Vágólapra másolva!
A Ferencvárosnál bevezetett szurkolói kártya heves ellenérzéseket váltott ki a szurkolók egy csoportjából. A drukkerek ellenállására válaszul a klub tulajdonosa, Kevin McCabe kijelentette: ha az egyesületnél nem sikerül megfékezni a huligánokat, akkor elgondolkodik azon, hogy nem finanszírozza tovább a csapat működését.  Miután a Fradi költségvetésének 80 százalékát a tulajdonos biztosítja, ez a lépés akár végzetes is lehetne a klub számára.

Noha a korábban megígért, BL-indulásra is esélyes csapat kialakítása még várat magára, a Ferencváros az angol tulajdonos által biztosított anyagi háttérnek köszönhetően megfelelő körülmények között működhet. A játékosok idejében megkapják a fizetésüket, két hétig máltai edzőtáborban készültek a tavaszi szezonra, McCabe pedig 2012-re ígéri az új stadion felépítését.

Az FTC futballcsapatának működtetése számításaink szerint az építkezés nélkül is évi egymilliárd forintba kerül, s a klubtól kapott információ alapján a költségvetés 80 százalékát az angol tulajdonos állja. Cikkünkben arra a felvetésre keressük a választ, milyen forrásokból gazdálkodhatna Ferencváros, ha Kevin McCabe valóra váltaná a fenyegetését, és a huligánok miatt magára hagyná a klubot.

Jegybevételek

A Ferencváros nyolc tavaszi hazai mérkőzését három kategóriába sorolták a klub vezetői, ezekre szurkolói kártyával 2-8000 forintért lehet bejutni. A szurkolók féléves bérletet is vásárolhatnak, melyek ára 4000-13 000 Ft között (a VIP-bérlet 30 000, illetve 40 000 forint), a klubnak mintegy 3000 bérletese van. A Fradi hazai mérkőzéseit átlagosan 5500 néző látta a helyszínen az őszi fordulók során, ami azt jelenti, hogy ők 2000 forintos jegyárral számolva körülbelül 6-8 millió forintot hagynak a pénztárakban. Ez a szezon tizenöt hazai mérkőzésén hozzávetőleg összesen 90-120 millió forint bevételt jelent.

Reklámbevételek

A Fradi mezszponzora 2009 júliusa óta az Unibet online szerencsejáték cég, amely a PSG, a Liverpool és a Valencia labdarúgócsapatát is támogatja. A szerződés aláírásakor Berki Krisztián, az FTC Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a támogatás összege közelít az Unibet által a nyugat-európai kluboknak folyósított tételekhez. Az FTC-hez hasonlóan kiemelt, de nem főtámogatóként van jelen a cég a francia Paris Saint-Germainnél, ahol évente 2-3 millió eurót (kb. 540-815 millió forint) adnak a klubnak. Az FTC-nél az Unibet szponzori támogatása három részből tevődik össze: van egy fix díj, egy a televíziós közvetítések száma szerint meghatározott díj, valamint egy eredményességi prémium.

A stadionban lévő hirdetőtáblákat és egyéb hirdetési felületeket százezer és egymillió forint közötti összegért lehet értékesíteni. A Berki Krisztiántól kapott információ szerint a hirdetési bevételek összege megegyezik a jegybevételből befolyó pénzekkel, tehát ez a tétel is 120 millió forint körül van.

Forrás: MTI
A szurkolók nehezen fogadják el a változásokat

Pénz az MLSZ-től

A televíziós jogdíjakból befolyó pénzeket az MLSZ osztja szét a klubok között. Ebből a normatív támogatás minden klub esetében ugyanannyi, ezenfelül különböző mértékben részesülnek a csapatok az eredményesség és a televíziós nézettség alapján. Az MLSZ sajtófőnöke, Serényi Péter nem tudott ugyan pontos összeget mondani, de úgy vélte, a legsikeresebb és legmagasabb nézettséget hozó csapatok (ez utóbbi feltételnek mindenképpen megfelel a Fradi) akár 100 millió forintot is kereshetnek a több mint 1 milliárd forintos keretből.

