Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott egy közép-amerikai válogatott ellen kezdte az U20-as világbajnokságot, és utolsó mérkőzését is e térség képviselőjével vívja - remélhetőleg más végkimenetellel. A harmadik helyért a CONCACAF-zóna bajnoka, Costa Rica lesz az ellenfél, amely számára hozzánk hasonlóan óriási sikernek számítana a bronzérem.

Ellenfelünk gyakori szereplője a húsz éven aluliak világbajnokságának, hiszen az idei torna már a hetedik az ország korosztályos válogatottja számára, amivel rekordernek számít az észak-és közép-amerikai térségben. Az együttes ott volt a két évvel ezelőtti vébén is, akkor azonban nem jutott tovább csoportjából - ez utoljára 2001-ben sikerült, amikor is a nyolcaddöntőben Csehország állította meg. A mostani tehát minden idők legjobb Costa Rica-i vb-szereplése, sőt, a CONCACAF-zónát tekintve is, Észak- és Közép-Amerikából ugyanis még soha egyetlen válogatott sem jutott a legjobb négy közé.

Costa Rica az egyiptomi viadalra kontinensbajnokként érkezett: márciusban a korosztályos Arany-kupán úgy diadalmaskodott, hogy öt mérkőzésen mindössze egyetlen gólt kapott. A csapat erősségének tehát a védelmét tartották, ehhez képest a világbajnokság első meccsén 5-0-ra kikapott Brazíliától.

Azóta viszont jelentősen összekapta magát a válogatott hátsó alakzata, hiszen a további öt találkozón mindössze öt gólt kapott. A fejlődés az elődöntőben is látható volt, ahol Costa Rica már csupán 1-0-s vereséget szenvedett a braziloktól.

A csapat tehát nem a fergeteges támadójátékának köszönheti sikerét, hiszen hat találkozón mindössze tíz gólt szerzett, és a legjobb négy közé jutott csapatok közül a legkevesebb lövéssel kísérletezett - játékosai mindössze 33 alkalommal találták el az ellenfél kapuját. A Costa Rica-iak a csoportmérkőzések során nem csak Brazíliától, hanem Csehországtól is vereséget szenvedtek, így csak a harmadik helyen végeztek. Ráadásul a csoportharmadikak közül is csak a negyedik legjobbak voltak - ha Brazília hatot lő nekik, vagy kevesebb góllal verik Ausztráliát (harmadik góljukat a 93. percben szerezték), akkor helyettük az Egyesült Államok maradt volna versenyben.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy Costa Rica válogatottját le kéne becsülni - az együttes rendkívül egységes, és ez a fő erőssége. Ez persze nem véletlen, hiszen a 21 főből álló keret kilenc tagja is a Deportivo Saprissa futballistája, a Brazília elleni elődöntőben közülük öten is a kezdő csapatban szerepeltek. Ráadásul ez a korosztály már a korábbi tornákon is jól teljesített, két évvel ezelőtt az U17-es világbajnokságon szintén ott volt a legjobb 16 között - abból a keretből öten vannak ott Egyiptomban.

Forrás: AFP

Josué Martínez (b.) a csapat egyik leggólerősebb csatára

A szövetségi kapitány, Ronald González minden idők egyik legjobb Costa Rica-i labdarúgója: a 65-szörös válogatott védő tagja volt az 1990-es világbajnokságon szerepelt gárdának, sőt, gólt is szerzett Olaszországban. Pályafutása nagy részét a Saprissában töltötte, de megfordult a Dinamo Zagrebben és a Sturm Grazban is, később pedig a Saprissa korosztályos csapatánál dolgozott - játékosai többségét tehát nagyon jól ismeri.

Az együttesből a kapus Estebán Alvaradón kívül a középhátvéd és egyben csapatkapitány José Mena egyetlen percet sem hagyott ki, és másik két bekk, Cristián Gamboa és Bryan Oviedo is csak az elődöntőről hiányzott - mindketten eltiltás miatt. Rajtuk kívül kulcsembernek számít még a támadó középpályás Diego Estrada, aki szintén minden találkozón ott volt a kezdő tizenegyben, és már három gólpasszt is kiosztott: ennél többel senki sem dicsekedhet a világbajnokságon (szintén hármat szerzett Koman Vladimir mellett még a ghánai André Ayew és David Addy). Gólszerzésben a két csatár, Josué Martínez és Marcos Urena jeleskedik, ők egyaránt kétszer voltak eredményesek.

Costa Rica már a harmadik kontinensbajnok, amelyikkel szembekerül a magyar válogatott. Németh Krisztiánék Ázsia legjobbját, az Egyesült Arab Emírségeket legyőzték, Afrika bajnokától, Ghánától viszont kikaptak - a CONCACAF-térség legjobbja ellen a bronzérem lesz a tét.

www.global-soccer.eu