Vágólapra másolva!
Szélesi Zoltán nem hosszabbította meg szerződését a francia másodosztályú Strasbourggal, egész nyáron csapatot keresett, majd az átigazolási időszak legvégén a BL-csoportkörbe jutott Debrecenhez írt alá. A svédek elleni vb-selejtezőre készülő jobb oldali védő azt mondja, a Loki nem Bodnár László helyére szerződtette. Dárdai Pál szerint komoly probléma, hogy a válogatott több tagja nem játszik a klubcsapatában.

- Nyáron csapat nélkül készültél, hogyan tudtad így formában tartani magad? - kérdeztük a 27 éves Szélesi Zoltánt, aki előbb szombaton kimaradt Erwin Koeman szűkebb keretéből, ahová hétfőn - Bodnár László balesetét és bejelentését követően - mégis bekerült.
- A felkészülésem hasonlóan zajlott, mint bármelyik más játékosé. Több külföldi csapatnál is próbajátékon, valamint edzőmérkőzéseken szerepeltem, de ezzel együtt végigdolgoztam a nyarat korábbi klubommal, az Újpesttel is. Nem csak egy magyar szintű felkészülésen vagyok túl, hiszen - nem lebecsülve a magyarországi edzők és játékos munkáját - a saját alapozásomat a külföldön tanult német és francia minta alapján végeztem el. Egyszerűen elővettem a régi jegyzeteimet, és azok alapján készültem az új idényre.

- Elég mérkőzésen játszottál ahhoz, hogy jó formában legyél?
- Százszázalékos állapotban érzem magam, és meccshiányom sincsen, hiszen Angliában és Belgiumban heti két-két mérkőzésen szerepeltem. Azt hiszem, nem kell ecsetelnem, hogy ezeken a próbajátékokon mennyire kell hajtania egy játékosnak. Semmiféle lemaradásom és hiányérzetem nincs.

- Visszalépésnek tartod, hogy leigazolt a Debrecen?
- Egyáltalán nem, hiszen a Loki bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és erre elég régen nem volt példa Magyarországon. Ez olyannyira óriási dolog, hogy nem is visszalépésnek, hanem előrelépésnek tartom, hogy a Debrecené lettem.

- Vanczák Vilmos és Bodnár László kiesésével nem lesz túlságosan is sebezhető a válogatott védelme a svédek és a portugálok ellen?
- Hogy ne legyen az, arra szerintem megvan a kapitány megoldása, mint ahogy azt is csak ő tudja majd megmondani, hogy ebben nekem milyen szerepem lesz.

- Melyik a kedvenc posztod, jobb oldali védőként vagy inkább védekező középpályásként szeretsz futballozni?
- Az utóbbi időszakban jobbhátvédként szerepeltem, ám 18 éves koromig középpályás voltam, az Újpestben is ezen a poszton mutatkoztam be, úgyhogy középen sem érzem magam rosszul. Ha emlékszel rá, a Németország elleni, kaiserslauterni győzelem során is védekező középpályás voltam 2004-ben, illetve legutóbb Málta ellen szintén, amikor Dárdai Palit kellett helyettesítenem.

Forrás: AFP

- A Loki vezetői mit mondtak, hol számítanak rád a csapatban?
- Védekező középpályásként. Fel sem merült, hogy a Bodnár Lacival történtek miatt jobbhátvéd legyek, hiszen egyébként sem védőként érkeztem Debrecenbe. Ha erről lett volna szó, akkor veszem a sátorfámat. Egy ilyen helyzettel nem tudnék azonosulni. Egyébként bármelyik másik emberrel megtörténhetett volna ez a szörnyű baleset, én reménykedem abban, hogy a Liverpool ellen együtt tudunk a pályára lépni.

- Régóta tárgyalásban voltál a debreceniekkel, vagy csak a BL miatt igazoltak le?


- Szerinted futball-láz van Magyarországon?
- Egyértelműen. Mi letettük a válogatottal az alapját, a Loki most erre rátett egy lapáttal, ami szerintem segíthet a nemzeti csapaton is. Bebizonyosodott, hogy a nagy célok elérhetők. Ha jól tudom, szombaton telt ház lesz, azaz minden adott ahhoz, hogy egy nagyszerű eredményt érjünk el a svédek ellen.

Hajnal szerint a svédek ereje a csapategységben rejlik:


Dárdai Pál szintén bízik abban, hogy jó eredményt ér el a válogatott. Szerinte akár négy pont is megszerezhető a következő két vb-selejtezőn, ám nem szeretné, ha túlzott lelkesedés lenne úrrá játékostársain és a magyar drukkereken, hiszen 2003-ban Gellei Imre csapata is közel volt a csoport második helyéhez, aztán Lettországból csúnya zakóval távozott.

