Vágólapra másolva!
Kijózanító pofont kapott a magyar utánpótlás-futballválogatott, amely az U20-as világbajnokság első csoportmeccsén 3-0-ra kikapott Hondurastól. Egyes drukkerek már Irapuatót emlegetik, de a csapatot a közelmúltban irányító szakemberek még nem temetik a fiatalokat. Sisa Tibor pillanatnyi kisiklást emleget, Várhidi Péter ugyan kritikusabb, de bízik benne, hogy a vezéregyéniségek helyre teszik a csapatot. Róth Antal szerint nálunk csak most döbbentek rá, hogy a vereség is benne van a pakliban.

Várhidi Péter annak idején, Both József távozása után dolgozott Németh Krisztiánékkal, van is véleménye a váratlan vereségről, noha vasárnap este kapcsolgatott a magyar meccs és a Milan-Bari között. "Amit láttam az U20-as meccsből, abból egyből feltűnt, hogy a hondurasiak mennyivel gyorsabban futballoznak, mint a magyar fiatalok. Egyébként is az a tapasztalatom az eddigi meccsek alapján, hogy az afrikai és az ázsiai csapatok is hihetetlen sebességgel játszanak, néha nagyobb tempóban futballoznak, mint egy-egy európai rangadón. A látottak alapján ez a gyorsaság váratlanul érte a magyar csapatot, bár az is igaz, hogy ebben a korban nehéz feltérképezni a csapatokat, főleg a nem európaiakat, így legtöbbször csak a pályán szembesülnek a játékosok azzal, mit is tud az ellenfél."

A magyarok összeállítását böngészve feltűnő volt, hogy a két csatár, Németh Krisztián és Simon András mellett a középpályán is inkább a támadó szellemű játékosok kaptak szerepet, Korcsmár Zsolt pedig egyedül kevés volt a hondurasiak megállítására. Várhidi is úgy látja, hogy a középpályás védekezés a "sztárjátékosok" miatt el van nyomva a támadások javára, ami egy erősebb csapat ellen visszaüthet.

"Tavaly 4-2-3-1-es rendszerben játszott a csapat, Németh volt egyedül elöl, mögötte Koman irányított és a két szélsőnek kellett támogatnia az egy szem csatárt, ez a felállás végigkísérte a korosztályt, most átálltak egy másik szisztémára, idő kell, mire ezt megszokja a csapat. Egyébként is nagyon fontos az utánpótlásban, hogy az edző ismerje a korosztályt, Egervári Sándor pedig nem dolgozott az utóbbi időben a fiataloknál, így ezek a meccsek adják meg nekik a választ, hogy milyen a csapat, csak sajnos erre rámehet a torna."

Várhidi szerint ennek a korosztálynak éppen az volt az erőssége, hogy szinte mindenki az MTK-ban játszott, a játékosok ismerték egymást, egységesek voltak. Azóta azonban sok változás történt, pár játékos külföldre szerződött, volt, aki visszafejlődött, ezért is kell nagy odafigyeléssel kezelni őket, és folyamatosan nyomon követni a pályafutásukat. "A vezéregyéniségek, mint Németh vagy Koman ugyanakkor most is a csapatban vannak, ők helyre tudják tenni a társaságot, kérdés, hogy az újak milyen karakterű játékosok. Lehet, hogy ezen múlik majd a siker.

Azt látni kell, hogy mindenhol rohamosan fejlődik a futball, az Egyesült Arab Emírségek például 80 napos edzőtáborral készült a vébére, és akik itt vannak, azok nem ificsapatból jönnek, hanem felnőttek közül, gyorsak, erősek, robbanékonyak, ugyanakkor viszonylag ismeretlenek, amiből előnyt tudnak kovácsolni" - szakmázott az egykori szövetségi kapitány, aki jelenleg a Budapest-bajnokság I/B. osztályában szereplő BEAC csapatát irányítja.

