Vágólapra másolva!
Az Aranycsapat 1954-es döntője után 55 évvel egy magyar csapatnak ismét esélye van arra, hogy vb-finálét játsszon, az U20-as válogatott Ghánával találkozik az egyiptomi világbajnokság elődöntőjében. Bár Egervári Sándor eltiltás miatt nem ülhet le a kispadra, de Kenyeres Imre személyében megvan a tökéletes helyettese. A másik pályaedző, Pisont István úgy látja, a fiatalok nem elégedtek meg a négy közé jutással, Egervári pedig nem engedi elszállni őket.

Bár Egervári Sándor csak a lelátóról nézheti a Ghána elleni elődöntőt (a szövetségi edzőt az olaszok elleni negyeddöntőben állította ki a kolumbiai játékvezető, amiért egymeccses eltiltás járt), attól nem kell félni, hogy a fiatalok vezér nélkül maradnak, mivel Kenyeres Imre pályaedző személyében Egervári tökéletes helyettese ül majd a kispadon.

A két szakember több mint húsz éve dolgozik együtt, egymás gondolatát is ismerik, ugyanaz a futballról alkotott filozófiájuk, vagyis ideális párost alkotnak, amit a BVSC-nél, a Dunaferrnél vagy a Győrben elért sikerek is bizonyítanak.

"Ahogy az eredmények jöttek vébén, úgy kovácsolódott össze még inkább a csapat és ugyanez igaz a szakmai stáb tagjaira is" - mondta Kenyeres. "Egervári Sándorral a meccsek előtt mindig megbeszéljük a fontos tudnivalókat, igyekszünk felkészülten nekivágni a találkozónak, és ennek akkor lehet szerepe, ha olyan váratlan szituáció történik, mint az olaszok ellen, amikor őt elküldték a kispadról."

Kenyeres akkor sikerrel vezényelte le a hosszabbítást, amiért utóbb Egervári külön gratulált neki. A szövetségi kapitány Ghána ellen nem lehet ott a kispadon, a meccs előtt és szünetben ugyan bemehet az öltözőbe, de egyébként távol kell maradnia a csapattól.

Az egyes meccsek előtt a másik pályaedzővel, Pisont Istvánnal összesen három főt számláló szakmai stáb alaposan kivesézi az ellenfelet, majd ajánlásokat tesz a játékosoknak arról, mire érdemes odafigyelnie, mik az ellenfél gyengéi, erősségei. Ghánából is alaposan felkészült már a edzői team, az afrikaiak stílusa ráadásul nem igazán fekszik a magyar csapatoknak, úgyhogy nagyon nehéz meccsre van kilátás.

"A ghánaiak életveszélyes csatárokkal rendelkeznek, Adiyiah és Osei ketten együtt összesen tíz gólt szereztek eddig a tornán, gyorsak, robbanékonyak, jól cseleznek és nagy támogatást kapnak a szélső középpályásoktól, úgyhogy rájuk nagyon kell figyelni. A középpályáról a 8-as számú Emmanuel Agyemang-Badut emelném ki, hatalmas munkabírású játékos, aki a pálya minden pontján feltűnik. Egyénileg összességében elmondható, hogy kiemelkedő képességű játékosokról van szó, akik csapatként is jól együtt dolgoznak, de vannak kihagyásaik, ezeket kell nekünk kihasználni, a pontrúgásoknál például úgy érzem, lehet keresnivalónk" - mondta Kenyeres az elődöntőbeli riválisról.

Pisont István ehhez még annyit tett hozzá, hogy a két csatár gyakran öncélú és egyedül akarja megoldani a helyzetet, ugyanakkor mindketten állandó nyomás alatt tartják a védőket, és arra várnak, mikor nyílik előttük terület, ahova beindulva egyből gólhelyzetet tudnak teremteni.

A magyar csapatból eltiltás miatt hiányozni fog a csapatkapitány Koman Vladimir, aki négy góljával vezeti a házi góllövőlistát, és aki tökéletes párost alkot Németh Krisztiánnal, az olaszok ellen két szenzációs gólpasszal lepte meg a jelenleg az AEK Athénban légióskodó csatárt. "Nincs olyan játékos a keretben, aki hasonló szervezőkészséggel rendelkezik, mint Koman, ezért a négy középpályás mindegyikének többet kell majd hozzátenni a támadásokhoz. Korcsmár Zsolt, Kiss Máté, vagy az eltiltása után visszatérő Simon Ádám is képes arra, hogy ennek a követelménynek megfeleljen" - nyilatkozta Kenyeres Koman pótlásáról.