A klub az idei szezonra még nem kalkulál jelentős összeggel, de azt a vezetők is elismerik, hogy a helyzet pozitív irányban változott. "Eddig kevés bevételünk volt, de most jobb konstrukcióval számolhatunk, mivel a televíziós szerződésen dolgozók felsrófolták az árat, miután a Digi TV-t is érdekeltté tették a UPC-vel szemben. Ennek köszönhető az új szerződés és hogy lényegesen nagyobb televíziós bevételekkel számolhatunk majd" - mondta az [origo]-nak Berki, pontos összeget azonban nem tudott mondani, miután ezt a pénzt majd csak a szezon végén osztja szét a szövetség a klubok között.

Ezt vállalta McCabe

Kevin McCabe 2008-ban 3,1 milliárd forintért vette meg a Ferencváros labdarúgócsapatát. Az új tulajdonos vállalta, hogy két éven belül a FIFA és az UEFA előírásainak megfelelően felújítja az Üllői úti stadiont. McCabe cége, az Esplanade Realestate 1,5 milliárd forint plusz áfa értékben megváltotta a Ferencváros létesítményhasználati jogát is, ennek díja a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyárbevételének 25 százaléka. Az Esplanade a Ferencváros számára 25 évre biztosítja a stadion használatát


Játékoseladás

Az FTC esetében a játékoseladásokból befolyó pénzekről alig beszélhetünk, szemben például az MTK-val vagy a Debrecennel. (A DVSC-től Dzsudzsák Balázs 2007-ben 2 millió euróért ment a PSV Eindhovenhez, egy évvel korábban pedig Halmosi Péter 600 ezer euróért igazolt a Plymouthhoz. Az MTK 2007-ben 750 ezer fontot kapott Németh Krisztiánért a Liverpooltól.)

Miután a Fradi jelenleg csupán a 11. helyen áll a bajnokságban, nem is engedhetné meg magának, hogy eladja legjobb játékosait, hiszen azzal az első osztályú tagsága is veszélybe kerülne.

Mi maradna McCabe nélkül?

Habár a klub költségvetésének összegéről hiába kérdeztük Berkit, annyit elmondott, hogy a büdzsé 80 százalékát Kevin McCabe fedezi, a fennmaradó 20 százalék pedig közel egyenlő részben oszlik meg a jegyeladásból, illetve a hirdetésekből befolyó pénzek között.

A fenti adatok szerint a klub jelenleg 240 millió forintot tud önerőből kitermelni, ez az összeg pedig a jövőben legfeljebb 340 millióra emelkedhet, ha a televíziós jogdíjakat is belekalkuláljuk.

Ezzel a költségvetéssel pénzügyi lehetőségeit tekintve a középmezőnyben tanyázhatna a klub az MTK, a ZTE, a Honvéd, a Paks vagy a Kaposvár társaságában, ami alaposan átrajzolná a Fradi lehetőségeit. Nem csak a 25 ezer férőhelyes új stadionról kellene lemondani, de ilyen költségvetés mellett nem lehetne minőségi játékosokkal sem megerősíteni a keretet.

Így például nem lenne pénz a válogatott Csizmadia Csabára, akinek játékjoga információink szerint 150 ezer euróba (40,5 millió forint) került, ez pedig a klub költségvetésének több mint tíz százalékát emésztené fel.

Forrás: MTI

Többet költ a többinél

A Fradinak ráadásul a kiadási oldalon nagyobb költségei vannak a legtöbb vetélytársánál, hiszen a meccsnapokon a stadionban dolgozó biztonságiak fizetésére is nagyságrendileg többet kell költenie. A szurkolói balhék miatt a klubot gyakran milliókra bünteti az MLSZ fegyelmi bizottsága, zárt kapus meccsek esetén pedig a jegybevétel is kiesik a büdzséből.

"A biztonsági szolgálat, a takarítás és a jegyiroda költségei is jelentősek. Ezenfelül van a dolgozói bérkeret, ami nem túl magas, de éves szinten azért jelentős összeg. És természetesen marketingre is allokálunk a büdzséből" - mondta Berki Krisztián. Ezeket a költséget a klubigazgató nem kívánta részletezni, miként a játékosok béréről sem adott tájékoztatást.

Itt legfeljebb Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkárának becslésére hagyatkozhatunk, e szerint ma az élvonalban 300 ezer forint körül van egy labdarúgó átlagkeresete. Craig Short vezetőedző jelenleg 27 fős kerettel dolgozik, vagyis a Fradinál a játékosok havi bérkerete körülbelül 9-10 millió forint, már amennyiben a bérek megfelelnek az NB I-es átlagnak.