat ítélik el ebben az ügyben, nem pedig a klubvezetést" - nyilatkozta a 109-szeres román válogatott.


Tugomir Frajman UEFA-küldött arról számolt be, hogy a délelőtti, újpesti technikai értekezleten meghallgatta a beszámolókat az éjszakai bombariadóval kapcsolatban, és úgy döntött: este az eredeti időpontban, 19.45-kor megtartják az Európa-liga-mérkőzést. A román csapat nem kért halasztást amiatt, hogy a játékosoknak több órán át az utcán kellett várakozniuk, amíg a rendőrség átvizsgálta a szállodájukat, és vállalta a játékot.

Az UEFA illetékese a nemzetközi mérkőzések előtt szokásos értekezleten arra volt kíváncsi, hogy mennyi időre voltak kénytelenek elhagyni szobáikat a román csapat játékosai. A Steaua illetékese a beszámolójában kitért arra, hogy a rendőrök először csak az ő szobáikat vizsgálták át, s később, a helyszínre érkező román konzul közbenjárására kutatták át az egész szállodát, a rendőrség képviselője viszont ezt cáfolta.

Az [origo]-nak az UEFA szóvivője nem tudta megmondani, hogy a történtek miatt fog-e pénzbüntetést kapni az Újpest.

A bombariadóról az angol nyelvű honlapok közül az EarthTimes.org adott elsőként hírt, s írásában az oldal megjegyzi: Budapesten a közelmúltban gyakoriak lettek a névtelen bombariadók. Hétfőn egy bevásárlóközpontot, a Gresham-palotát és a Mezőgazdasági Minisztérium épületét is ki kellett üríttetni, mindegyik esetben telefonos bombariadó miatt.