- Hány pontot szerezhet a csapat a hátralévő meccseken?
- Egyelőre én csak a következő kettőről beszélnék, az álmom persze hat pont lenne, három vagy négy viszont elérhető - ha csúcsformában lesz a csapat. Négy pont már nagyon reménykeltő lenne a folytatásra.

- A Bundesligában gyengén kezdett a Hertha, a te formád milyen?
- Nem olyan rossz, de a csapaté sem annyira, hiszen az Európa Ligában a múlt héten bejutottunk a csoportkörbe - többek között az én bombagólommal. Jól érzem magam, fizikálisan rendben vagyok, és ez a legfontosabb, hiszen ragadt már rám annyi tapasztalat az évek során, hogy ha az erőnlétem jó, akkor segíteni tudok a válogatotton. Bármire kapható vagyok, ha vizet kell hordani a srácoknak, akkor azt fogom tenni.

- Németországban jobban tisztelik a magyar futballt a Loki BL-diadala óta?
- A németek nem nagyon foglalkoznak a magyar labdarúgással. A csoportban most jól áll a válogatott, ám mindenki tudja, hogy még egyetlen nagynevű ellenfelet sem győztünk le. De ha két hét múlva is ennyire elöl leszünk, akkor mindenképpen visszajöhet valamennyi a régi tiszteletből.

- Az eddig begyűjtött pontokra azért büszke vagy?
- Természetesen örülök, hogy a kötelező győzelmeket behúztuk, így van egy kis előnyünk, ám ezt csak úgy tarthatjuk meg, ha a következő tétmeccseken sem botlunk. A Gellei Imre-féle válogatottal hasonló, talán még jobb pozícióban voltunk 2003-ban, amikor mindössze egy meccset kellett volna megnyerni Lettországban ahhoz, hogy a második helyen végezzünk. A selejtező előtti, pénteki edzésen szétrúgtuk a kaput, bombaformában voltunk, aztán Rigában az első 20 percben nekiestünk az ellenfélnek, a lettek megkontráztak minket, és a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Ha túlpörgünk, könnyedén elbukhatunk. Felfokozott a hangulat, elfogytak a jegyek, ám nem szabad túlzása esni, úgy kell készülni, mintha a hétvégén csak egy sima bajnoki meccsre kerülne sor. Ha mindenki nagyot és szépet akar alkotni, akkor abból megint tíz rossz passz lesz, és magyarosan jönnek majd visszafelé a labdák.

Forrás: AFP

- A DVSC kupasikere, illetve Bodnár László pénteki balesete hogyan hatott a csapat hangulatára?
- A Debrecen előtt le a kalappal, remélem, hogy a játékosok a csoportkörben is szép pillanatokat szereznek majd a szurkolóknak. Nem arra gondolok, hogy megverik a sztárellenfeleket, hiszen az eredménnyel nem kell foglalkozni, csak az a fontos, hogy sok szurkoló látogasson ki a meccsekre és ott jól érezzék magukat. Laci ügyébe nem akarok belefolyni. Amikor a testvérem meghalt, senki nem tudott rajtam segíteni, csak én saját magamon. Ilyenkor nem lehet okosnak lenni, nem lehet azt mondani, hogy jöjjön, segítünk, vagy maradjon otthon - neki kell tudnia, hogy mi a jobb. Akivel még nem történt hasonló, az ne mondjon véleményt, ne dobjon követ a másikra, maradjon mindenki csendben, tegye a maga dolgát. Nem kell ezen csámcsogni, mert senki nem tudja, mi történt pontosan.

- A keretből kikerült hátvédek miatt nem lesz problémás a védekezés?
- A probléma nem ez, hiszen sok védője van a csapatnak. Engem inkább az aggaszt, hogy van 3-4 olyan játékos, aki a válogatottban általában kezdő, ám az elmúlt fordulóban nem játszott egyetlen percet sem a klubcsapatában. Ez sokkal nagyobb gond, mint az, hogy most négy vagy nyolc hátvédünk van. A kapitány éppen azért szeret edzősködni, mert meg tudja oldani ezt a kirakós játékot, legfeljebb hármas láncban, nem pedig négyesben lép pályára a csapat, de a taktikát ugyanúgy begyakoroljuk a héten.

- Rámehet a két meccs az általad említett problémára?
- Remélem, hogy nem, de nem megnyugtató a helyzet. Nekem egyedül az volt a kívánságom, hogy amikor jönnek a szeptemberi vb-selejtezők, addigra mindenki legyen jó passzban, játsszon a csapatában és csattanjon ki az erőtől. Amikor megnéztem az összeállításokat, sajnos sok játékosnak nem találkoztam a nevével, így az említett vágyam nem teljesült.

- Akkor nem is győzhet a csapat a svédek ellen?
- Dehogynem! Azt várom, hogy mindenki egy irányban mozduljon, jó hangulat legyen és a csapat három pontot szerezzen. Ez az álmom, és szerintem valóra is lehet váltani.