Vágólapra másolva!
Szeptember 24-én, csütörtökön hivatalosan is megkezdődik az U20-as labdarúgó-világbajnokság Egyiptomban. A magyar válogatott szerdán kel útra, az elindulás előtt Futács Márkó, a Werder Bremen fiatal csatára elmondta, nagy önbizalommal várják az eseményt. Egervári Sándor szövetségi edző szerint Magyarország képes lehet arra, hogy a legjobb négyig meneteljen.

Egervári Sándor szövetségi edző alig több mint egy hónapja irányítja az U20-as labdarúgó-válogatottat, és rögtön óriási feladat várja - világbajnokságon kell helytállnia. "A negyeddöntő vagy az elődöntő elérése óriási siker lenne. A rövid felkészülési idő ellenére megpróbálunk erős csapatot összerakni a vb-re. Néhány játékosnak már van némi tapasztalata az U17-es és az U19-es Eb-ről, többen hamarosan a felnőttválogatott kapuján is kopogtathatnak, ennek ellenére sok volt a tennivaló" - nyilatkozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hivatalos weboldalának Egervári.

"Három felkészülési mérkőzést játszottunk az elmúlt időszakban, ezek alapján azt mondhatom, csapatunk egészséges agresszivitással futballozott, jól védekezett, kreatívan támadott és sok helyzetet alakított ki. Akadtak persze hibák is, de ezeket igyekszünk kiküszöbölni az előttünk álló napokban. Nincs túl sok információm a csoportellenfelekről, ám feltűnő, hogy mindháromnak roppant sajátos futballkultúrája és -stílusa és van" - tette hozzá a Magyarországon háromszoros bajnok Egervári.

Az edző szerint a vb-arany legfőbb várományosa Brazília, valamint három európai csapatnak, a spanyolnak, az olasznak és a németnek van még sok esélye az elődöntőbe jutásra. "De hogy papíron kik az esélyesebbek, az semmit nem jelent, hiszen minden tornán vannak meglepetések."

Erre akár saját csapatát is képesnek tartja, mégpedig azért, mert "a válogatott magja - a játékosok 15 éves kora óta - együtt futballozik, és igen sikeres időszak van mögöttük. Fiatal játékosaim karrierjük kezdetén vannak, és a világbajnokság remek alkalom a számukra. Ez nagy ösztönző erő mindannyiuk számára. Remélem, túléljük a csoportmeccseket, de hogy utána meddig juthatunk, az az ellenfeleken is múlik".

Egervári a magyar utánpótlás helyzetéről is beszélt: "Az elmúlt 3-4 évben számos akadémia nyílt Magyarországon. A remek megfigyelő-hálózat és elődeim kiváló munkája révén több reménykeltő futballgeneráció is létrejött, amelynek tagja a mostani U20-as válogatott is. Magyarországon nincsen elegendő futballista, éppen ezért az utánpótlás-nevelők munkája még inkább fontossá vált."

Futács Márkó, a magyar válogatott csatára szerint nagyon jó a hangulat a Telkiben edzőtáborozó csapatnál, amely szerdán kel útra.

Forrás: MTI
Egervári Sándor Telkiben kiváló körülmények között készítette fel a csapatot

"Rengeteget beszélünk a vb-ről, minden percünk erről szól, alig várjuk már a meccseket, de főleg az elsőt, a Honduras ellenit. Igyekszünk felkészíteni egymást, megosztjuk az eddig szerzett tapasztalatainkat, én például arról beszéltem a többieknek, hogy miképpen érdemes a színes bőrű futballisták ellen játszani, hiszen Franciaországban - amikor a Nancy tagja voltam - sokat szerepeltem ellenük. Arra számíthatunk, hogy a csoportriválisok erős felépítésűek, így ugyanarra kell majd figyelnünk, mint korábbi meccsünkön az angolok ellen - a fizikai képességekre" - mondta az [origo]-nak a Werder Bremen légiósa, aki szerint egyáltalán nem fél a csapat. "Sőt szerintem nagyon-nagy önbizalommal érkezünk majd Egyiptomba. Úgy vélem, az első meccs nagyon meghatározó lesz, utána már a közönséget, a pályát és az időjárást is megszokjuk majd."

