Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a 2014-es brazíliai világbajnokság pótselejtezőjén az idegenbeli 1-0-s vereség után a Puskás-stadionban 62 ezer néző előtt 3-1-re legyőzte Törökországot, és 28 év után kijutott a vb-re. Dárdai Pál szövetségi kapitány büszke játékosaira, főleg a második mérkőzésen duplázó Németh Krisztiánra, Orbán Viktor szerint bebizonyosodott, hogy a futball végre jó kezekbe került, s a magyar nemzet hőseinek nevezte a labdarúgókat. Elképzeltük a szép jövőt.

Noha Erwin Koemannal már a 2012-es Eb selejtezői során szerződést hosszabbított Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) korábbi első embere, a 2014-es vb kvalifikációjának mégis új kapitánnyal vágott neki a magyar labdarúgó-válogatott.

Miután Lothar Matthäusszal hónapokon át tartó tárgyalássorozat nem vezetett eredményre, a sportsajtó pedig már biztosra vette Egervári Sándor kinevezését, Mezey György MLSZ-elnök alaposan meglepte a közvéleményt, amikor az edzői pályán még tapasztalatlan Dárdai Pálnak szavazott bizalmat.

A 36 éves szakember - aki 2012-ban a Herthában lejátszotta 350. mérkőzését is, és visszavonulása után a klub örökös tagjává választottak - kapitányi székfoglalójában megalkuvás nélkül küzdő, rutint és fiatalos lendületet vegyítő csapatot ígért az elbukott Eb-selejtezők után morálisan is szétesett válogatott helyett.

Dárdai leszögezte, elődjével szemben nála az NB I-ben szereplő focisták előtt is nyitva áll a nemzeti tizenegy kapuja, elsősorban az Európa Liga csoportkörében első pontját megszerző Debrecen és a 70-es évek támadófociját idéző Videoton labdarúgóinak teljesítményét kíséri figyelemmel, de mivel minden jó szándékú tanácsot kész meghallgatni, nem zárkózik el a Ferencvárosban sokadvirágzását élő s a sportnapilap szerint az idő múlásával mind veszélyesebbé váló Kabát Péter beválogatásától sem.

Mezey ugyanakkor nyilatkozataiban világossá tette: bár a szövetségi kapitány szabad kezet kap a keret kialakításában, az elnökség elérkezett látja az időt, hogy a válogatott magját végre a 2009-ben U20-as vb-bronzérmet nyert (az U21-es Eb-n pedig az elődöntőről éppen hogy lemaradó) csapat tagjai alkossák.

Rögös úton Brazíliába

Az új kapitány a Belgium elleni barátságos mérkőzésen debütált, s a 3-2-es vereség ellenére optimista maradt, hiszen együttesünk az utolsó tíz percben szinte a kapujához szögezte emberhátrányban küzdő ellenfelét.

Dárdainak ezen kívül még egy három meccsből álló mexikói túra állt a rendelkezésére (a magyar válogatott a házigazda mögött Japánt és Hondurast megelőzve a második helyen végzett), hogy kialakítsa csapatát, amelynek vb-selejtező 4. csoportjában Hollandia, Svédország, Izrael, Észtország és a Feröer-szigetek volt az ellenfele.

A válogatott 2012 szeptemberében egy Izrael elleni hazai 1-0-lal vett lendületet a Puskás Ferenc-stadionban, és miután az észtek és feröeriek elleni kötelező győzelmeket is behúzta idegenben, a hollandoktól hazai pályán elszenvedett 5-1-es vereség után is csoportelsőként zárta az évet.

Tavasszal a stockholmi 0-3 után sokan már temették a vb-álmokat, ám az izraeli 0-0 után augusztusban hazai pályán is sikerült pontot menteni a svédek ellen, Koman egy időn túli büntetővel tartotta életben esélyeinket.