Az olaszok ellen kiállított Szekeres Adrián is kihagyja az elődöntőt, de az ő helyettesítését könnyebb megoldani, az eltiltásából visszatért Présinger Ádám minden bizonnyal elfoglalja a helyét a védelem bal oldalán, belül Debreceni András és Szabó János feladata lesz a ghánai csatárok semlegesítése, a jobb szélen pedig Dudás Ádám vagy Zámbó Bence szerepelhet, bár utóbbi esélyeit rontja, hogy ballábas.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az egyenes kieséses szakaszban eddig két hosszabbításos meccset nyert meg a magyar válogatott, így a fizikai és a mentális fáradtság is nyomott hagyott a játékosokban. "Hatalmas érzelmeket mozgatott meg mindkét mérkőzés, hiszen a csehek ellen hátrányból egyenlítettünk, az olaszok pedig emberhátrányban is szívósan küzdöttek. A második góljuk sokkhatással ért fel, egy ilyen élmény olyan érzelmeket szabadít fel, ami hétköznapi értelemben nehezen magyarázható meg. De szerencsére győztünk, és az örömteli érzés miatt könnyebb feldolgozni a meccset, mentálisan gyorsabban regenerálódnak a játékosok. Fizikálisan is kemény erőpróba volt ez a két találkozó, kimerültek az energiaraktárak, de ezúttal egy nappal több idő jutott a pihenésre, és ez a plusz egy nap nagyon jókor jött, igyekeztünk hasznosan tölteni" - adott helyzetjelentést a csapat fizikai és lelki állapotáról Kenyeres.

Azért, hogy előbbivel minden rendben legyen, az orvosi stáb tagjai is száz százalékot nyújtanak, a játékosok több fórumon is hálálkodtak az elsőrangú ellátásért. Halmai Tamás masszőr ugyan szerényen úgy véli, mindössze ezredszázalékban mérhető az ő szerepe a csapat sikeres produkciójában, de az izmok karbantartása és felfrissítése legalább olyan fontos egy-egy meccs előtt, mint a megfelelő taktika kiválasztása.

Varázslatra persze nem kell gondolni, a szokásos módszereket (gyúrás, masszírozás, sérülések azonnali kezelése) alkalmazza az orvosi stáb, viszont annyiban más a helyzet, hogy amíg egy klubcsapatnál a kezelés után a játékos hazamegy, és emiatt nem lehet ellenőrizni, hogy betartja-e az utasításokat, itt egész nap tudnak rá figyelni a masszőrök és az orvosok. Szerencsére sérült nincs a csapatnál, korábban Balajti Ádám és Németh Krisztián fájlalta a bokáját, de őket sikerült rendbe hozni, amiben az is szerepet játszott, hogy a vébé helyszínén minden adva van a megfelelő kezeléshez, komoly fizikoterápiás gépek segítik elő a gyógyulást.

A magyar csapat hétfőn este nem tudott az elődöntő helyszínén edzeni, csak arra volt lehetőség, hogy a szakmai stáb tagjai megnézzék az öltözőket és a pálya talaját, mindkettőt kifogástalannak találták. A csapat egy másik pályán gyakorolt, de Németh Krisztián hasmenés miatt nem edzett társaival, dr. Szilágyi György csapatorvos szerint azonban a csatár játszhat Ghána ellen.

Pisont szerint a fáradtság már a múlté, a fiúk frissek és sikeréhesek, szó sincs arról, hogy megelégedtek volna azzal, hogy már a négy között járnak. "Az elvárások határát már túlléptük, mi sem gondoltuk volna, hogy idáig eljutunk, de most már nem is akarunk megállni. A srácok nagyon együtt vannak és ugyanolyan szerényen teszik a dolgukat, mint máskor, Egervári Sándor remek pedagógus, nem is engedni őket elszállni. Nagyon jólesik az a sok pozitív visszajelzés, amit a csapat szereplése miatt kaptunk, szeretnénk még nagyobb örömet okozni, ráadásul ezeknek a fiataloknak külön motiváció lehet, hogy a focival most ismerkedő gyerekek példaképként tekintik őket" - mondta a Kispesten a legnagyobb királynak kikiáltott egykori irányító.

A várható kezdőcsapat: Gulácsi - Dudás, Szabó J., Debreceni, Présinger - Gosztonyi, Kiss M., Korcsmár, Simon Á. - Németh K., Simon A.

A 16.30-kor kezdődő mérkőzést az m1 és az Eurosport is élőben közvetíti.