Sisa Tibor ugyancsak jól ismeri a válogatottat, hiszen a tavalyi, csehországi U19-es Európa-bajnokságon az ő vezetésével lettek bronzérmesek a fiatalok, aztán Wilco van Buuren érkezésével lefokozták az edzőt, aki ott is hagyta az MLSZ-t, jelenleg a Budapest Honvédnál dolgozik.

"Nagyon furcsa volt otthon, Ludányhalásziban a fotelből nézni a mérkőzést, hiszen nemrég még én serénykedtem a csapat kispadján, de ilyen az edzők élete" - kezdte kissé nosztalgikus hangulatban a játékosai által csak Trénernek hívott Sisa, aki nem írja le a csapatot az első vereség után. "Nem kell temetni őket, a legfontosabb az, hogy erőt adjunk nekik."

Sisa szerint minden csapatnak van olyan meccse, amikor nem sikerül semmi, az ellenfélnek pedig ezúttal beakadt három olyan lövése, amelyet kevés kapus fogott volna meg.

"Erős kis legények ezek, egy győzelemmel még tovább lehet jutni, úgyhogy bőven van még lehetőség a javításra, maximálisan szurkolok, hogy elérjék a céljukat. Biztos vagyok benne, hogy túlteszik magukat ezen a pillanatnyi kisikláson, megbeszélik a tanulságokat, és aztán már csak a következő meccsel foglalkoznak. Jó lenne, ha az ember tudna ilyenkor okos dolgokat mondani, azok most saját csapatomnál, a Honvédnál is jól jönnének, ahol van bőven tennivalóm" - mondta némi iróniával a jelenleg kiesőhelyen álló kispestieket tavasszal kupagyőzelemig vezető edző.

Forrás: MTI

Németh Krisztián is a várakozáson alul teljesített

Róth Antal hat évig dolgozott utánpótlásvonalon, igaz, nem ezzel a korosztállyal foglalkozott, hanem az U21-esekkel. "Elöljáróban annyit, hogy nem ismerem a jelenlegi korosztály körülményeit, nincsenek belső információim, de az ellenfél a játék minden elemében jobb volt a meccsen. Biztos vagyok benne, hogy nem az ellenfél feltérképezésével volt a gond, egyébként is azt vallom, hogy egy edzőnek mindig a saját csapatával kell foglalkoznia, úgyhogy most sem azért lett negatív az eredmény, mert nem ismertük Hondurast.

Róth szerint a játékosok most egy komoly tanulsággal lettek gazdagabbak, egy vereség miatt azonban nem kell egyből alulértékelni őket, mint ahogy győzelemnél sem kell túlértékelni. Úgy véli, a csoportból való továbbjutás lehetősége még megvan.

"Ezek a játékosok 17 és 19 éves korukban is sikeresek voltak, de a múltból ők sem tudnak megélni, folyamatosan bizonyítaniuk kell, hogy képesek megoldani az előttük álló feladatokat. Egy ilyen tornán amúgy is számolni kell minden eshetőséggel, nem csak azzal, hogy döntőt játszhatunk. Nálunk, úgy látom, csak most döbbentek rá, hogy akár ki is pottyanhatunk. Nem tudom beleképzelni magam Egervári Sándor helyébe, de ő sokkal tapasztaltabb nálam, biztos, hogy fel tudja rázni a brigádot" - zárta optimista kicsengéssel mondandóját a Haladás nemrégiben kinevezett mestere.

Both József négy éven keresztül foglalkozott a csapattal, az ő irányításával lett 2006-ban Eb-ötödik az U17-es válogatott, úgyhogy igencsak érdekelt a témában, mégsem volt bőbeszédű. "Sok mindent kellene mondanom, nagyon összekuszálódtak a szálak a csapatnál, de még nem jött el az idő arra, hogy megnyilatkozzam" - mondta a Győr képzési és szakmai igazgatója, aki nehezményezte, hogy csak a kudarcok után keresik meg az újságírók, a sikerek után sosem.