Vágólapra másolva!
Az U20-as világbajnokságon bronzérmet szerzett csapatra épülő magyar U21-es labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn 2-0-ra legyőzte a Mario Balotellivel és Davide Santonnal felálló olaszokat. A magyarok góljait a Németh Krisztián, Koman Vladimir duó szerezte, amely az U20-as vébén is főszerepet vállalt az olaszok legyőzésében. Németh a gólja után nem sokkal megsérült, az első diagnózis szerint részleges oldalsó bokaszalag-szakadást szenvedett.

U21-es Eb-selejtező:
Magyarország - Olaszország 2-0 (1-0)
Győr, ETO Park, 7000 néző
v.: Clattenburg (angol)
Magyarország: Gulácsi - Lázár, Korcsmár, Szabó J., Kádár - Gosztonyi (Varga R., 82.), Varga J., Elek Á., Koman - Németh K. (Lencse, 21.), Simon A (Szakály D, 66.).
Olaszország: Mannone - De Silvestri, Brivio (Mustacchio, 46.), Angella, Santon - Schelotto (Barilla, 69.), Poli, Marrone, Ogbonna - Balotelli, Marilungo (Borini, 46.).
gól: Németh K. (15.), Koman (87.)
sárga lap: Angella (27.), Brivio (45+2.), Balotelli (65.), Elek Á. (78.), De Silvestri (91.)

Alig egy hónappal azután, hogy a magyar U20-as válogatott az egyiptomi világbajnokság negyeddöntőjében egy ötgólos, négy kiállítást és hosszabbítást hozó mérkőzésen legyőzte az olaszokat, a két nemzet legjobb fiataljai ismét összecsaptak, ezúttal az U21-es Eb-selejtezők keretein belül.

Ha valaki ránézett a magyarok kezdőcsapatára, akkor ismerős neveket talált, hiszen az egyiptomi hősök közül heten is bekerültek a csapatba, mellettük ott volt a vébét kihagyó, Angliában pallérozodó Kádár, az idény legnagyobb felfedezettje, a Lokiban kulcsemberré váló Varga, valamint a Lázár, Elek páros a Soproni Ligát vezető Videotonból.

Az olaszoknál a Milan-nevelés, jelenleg a Parmában szereplő Paloschi sérülés miatt nem került még a kispadra sem, a kezdőben viszont ott volt az Inter két üdvöskéje, Balotelli és Santon, a nyáron a fél Serie A által körüludvarolt és végül Firenzében kikötő De Silvestri, valamint az ősszel az Arsenal felnőttcsapatában bemutatkozó Mannone is.

Bár a selejtezősorozat még csak a felénél jár, óriási tétje volt a pénteki meccsnek, mivel a walesiek eddig nem nagyon hibáztak, az olasz és a magyar válogatott viszont elszórt már értékes pontokat, így egy újabb botlás sokba került volna.

Jól kezdett a magyar csapat, főleg Koman aktivitása volt feltűnő, aki az U20-as vébéhez hasonlóan a bal oldalról osztogatott jobbnál jobb labdákat a társaknak, a 15. percben is ő indította azt az akciót, melynek végén Simon nagy passza után Németh megszerezte a vezetést. Sajnos a gólszerző pár perccel később egy szerencsétlen mozdulat következtében kivált a játékból (a hírek szerint részleges oldalsó bokaszalag-szakadást szenvedett), de nem tört meg a lendület, továbbra is aktívabb volt a magyar csapat.

Forrás: MTI

Németh Krisztán gólt lőtt, majd megsérült

Egervári Sándor fiai várták, hogy kijjebb jöjjenek az olaszok, és kontrákkal operáltak, meg is voltak a lehetőségek újabb helyzetek kialakításra, de az utolsó passzok rendre rossz helyre mentek. Az olaszok félóra elteltével kezdtek el futballozni, addig csak a jobb oldalon le-fel robotoló Schelottón látszott, hogy akar valamit a meccstől, de a félidő hajrájára a többiek is feljavultak, és a 45+4. percben Gulácsi nagy bravúrja kellett ahhoz, hogy Balotelli ne egyenlítsen.

Németh gólja:


A szünet után az első tíz percet még uralta a magyar csapat, Elek bombájában például a második gól lehetősége is benne volt, aztán elkezdtek nyomni az olaszok, Balotelli is összekapta magát, és bizony a szerencsére is szükségünk volt, hogy ne egyenlítsen az ellenfél, az Inter öntörvényű csatára nagy ziccerben a kapufát találta el.

Aztán a 65. perctől kijött a szorításból a magyar csapat, ez helyzetekben ugyan nem mutatkozott meg, de töbet volt nálunk a labda, és az olaszok lendülete is odalett. Az utolsó negyedórában aztán teljesen kitámadtak a vendégek, és mivel a magyar védelem jól állt a lábán, a megszerzett labdákból lehetett kontrázni, a 87. percben Koman balsarkos lövése meghozta a második gólunkat, egyben eldöntötte a meccset.

A magyar válogatottnak ezzel a sikerrel még a csoportelsőségre is megmaradt az esélye, folyatás márciusban, amikor Olaszországba látogatnak fiataljaink.

A csoport állása: 1. Wales 13 pont/5 mérkőzés, 2. Magyarország 9/4, 3. Olaszország 4/4 (4-3), 4. Luxemburg 4/6 (2-11), 5. Bosznia-Hercegovina 1/3