Vágólapra másolva!
Az U20-as vb csoportmérkőzései során csupa olyan válogatott volt a magyarok ellenfele, amelyet még a hazai szakemberek sem nagyon ismertek. A nyolcaddöntőben már más a helyzet, Csehország a 2008-as U19-es Európa-bajnokságon a magyarokkal együtt harmadik lett, a két együttes az akkor nem játszott a bronzéremért, most azonban összecsap a legjobb nyolc közé kerülésért.

A csehek házigazdák voltak a tavalyi korosztályos Eb-n, így még csalódottabbak voltak, hogy a válogatottnak nem sikerült bejutnia a döntőbe. Pedig a csapat teljesítményére nem lehetett panasz, hiszen a csoportmérkőzések során legyőzte Angliát, majd Olaszországtól egy gólzáporos mérkőzésen kapott ki 4-3-ra. A döntőbe kerülésért Németország volt az ellenfél, és az egész tornán a házigazdáknak sikerült legjobban megszorongatniuk a későbbi Európa-bajnokot - a rendes játékidőben 1-1 volt az állás, és csak hosszabbításban szenvedtek vereséget.

Ezzel együtt a harmadik hely azt jelentette, hogy a válogatott kijutott a vébére, amelynek legutóbbi kiírásán néhány évvel idősebb társaik ezüstérmesek voltak. 2007-ben, Kanadában egészen a döntőig menetelt a csapat, a jelenlegi szövetségi kapitány, Jakub Dovadil akkor is a szakmai stáb tagja volt, Miroslav Soukup asszisztenseként dolgozott. De nem csak neki van világbajnoki tapasztalata a cseheknél, hiszen a jelenlegi keret tagjai közül Tomás Pekhart és Ondrej Mazuch két éve is válogatott volt. Rutinban tehát nincsen hiány a csapaton belül, ráadásul Dovadil külön felhívta a figyelmet arra, hogy a keret tagjai közül többen is rendszeresen szerepelnek klubcsapatukban. Alighanem ennek is köszönhető, hogy a csehek nem készültek külön edzőtáborral a világbajnokságra, csak a torna kezdete előtt hívták össze a játékosokat.

A tavalyi Európa-bajnoksághoz képest kissé gyengült a cseh válogatott, pár alapember nem tartott a többiekkel Egyiptomba. A korosztály legjobbjának tartott csatár, Tomás Necid időközben az orosz CSZKA Moszkvához igazolt, amely a Bajnokok Ligája miatt nem engedte el. A támadó pályára is lépett az oroszok mindkét BL-mérkőzésén, és jelenleg a nagyválogatottal készül a Lengyelország elleni vb-selejtezőre. De kimaradt a keretből a Lazio játékosának számító, ám a Bresciában kölcsönben szereplő középpályás, Libor Kozák, valamint a Hamburgban légióskodó védő, Miroslav Stepánek is.

Ezzel együtt van elég légiósa a cseheknek: a már említett Mazuch (aki a gárda csapatkapitánya) az Anderlechtben Juhász Roland klubtársa, míg a középpályás Jan Morávek a nyáron igazolt a Schalke 04-hez, ahol már be is mutatkozott a felnőttek között. A csatár Pekhart is csak kölcsönben van otthon a Slavia Prahában, hiszen a Tottenham Hotspur labdarúgója, ám a támadó valószínűleg nem játszik a magyarok ellen, mivel a Brazília elleni csoportmeccsen kiújult a sérülése.

A brazilok elleni meccs tökéletesen példázta azt, ahogyan Dovalil leírta csapatát: "Jól szervezett, fizikálisan erős, keményen védekezik." A brazilok ellen a csehek nem is nagyon foglalkoztak mással, mint hogy kihúzzák egy gól nélküli döntetlennel, ami sikerült is nekik. A másik két csoportmérkőzést azonban megnyerték: Ausztrália ellen 2-1-re, Costa Rica ellen pedig 3-2-re. Pedig utóbbi összecsapáson Pekhart mellett Morávek is hiányzott, mivel a két első találkozón egyaránt sárga lapot kapott, és így eltiltását töltötte.

Az mindenesetre jellemző adat, hogy a világbajnokságon eddig Csehország kapta a legtöbb sárga lapot, mint ahogyan az is sokat mond a csapatról, hogy a 24 résztvevő válogatott közül a csehek átlagmagassága a legnagyobb - 14 játékosuk nőtt 180 centiméternél magasabbra. Az ausztrálok elleni első találatuk fejesből született egy pontrúgás után, Costa Rica ellen azonban mindhárom találatukat földön vezetett akció után érték el. Külön érdekesség, hogy eddig mind az öt góljukat csatár szerezte: Costa-Rica ellen Jan Chramosta duplázott, és egy-egy gólt ért el Pekhart, Michael Rabusic és Jan Vosahlík is.

www.global-soccer.eu