Forrás: AFP

Dárdai többször hangsúlyozta, érzése szerint ekkor fordult meg a csapat szerencséje, hogy aztán ősszel már minden a legmerészebb várakozásaink szerint alakuljon. Míg a magyar válogatott gond nélkül legyőzte hazai pályán a csoport két sereghajtóját, addig a svédek meglepetésre botlottak Tallinnban, de az utolsó körben még így is győzelemre volt szükség a vb-részvételt már korábban kiharcolt Hollandia otthonában.

A bravúr sikerült (Mathijsen öngólja a sorozat magyar szempontból legfontosabb találata volt), ám a csapat előtt még ott tornyosult egy utolsó akadály, a pótselejtezőben Törökországgal kellett megvívni a világbajnoki szereplésért.

A szakértők természetesen a zsinórban két Európa-bajnokságon négy közé jutott törököket tartották az esélyesebbnek, az Isztambulban elszenvedett 1-0-vereség azonban okot adott a bizakodásra.

A mindent eldöntő visszavágón ehhez képest csapnivalóan kezdtünk az alkalomra felújított Puskás-stadion 62 ezer nézője előtt, egy óriási védelmi hibából az ellenfél már a meccs elején vezetéshez jutott, és míg a mieink jobbára csak nyomozták a labdát, a vendégek több ziccert is elpuskáztak az első félidőben.

Úgy tűnt, álmaink 90 perc alatt szertefoszlanak, a második játékrészben azonban szinte újjászületett és a Németh, Koman duó vezérletével három gólt szerezve fordított a csapat, a varázslatos feltámadáshoz a tudósítások szerint Orbán Viktor miniszterelnök öltözőbeli, gyújtó hangulatú beszéde is nagyban hozzájárult a szünetben.

A magyar válogatott huszonnyolc év után jutott ki a világbajnokságra, az országban több napon át tartott a fiesta, Budapest belvárosában kisebb zavargások törtek ki, a közvélemény-kutatások szerint az eredmény még az elhúzódott válság hatásait is feledtette a lakosság közel kilencven százalékával.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A alábbiakban bemutatjuk a siker fő letéteményeseit, avagy így festett Dárdai Pál diadalmas együttese, amely vélhetően Brazíliában is hasonló összeállításban veszi majd fel a harcot a világ legjobb futballcsapatai ellen.

A sikerkovácsok

"Végy egy jó kapust" - tartja a mondás, Dárdai Pálnak pedig volt miből válogatnia, hiszen négyen is harcoltak a csapatba kerülésért ezen a poszton. Régi barátja, Király Gábor negyven felé közelítve is kirobbanthatatlan a Bundesliga első két osztálya között ingázó 1860 München kapujából, s a 32. életévében járó Fülöp Márton is hamar közönségkedvenc lett a másodosztályú Crystal Palace-ban. A 27 esztendős Bogdán Ádámnak ugyan nem sikerült gyökeret eresztenie Boltonban, a skót Heartsnál azonban számít rá László Csaba vezetőedző.

A selejtezők során mégsem ők, hanem a 24 éves Gulácsi Péter volt Dárdai első számú kapusa. A izraeliek ellen két tizenegyest is hárító portást az Aston Villa 2012-ben 4 millió fontért vette meg a Liverpooltól, és bekerült az év Premier League-csapatába. Az uefa.com egy tavaly novemberi írásában kapusnemzetnek nevezte Magyarországot.

Forrás: EPA

A csapat balhátvédje Présinger Ádám, aki 2010-ben bajnok lett a Videotonnal, utána még egy évet maradt Székesfehérváron, majd - miután a Manchester United elleni BL-selejtezőn leradírozta a pályáról Machedát - 24 évesen leigazolta Bölöni László csapata, a Standard Liége. A belgákkal a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott, lőtt is egy nagy szabadrúgásgólt a Hamburg elleni csoportmeccsen.

Juhász Rolandot 2010-ben 4 millió euróért szerződtette a Bayern München. Bár az utóbbi időben - José Mourinho érkezése óta - nem biztos tagja a kezdőcsapatnak, a szurkolók azonban nagyon megszerették, hiszen jó játéka mellett első idényében 27 meccsén 4 gólt is szerzett fejesből. A válogatottban már közelít a százas álomhatárhoz Koman Vladimir csapatkapitány helyettese.