Futács nem játszott az előző kapitány, Wilco van Buuren kezei alatt, így róla nem, de Egerváriról szívesen elmondta véleményét: "Egervári Sándorról az eddigi edzések alapján csak pozitívan tudok nyilatkozni, nagyon felkészült edző. A taktikájáról annyit: kicsit úgy érzem, inkább támadó jellegű lesz a csapat."

A támadó értetlenül fogadta a hírt, hogy a Newcastle nem engedte el Kádár Tamást: "Nem is értem, hogyan mernek ilyet megcsinálni egy fiatal játékossal. Szerencsére Németh Krisztián már sokat játszott ezzel a csapattal, így nem hiszem, hogy gond lenne az ő későbbi érkezéséből."

Forrás: MTI
Koman Vladimirék az egyik fogadóiroda szerint esélyesebbek az angoloknál

Egy fogadóiroda a magyar csapatot a 24 vb-résztvevőből a 13. helyre tette, és 40-szeres pénzt fizetne a végső magyar sikerért - legalábbis kedden kora délután ez volt a helyzet. Ezek szerint a csoportból való továbbjutás elvárható, de utána papírforma szerint kiesés következik. "Melyik fogadóiroda ez, megyek, és komoly pénzt fölnyomok az aranyérmünkre, és ezt ajánlom mindenkinek!" - mondta nevetve Futács, majd annyit finomított, hogy a továbbjutás kötelező elvárás a magyar csapattól, de a döntőbe jutást sem tartja elképzelhetetlennek.

Az interjú végére a sportingbet.com megváltoztatta odsszait, azaz egy órán belül javultak a magyar vb-esélyek, ekkor a válogatott már - Angliát is megelőzve - a nyolcadik legesélyesebb volt, és az aranyérem is csak 20-szoros pénzt ért. Futács elmondta, hogy a csapat teljesen úgy készül, mintha "igazi", felnőtt focivébé lenne Egyiptomban, és mindent megtesznek majd azért, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el.

"A nyolcadik hely már jobban hangzik, de ezzel sem vagyok elégedett. Gólt, gólokat is akarok lőni, de ígérgetni nem szeretek, erről csak annyit mondanék, hogy mindent kiadok majd magamból". A magyar válogatott első csoportmeccsén, szeptember 27-én vasárnap magyar idő szerint 20.45-kor Honduras, 30-án, szerdán 17.45-kor Dél-Afrika, október 3-án, szombaton ugyanebben az időben pedig az Egyesült Arab Emirátusok ellen lép pályára. Az m2 mindhárom mérkőzést közvetíti. A tornán 24 csapat lép pályára, a hat négyes csoportból az első két helyezett, valamint a harmadikok közül a négy legjobb kerül a nyolcaddöntőbe.

Ki lehet az U20-as vb győztese? (A Sportingbet oddsai)

Brazília - 4/1
Németország - 9/2
Olaszország - 11/2
Spanyolország - 6/1
Nigéria - 10/1
Ghána - 11/1
Csehország - 16/1
Magyarország - 20/1
Paraguay - 20/1
Kamerun - 25/1
Egyiptom - 25/1
Anglia - 28/1
Uruguay - 28/1
Amerikai Egyesült Államok - 50/1
Ausztrália - 66/1
Costa Rica - 66/1
Honduras - 66/1
Dél-Afrikai Köztársaság - 66/1
Koreai Köztársaság - 66/1
Egyesült Arab Emírségek - 66/1
Venezuela - 80/1
Trinidad és Tobago 100/1
Üzbegisztán - 100/1
Tahiti - 250/1