Vágólapra másolva!
Habár még 24 forduló hátravan a Soproni Ligából, az eddigi teljesítménye alapján a Ferencvárosnak nincs sok esélye a bajnoki címre, éppen ezért különösen fájó volt a klub szurkolói számára, hogy az MTK NB II-es akadémistái kiverték a Magyar Kupából a zöld-fehéreket. Noha a vasárnap  éppen a "nagy" MTK-t legyőző csapatból többen is hiányoztak a szerdai kupameccsen, Berki Krisztián szerint nem volt tartalékos a Fradi, a vezetőség felelősségét ugyanakkor elsimerte az FTC Zrt. vezérigazgatója.

A szerdai kupavereség után Bobby Davison, a zöld-fehérek menedzsere keveset beszélt, inkább magába roskadva próbálta megemészteni a történeteket - tudtuk meg a Fradi egy-két játékosától.

Davison amúgy is befelé forduló típus, nem túl közlékeny, és tartózkodását nyilván az a körülmény is erősíti, hogy az elmaradó győzelmek miatt már több fenyegetést is kapott a Fradi-szurkolótábor kemény magjától. Nem csoda, hogy a szakvezető meglehetősen hallgatag mostanában, a telefonját sem veszi fel, még az interjúkérő sms-ekre sem válaszol.

Csütörtökön nem volt edzés az Üllői úton, a játékosok pihenőnapot kaptak, pedig az első csapatból többen szóhoz sem jutottak, vagy csak csereként álltak be az MTK II ellen.

Píár-esemény viszont jutott erre a napra is, egy cég ingyen kifesti az Albert-stadiont. A futballcsapatot működtető zrt. vezérigazgatója, Berki Krisztián munkaruhát öltve felmászott az állványzatra, és maga is kente a festéket a pemzlijével a falra, majd elemezte a csapat körül kialakult helyzetet.

Ultimátumnak is felfogható bejelentéssel kezdte: "Nem mehetek el szó nélkül a szerdán történtek mellett. A kiesés a Magyar Kupából, ráadásul a MTK második, NB II-es csapatával szemben, egyfelől már korrigálhatatlan, másfelől megemészthetetlen fejlemény. Következményei mindenképpen lesznek a 2-0-s vereségnek, azt most még nem akarom részletezni, hogy személyi vagy anyagi jellegűek" - mondta.

Vasárnap 17.30-kor Debrecenben a magyar BL-résztvevővel találkozik bajnoki mérkőzésen a Ferencváros. Terry Robinson, az FTC Zrt. igazgatóságának elnöke szombaton Budapestre érkezik, és - amint Berki kiemelte - a Debrecenig tartó két és fél órás autóút alatt bőven lesz idejük megbeszélni a teendőket. A vezérigazgató több javaslattal is készül, de hogy mit terjeszt főnöke elé, azt még nem árulta el.

Önkritikus hang

"A szerdai teljesítmény abszolút mértékben méltatlan volt a Ferencvároshoz, a klub múltjához és a jelenlegi játékosanyagához is" - mondta Berki az [origo]-nak. "A legjobb tizenegyünkkel álltunk fel (a vasárnapi, győztes csapatból nem játszott Balog, Kulcsár, Lipcsei és Rósa, míg Ferenczi csak az 57. percben szállt be - a szerk.), mégis kikaptunk. Megértjük szurkolóink elégedetlenségét, viselkedését, és látnunk kell a vezetői szinten elkövetett hibákat is."

Amikor a klubvezetés által elkövetett hibák részletezésére kértük, Berki azt mondta: meglehet, hogy az előző idényben megszerzett 78 bajnoki pont és az utcahosszal megnyert bajnokság azt a téves képzetet alakította ki a vezérkarban, hogy a tavalyi keret egy-két erősítéssel alkalmas lesz arra, hogy az NB I-ben is meghatározó szerepet játsszon.

"Mire föl küldtük volna el azokat a labdarúgókat, akik kiharcolták a visszajutást az NB I-be, ráadásul fölényes biztonsággal?" - tette fel a költői kérdést Berki, aki elismeri, hogy a télen feltétlenül erősítésre szorul a keret.

Az edző menesztéséről szóló értesüléseket Berki továbbra is cáfolta. Mint mondta, a múlt héten igazgató tanácsi ülésen tárgyalták a kérdést, és megerősítették posztján Bobby Davisont.

Persze ez a megerősítés nem örök időkre szól, s mivel nehéz három mérkőzés előtt áll a Fradi - Debrecen idegenben, az éllovas Fehérvár otthon, majd Újpest idegenben -, bármikor lépéskényszerbe kerülhet a vezetőség.

"Nyílt lapokkal kell játszani"

A kérdésre, miszerint hogyan fog zöldágra vergődni a szigorú zöld-fehér fanatikusokkal a vezetés, Berki azt felelte, hogy erre egyetlen mód van: nyílt lapokkal kell játszani, s akkor meg lehet találni a hangot a különböző szurkolói csoportokkal. "A lényeg az őszinte kommunikáció" - foglalta össze a vezérigazgató.

Persze az - egyik - alapkérdés az eredményektől függetlenül is foglalkoztatja a szurkolókat. Lesz-e új stadion, s ha lesz, vajon mikor. Berki úgy fogalmazott, hogy a mostani festés a jövő nyári költözésig biztosítja a "stadion csinos külalakját", azaz már nem egészen egy év van hátra a munkálatok megkezdéséig.

A vezérigazgató azt mondta, az "elvi engedélyek" már megvannak, de hogy ez pontosan mit is jelent, azt nem részletezte. Hogy bontási engedély van-e már az Albert-stadionra, arra még nem tudott válaszolni.

Pedig ha a most következő három mérkőzésen kudarcok érik a csapatot, akkor ez lesz a legkevésbé fogas kérdés, amelyre választ kell majd adni.