Juhász kiváló párost alkot Kádár Tamással, aki Anglia-szerte ismert játékossá nőtte ki magát. A Newcastle már 2010-ben feljutott a Premier League-be, ahol első évében 6, a másodikban 20 meccset játszott, 2013-ban viszont hihetetlen sorozatot produkálva eddig egyetlen bajnokit sem hagyott ki.

Noha a jobbhátvéd hiányposztnak a válogatottban, az idén nyáron reaktivált s a maga feladatát magabiztosan megoldó Csizmadia Csaba végül jó választásnak bizonyult. Miután a horvát Slaven Belupo 2009 után 2010 után is negyedik lett a horvát bajnokságban, Csizmadiáért bejelentkezett a Dinamo Zagreb, ám klubja nem engedte el, így azóta is a Belupót erősíti. A vb évében még ő is csak 29 éves, sallangmentes játékára Brazíliában is nagy szükség lehet.

Forrás: MTI

A Dárdai által favorizált 4-4-2-es felállásban Dzsudzsák Balázs helye megkérdőjelezhetetlen a középpálya bal oldalán. A 28 éves szélsőt 2011-ben a PSV-től leigazolta a Valencia, ahol a hosszú sérüléséből felépült David Villának három szezon alatt 18 gólpasszt adott, és ő maga is 13 gólig jutott. A Barcelonának lőtt 18 méteres gólját az év negyedik legszebb találatának választották Spanyolországban.

Koman Vladimirt 2009 telén hat csapat (köztük a Leverkusen és a Liverpool) is szerette volna szerződtetni, ám a középpályás végül még egy fél évig maradt a Sampdoriánál, amelyben 13 Serie A-mérkőzésen lépett pályára. Nyáron aztán elfogadta a Napoli ajánlatát, ahol Marek Hamsíkkal kiváló párost alkotnak. A válogatott csapatkapitánya bennfentesek szerint 2013-ban állítólag csak egy hajszállal maradt le az Aranylabda-jelöltek 30-as listájáról.

A válogatottban rendszerint Varga József volt a másik belső középpályás: a Debrecen 2009-es BL-hősét még három évig sikerült megtartania a magyar együttesnek, ám ekkor 3 millió fontért leigazolta az Everton. A liverpooli csapatban azonnal a kezdők közé került, és Európa Liga-elődöntőig jutott vele.

Fotó: Ránki Dániel [origo]

A középpálya jobb oldalán legtöbbször Gosztonyi András szerepelt a vb-selejtezőkön, aki - miután az MTK-tól előbb a NAC Bredába, majd az Ajaxba igazolt - öt év alatt rendkívül sokat fejlődött védekezésben, felszedett pár kiló izmot, és a kapu előtt is határozottabb lett. 2014-ben többször csere volt csak Amszterdamban, ám a Feyenoord jelezte: 2,5 millió euróért kész azonnal leigazolni a jobbszélsőt.

A csapat legnagyobb sztárja a csatár Németh Krisztián, aki éppen akkoriban lett stabil kezdőjátékos a Liverpoolban, amikor Dárdait kinevezték a válogatott élére. Dárdai a keret első találkozóján behívta az irodájába a támadót, és másfél órán át beszélt a játékossal, akiről 2009-ben még azt mondta: "Ha én lennék a szövetségi kapitány, az egyhetes összetartáson már két nap után hazazavartam volna. Lusta volt, és öntelt, nem láttam, hogy mutatni szeretne valamit."

Hogy mi hangzott el a felcsúti edzőközpontban, arról azóta sem hajlandók nyilatkozni a felek, a tények azonban önmagukért beszélnek: a 25 éves támadó Dárdai eddigi kapitánysága alatt - a barátságos meccseket is beleszámítva - 19 meccsen 12 gólt szerzett, a transfermarkt.de szerint a magyar válogatott legértékesebb játékosa.

