Vágólapra másolva!
Kisteleki István szombaton kora délután azonnali hatállyal lemondott az Magyar Labdarúgó Szövetség elnöki tisztségéről, miután a szervezet közgyűlése elfogadta az MLSZ pénzügyi beszámolóját Telkiben. A következő elnök megválasztásáig Nemes Ferenc alelnök vezeti a szövetséget.

Az MLSZ-t 2006 óta irányító Kisteleki tavaly december 22-én jelentette be, nem marad a posztján, amit azzal indokolt, hogy meg akarja teremteni a változás lehetőségét a magyar labdarúgásban.

Miután a telki edzőközpontban tartott közgyűlésen a küldöttek 82:2 szavazati aránnyal elfogadták pénzügyi beszámolót, Kisteleki egy diavetítéssel egybekötött előadás keretében összefoglalta az általa vezetett elnökség eredményeit, majd hivatalosan is lemondott.

Értékelésében arról beszélt, bár 2006-ban egy több százmillió forintos adóssággal terhelt szervezetet örökölt elődjétől, az új elnökségnek ezt sikerült ledolgoznia, így ő már egy nyereséges szövetséget, valamint a telki edzőközpontot hagyhatja utódjára. 2009-et a sikerek évének nevezte, hivatkozva a válogatott és a BL-be bejutott Debrecen telt házas meccseire, valamint U20-as válogatott világbajnoki bronzérmére. Mint mondta, sokszor a szemére vetették a Bozsik-program megszüntetését, pedig az ő hivatalba lépése idején a program már nem működött, így annak megszűnéséhez semmi köze nincs.

Az új elnök megválasztásáig az MLSZ-t Nemes Ferenc alelnök vezeti, az elnökség pedig létrehozott egy ötfős bizottságot a következő elnökválasztás előkészítésére, a lehetséges jelöltekkel való kapcsolattartásra. A bizottság tagjai Nemes Ferenc, Garancsi István, George F. Hemingway, Kutasi Róbert és bizottságot vezető Helmeczy László lesznek. A tiszújító közgyűlést valószínűleg májusban tartják meg.

Ibrahimovic kísérti a lefogyott Kistelekit

Kisteleki a lemondása után rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a folyosón, ahol megismételte, hogy a bundaügy nem játszott szerepet döntésében, s már korábban elhatározta, hogy távozik. Négyéves elnöki periódusát egyértelműen sikeresnek nevezte, habár az [origo] kérdésére elismerte, futballszakmai téren van hiányérzete. "Nem sikerült elérni az NB I színvonalának számot tevő emelkedését, ebbéli törekvéseim nem találkoztak a klubok egyetértésével" - mondta.

Elnöki periódusa legnagyobb sikereként azt említette, hogy ő adhatta át Kairóban az U20-es vb-n a bronzérmeket a magyar válogatott tagjainak, s a telki edzőközpont megnyitásáról is hasonló hangnemben, elérzékenyülve beszélt. A legtragikusabb pillanatnak Zlatan Ibrahimovic győztes gólját nevezte a Magyarország-Svédország vb-selejtező utolsó pillanatában. "Ezt a csapást a mai napig nem tudtam kiheverni, még mostanában is visszatér a gól lidérces álmaimban".

Kisteleki heroikusnak minősítette az edzőközpont felépítése során elvégzett munkát. "Magam is betonoztam" - mondta, majd azt is elárulta, hogy az utóbbi két hónapban 6,5 kilót fogyott, annyi munkája volt a rendkívüli közgyűlés előkészítése körül. Arra a kérdésre, hogy lehet-e ő még az MLSZ elnöke, kitérő választ adott. "Fiatal 57 éves ember vagyok, tele energiával, soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő" - mondta mosolyogva, hozzátéve: jelenlegi funkcióját az európai (UEFA) és a nemzetközi szövetségben (FIFA) is megtartja a fejlesztési bizottságban, komolyabb felkérést azonban egyik szervezettől sem kapott.

A politika is belekötött

Kistelekit 2009 végén számos támadás érte, a Bors és a Magyar Nemzet arról írt, hogy korábban játékosként és klubvezetőként bundaügyekbe keveredett, a távozó elnök ezért be is perelte az újságokat. Bánki Erik, az Országgyűlés sport és turisztikai bizottságának fideszes elnöke azért kritizálta az MLSZ-t, mert szerinte a szövetség túl lassan reagált a bochumi államügyészség által novemberben kirobbantott bundabotrányra. Az UEFA főtitkára ugyanakkor levélben gratulált az MLSZ-nek a bundaügyben tett gyors intézkedéseiért.

Orbán Viktor elsősorban szakmai alapon bírálta a magyar futballvezetést, a Fidesz-elnöke többször is kifejtette, hogy rossz kezekben van a magyar futballválogatott. Szerinte a csapat hozzáállása rossz, fél, hogy nagyon kikap, és így nem lehet játszani, Erwin Koeman szövetségi kapitánynak pedig több időt kellene Magyarországon töltenie, többször kéne NB I-es meccsekre járnia, és "nem szakad meg a szíve, ha nem sikerül teljesíteni a kitűzött célt".

Kisteleki számai

A pénzügyi beszámoló előtt Kisteleki elmondta, bár a felügyelőbizottság mindent rendben talált, ennek ellenére az Ernst & Young tanácsadó céget is felkérték egy átvilágításra, s a társaság is megfelelőnek találta a szövetség gazdálkodását.

A 2009-es évet eszerint 144 millió forintos eredménnyel zárta a szövetség. Emellett a rendelkezésére áll egy elkülönített, 820 millió forintos összeg is, amelynek csak egy töredékét, 22 millió forintot lehet eredményként elszámolni, a többi az MLSZ tartalékát képezi. A szövetség saját tőkéje jelenleg 570 millió forint.

Kisteleki elmondta, a szövetség mérlege 2006 elején mínusz 118 millió forint volt, a saját tőke mínusz 29 millió, a becsült adósságállomány pedig mintegy félmilliárd forintra rúgott. "Az MLSZ fizetésképtelen volt, gyakorlatilag felszámolható, egyes számítások szerint 550-600 millió forintra, mások szerint négymilliárdra volt szükség a konszolidálásához - ezt örököltük az előző vezetéstől."

"Nem volt könnyű dolgunk, de megcsináltuk. Egy független értékbecslő 2,9 milliárd forintra becsülte a telki edzőközpont értékét, ezt hagyjuk az utódainkra, de azt sem hallgatom el, hogy 1,4 milliárd forintos hiteltartozást is, amely a Magyar Fejlesztési Bankkal szemben áll fenn. Jövőre 38 millió forintos törlesztés vár az MLSZ-re, a kedvező árfolyamváltozások miatt ez jóval kevesebb, mint a várt 80-90 millió forint."

Kisteleki felidézte, hogy 32 millió forintból bővítették a Puskás Ferenc Stadion ülőhelyeit, s elkészítették egy 32 ezer nézőt befogadó stadion terveit is, de erre - szerinte érthetetlen okokból - az Országgyűlés sportbizottsága nem adta áldását.