Vágólapra másolva!
Csank Jánost felbosszantotta, hogy a sportsajtó szerinte úgy írt a bajnoki versenyfutásról, mintha a Videotonon és a DVSC-n kívül más csapat nem is létezne, miközben a vesztett pontokat tekintve a Zalaegerszeg utolérte a harmadik helyezett Győrt, szombaton pedig 4-1-re megverte az utóbbi öt bajnokságból négyet megnyerő Debrecent. A ZTE edzője szerint a következő pár meccsen "elválik majd a tüdő a májtól."

"Csütörtökön disznólesen voltam, ugyan most semmit sem lőttem, de idén már sikerült néhány vaddisznót zsákmányolnom. A közelbe járok vadászni, Pókaszepetkre, Zalalövőre. Megnyugtat a vadászat, akkor is, ha nem lövök semmit" - magyarázza Csank, hogyan is készül egy-egy rangadóra.

Csanknál több NB I-es meccsen a jelenleg aktív trénerek közül csak Garami József, az MTK szakvezetője ült a kispadon, a hatvanhárom éves mesteredző korábban a Váccal és a Ferencvárossal bajnoki címet nyert, és ő volt mostanáig az utolsó magyar szakember, aki legalább egy pótselejtezőig elvezette a válogatottat, még 1997-ben.

Zalaegerszegen a második idényét tölti, tavaly negyedik lett a csapat, és most is ezen a helyen áll, de ha szerdán győz Pakson, akkor utoléri a harmadik helyezett Győrt. Utóbbi tizenhárom meccsén nyolc győzelem, négy döntetlen és egy vereség a csapat mérlege, a sorozat legutolsó és legnagyobb skalpja a bajnoki címvédő Debrecen, amelynek nyolcas nyerő szériáját szakították meg a zalaiak.

"A Debrecen ellen is ugyanúgy készültünk, mint egy kiscsapat elleni összecsapásra. Azt azért elmondtam, a fiúknak, hogy hiába nyeregetünk, nem vagyok elájulva a teljesítményüktől. Lehet, hogy többször is győztek, de engem nem győztek meg. Persze akadtak speciális elemei is a felkészülésnek, tudtam, hogy a középpályán kell létszámfölénybe kerülnünk, és lehetőleg sokat birtokolnunk a labdát, mert ezt a Debrecen nem szereti. És nem szabad abba a hibába esnünk, ami általában a gyenge pontunk: rendre elsietjük, elkapkodjuk az akciókat. Azzal is tisztában voltam, hogy Mészáros Norbert a leggyorsabb magyar bekk, őt aligha tudjuk majd lefutni, ellenben a szélről belőtt, beívelt labdákkal zavarba hozhatjuk a vendégeket, ha lendületből érkeznek a csatáraink. Zavarba is hoztuk őket, csodás gólokat fejeltünk."

Az ilyen rangadók kiugrási lehetőséget jelentenek a feltörekvő fiataloknak. Egy ilyen feltörekvő, ámbár már majdnem huszonnyolc éves játékos Illés Gyula, aki góljával és gólpasszával a mezőny fölé emelkedett.

"Illés egy szabolcsi őstehetség, ugyan az erőnléte még nem tökéletes, le is kellett cserélnem, de amit nem lehet megtanulni a futballban, azt ő tökéletesen tudja. Debrecenben volt ifista, játszott Nyíregyházán, és Baktalórántházán is. Amikor a Fradi edzője voltam, rengeteg edzőmérkőzést játszottunk a Baktalórántházával, egy ilyen alkalommal figyeltem fel Illésre. Tavaly télen igazoltuk el, alig több mint egy éve a játékosom. Ha a kondija is feljavul, akkor figyeljék majd meg!"

Csankot felbosszantotta, hogy a tavaszi rajt előtt senki sem emlegette a Zalaegerszeget azon csapatok között, amelyek ott lehetnek a dobogóért folytatott harcban. Persze, mint mondja, edzői szempontból ennek is megvan a maga előnye.

"Be kell vallanom, hogy szeretem a surranópályát, nem bánom, ha nem vagyunk reflektorfényben, itt a nyugati végeken szép csendben tudunk dolgozni. Persze azért piszkálta a csőrömet, hogy kétcsapatosra redukálta a szaksajtó a bajnoki címért folyó versenyfutást, mintha a Videotonon és a Debrecenen kívül más csapat nem is létezne. Hát most bebizonyítottuk, hogy létezik. Herczeg Bandi kollégám mondta is nekem szombaton, hogy nagyon bántja, amiért ő sem emlegette a Zalaegerszeget, amikor a rajt előtt az esélyekről kérdezték az újságírók. Majdhogynem elnézést kért. Azért csak-csak hét gólt rúgtunk és fejeltünk nekik a két bajnoki meccsen."

A szerdai, paksi meccset sokan biztos győzelemnek kalkulálják, de Csank szerint az ilyen mérkőzéseket a legnehezebb behúzni. "Nem szeretem az elmaradt meccseket, mindenki úgy veszik ezeket, mintha már bent lennének a zsákban, pedig dehogy vannak. Amúgy gyilkos sorozat elején vagyunk, a paksi meccs után vasárnap fogadjuk a Videotont, aztán jön a Győr, az Újpesttel bajnokit, majd Magyar Kupa-visszavágót játszunk, most elválik majd a tüdő a májtól. A fehérváriakat nem szükséges dicsérnem, vezetik a tabellát, a Győr hihetetlenül stabil csapattá vált Pintér Attila keze alatt. Persze ha az én csapatom játszana így, ahogy a győriek, akkor azonnal rásütnék a bélyeget, hogy célfutball, meg hogy látszik, kapus irányítja őket. De nincs ezzel semmi probléma, az eredmény minősíti a csapatot, és ha ezt a tételt elfogadjuk - márpedig miért ne fogadnánk el -, akkor a Győr igenis jó csapat."

Ch. Gáll András