Vágólapra másolva!
A magyarországi futsal Európa-bajnokság nyitómeccsén - a Papp László Sportaréna 6500 nézője előtt - a hazai válogatott 3-1-es vereséget szenvedett Azerbajdzsántól, a vendégek összes gólját honosított brazil szerezte. Szombaton Csehország ellen egy győzelemmel még kivívható a nyolc közé kerülés.

Futsal-Eb, első forduló:
Magyarország - Azerbajdzsán 1-3 (1-3)
Budapest, Papp László Sportaréna, 6500 néző
gól: Lódi, illetve Biro Jade, Serjao, Alves

A magyarországi futsal Európa-bajnokság a tornára külön zenedarabot komponáló György Ádám zongorista előadásával kezdődött meg. Az egykori futsalista művész a darab közben felállt a zongorájától, és néhány labdavirtuóz freestyle-oshoz csatlakozva bemutatott egy-két trükköt.

Bár az összes jegy elfogyott, mégsem volt telt ház kedd este a Papp László Sportarénában, ám a kezdésre kilátogató 5 ezer néző így is óriási lelkesedéssel biztatta a magyar csapatot. A hangos "Ria, Ria, Hungária" sem segített, az első gólt ugyanis Azerbajdzsán szerezte meg: Biro Jade egy legurított szabadrúgást lőtt 9 méterről a jobb alsóba.

A második percben a világválogatott Balázs Zoltán a meglehetősen túlsúlyosnak tetsző brazil Serjao lövését mellel védte. A másik magyar világválogatott, Lódi Tamás szabadrúgásgóllal egyenlített, a csarnokban ülők mind felpattantak a helyükről, a játékteret pedig amolyan látványfüst borította el.

Öt perc után a magyarok második sora állt be, amely kevésbé volt veszélyes, mint az első, ám gólt nem kapott. Miután visszatért a Madarász János vezette első sor, helyzet is adódott: a magyarok csapatkapitánya egy kipattanó labdát fejjel próbált átemelni az azeri kapuson (a fejjáték igen ritka a futsalban), ám a kísérletből nem lett gól.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Még több kép a mérkőzésről

A roppant technikás játékosokból álló ellenfél több helyzetet is kidolgozott a folytatásban, szerencsére Balázs kapus jó formában volt, legalább háromszor nagy bravúrral védett.

A 14. percben az addig többször is lomhának tűnő Serjao vezetéshez juttatta Azerbajdzsánt: egy újabb Balázs-védés után a hozzápattant labdát 5 méterről vágta a léc alá.

Öt perccel az első félidő vége előtt előbb Dróth lapos lövését érte utol Tverjankin kapus, majd Angyalos bombája kerülte el a kaput. A magyarok egyre többet támadtak, Lódi lövését követően már gólt ünnepelt a közönség (a füstgép is beindult), pedig nem kellett volna - a labda az oldalhálóban landolt.

Egy gyors kontra után Alves elgurított a labdát a tehetetlen Balázs mellett, ezzel már 3-1 oda. José Alesio Da Silva szövetségi kapitány úgy megörült a kétgólos vezetésnek, hogy időt kért.

Ezt követően derültséget okozott, hogy Alves - a futsalban ritkán látott módon - felszabadítás gyanánt kibikázta a labdát a nézőtérre.

Madarásznak volt még egy ballábas bombája, amit a vendégkapus hárított, majd magyar ziccerhelyzetben Gyurcsányi rosszul passzolt, így Lódi már csak beleérni tudott a kapu előtt a labdába.

A szünetben a freestyle világbajnok Sean parádés trükkökkel szórakoztatta a közönséget.

Budapesten is így trükközött a freestyle világbajnoka


A második félidőben nem esett gól

A második játékrészben mindössze pár másodperc kellett az első magyar helyzethez, ám Lódi 7 méteres löketét védte az azeri kapus. Egy perc múlva egy szöktetés után Madarász emelt volna át a kapuson, aki azonban védett.

A 3-1 jó eredmény volt Azerbajdzsánnak, ez azon is látszott, hogy egy ember szinte folyamatosan hátul maradt biztosítani.

A félidő derekán előbb a vendégek, majd a magyarok (Dróth révén) is kapufát lőttek. A Kozma-csapat sokkal többet támadott, ám a jól záró azeri védelmet nem tudta feltörni.

A szurkolók a nagypályás meccseken is megszokott rigmusokkal ("harcoljatok!"), próbálták felrázni a csapatot. A 16. percben Balázs óriásit védett, Dróth pedig szép bombát eresztett meg, amiből azonban nem lett gól.

Szűk négy perccel a vége előtt úgy döntött Kozma Mihály, hogy kockáztat: a támadások idejére kapus helyett mezőnyjátékost hozott be, az akció végén Madarász perdítése azonban elakadt a kapusban.

Egy perc volt már csak hátra, amikor a kapu előtt elguruló labdát nem találta el jól Lódi, így elmaradt a magyar szépítés. A végeredmény már nem változott, így kétgólos vereséggel kezdett Magyarország.

Még összejöhet a magyar továbbjutás

Az azeri válogatott 11-es keretében öt honosított brazil kapott helyet, és minden gólt nekik köszönhetett az ellenfél, a csapat tehát nem Farzaljevre, Csujkovra vagy épp Mammadkarimovra épült, sokkal inkább Alvesre, Felipére, Thiagóra és a többi brazilra. A futsal-BL-ben az azeri bajnok (amelynek kilenc játékos is tagja a válogatottnak) idén is bejutott a legjobb négy közé, ugyanez a kedd este látott csapatnak is sikerülhet a magyarországi Eb-n.

A magyar futsalban nagy kérdés, hogy ki pótolhatja vagy egészítheti ki az ezúttal is látott, ám egyre öregebb - Madarász, Lódi, Tóth, Gyurcsányi összeállítású - első sort. Az azeri mérkőzésen látottak alapján az utánpótlás nem megfelelő, a Kozma kapitány által az Eb meglepetésemberének kikiáltott Dróth például nem nyújtott kiemelkedőt, de a többi fiatal sem tudott sokat vagy legalább elegendőt hozzátenni a magyar esélyek növeléséhez.

A nézők - a meccs végére már alig volt üres szék, azaz közben a késők is megérkeztek - a vereség ellenére is jól szórakoztak, s még nem kell lemondani a továbbjutásról sem, az Azerbajdzsánnál gyengébb csapatnak tartott csehek ellen egy diadallal sikerülhet a nyolc közé kerülés. Erre a mérkőzésre szombaton kerül sor 20.30-kor, szintén a Papp László Sportarénában.

A kapitány szerint nem kellett volna sok a bravúrhoz

Kozma Mihály szövetségi kapitány a mérkőzés után úgy nyilatkozott, hogy közel volt a bravúrhoz a magyar csapat. "Kiegyenlített mérkőzést játszottunk, de a gólokat az ellenfél rúgta. A második félidőben sok helyzetet alakítottunk ki, de a kapu előtt pontatlanok voltunk, s az utolsó pillanatokban nem voltunk elég bátrak. A csehek ellen bátrabb játékkal sikerülhet a győzelem. Élni akarunk a lehetőséggel, célunk továbbra is a továbbjutás. A cseh csapat rutinos, a játékosaik nagy küzdők, a végjátékban erősek - erre készülünk, és próbálunk meglepetést okozni."