Rudolf Gergelyt még 2010 januárjában leszerződtette a Lyon, ahol - fél év beilleszkedést követően - félelmetes ékpárt alkotott Lisandro Lopezzel. A 29 éves magyar csatárt a World Soccer szerint csak a sérülékenysége gátolja meg egy igazán nagyívű karrier befutásában.

A cseresor

A vb-selejtező 10 mérkőzésén 12 gólt szerzett a Németh Krisztián, Rudolf Gergely, Szalai Ádám trió, amelyből egyszerre ugyan csak ketten lehettek a pályán, de az általában csereként beálló Szalai sokszor a kispadról is fel tudta pörgetni a válogatottat. A hórihorgas támadót 2,8 millió euróért vásárolta meg a Mallorca a Real Madridtól 2010-ben, a veterán Aritz Aduriz csatártársaként állandó kezdő lett, és a liga legjobban fejelő játékosai között tartották számon. 27 évesen pályafutása csúcsán van - mondják róla a szakemberek.

Forrás: AFP
Michel Platini is gratulált Orbán Viktornak a magyar válogatotthoz

Varga József első számú helyettese Korcsmár Zsolt, a védelemben is bevethető játékos sokáig a Tottenham kispadját koptatta, az angolok mégsem akartak lemondani róla. Nemrégiben végre sikerült a Genk csapatához igazolnia, ahol ismét játékba lendülhet a világbajnokság előtt.

Huszti Szabolcs Zenit-játékosként, 2011-ben gólt lőtt az Európa Liga döntőjében (a marseille-i finálét a Benfica 3-1-re nyerte meg), ám utána összeveszett edzőjével, és elfogadta a másodosztályú Racing Santander ajánlatát. Dzsudzsák Balázst ugyan nem tudja kiszorítani, de a selejtezőkön többször is helyettesítette a lobbanékonysága miatt gyakorta eltiltott valenciai légióst. Egy nyilatkozatában elárulta: ha tagja lesz a vb-csapatnak, utána lemondja a válogatottságot, és visszatér a Ferencvárosba.

Halmosi Péter már tavaly hazaigazolt, s az NB II-es Haladással feljutott az első osztályba, ahol azonnal ezüstéremig vezette a szombathelyieket. Vanczák Vilmos a Serie B-s Bresciához szerződött, és csak elvétve szerepelt a válogatottban. Gaál Miklóst kölcsönvette a Lokomotiv Moszkva, és Présinger első számú helyettese volt Dárdai keretében.

Buzsáky Ákos a Wolverhampton játékosaként egy évig a Premier League-ben is szerepelt, és 32 évesen továbbra is tagja a válogatott keretének, becserélése többször is megnyugtatóan hatott a csapatra.

Priskin Tamás a harmadosztályba kiesett Ipswich Towntól a Preston North Endhez szerződött, ahol 2010 és 2014 között 94 meccsen 29 gólt szerzett. Többször is bekerült Dárdai keretébe, de csak epizódszerephez jutott.

Geráék 2014-ben

Gera Zoltán 2011-ben végleg lemondta a válogatottságot, majd a Ferencvároshoz igazolt, ahol Gyepes Gáborral és Tímár Krisztiánnal egyetemben bajnoki címet nyert a zöld-fehérekkel. Bodnár László debreceni távozása után másfél évig szerepelt az angol másodosztályú Queens Park Rangersben, majd az osztrák másodosztályba igazolt. Hajnal Tamás 33 esztendősen ismét a Karlsruhéba igazolt, ám Koman és Buzsáky mellett jó ideje nem volt esélye bekerülni a válogatottba.

Torghelle Sándor utoljára 2010-ben, Erwin Koemannál volt válogatott, súlyos augsburgi térdsérülése után leigazolta a Koblenz, ahol 34 bajnokiján 4 gólt szerzett, háromszor kiállították. 2013-ban - Dzurják József javaslatára - elfogadta a ciprusi Omonia Nicosia ajánlatát, ahol első évében 13 találattal előkelő helyen végzett a góllövőlistán.