Vágólapra másolva!
Akkora futballista volt, hogy még az ellenfél szurkolói is miatta mentek ki a Fradi meccseire - mondja Varga Zoltánról Dunai II Antal, az MLSZ alelnöke, az Újpesti Dózsa európai ezüst- és bronzcipős csatárlegendája, aki ellenfélként és játékostársként is csodálta Varga Zoltánt.

"Már Tokió előtt együtt voltunk az olimpiai válogatott keretben, Mexikóba pedig ugyancsak együtt utaztunk ki a játékokra" - mondta az [origo]-nak az olimpiai arany- és ezüstérmes Dunai.

"Megannyi kettős rangadón léptünk fel a Népstadionban egymás ellenfeleként, de így is jutott időm arra, hogy csodáljam kivételes technikai tudását, elementáris lövőerejét, zsenialitását. Akkora futballista volt, hogy még az ellenfél szurkolói is miatta mentek ki a Fradi meccseire" - mondta Dunai. Amit ő születésétől fogva tudott, azt mások hosszú évek keserves edzéseivel próbálták meg elsajátítani, Dunai szerint többnyire sikertelenül. "Hirtelen lefordulásainak, cseleinek, egyhelyben, parányi területen bemutatott trükkjeinek csodájára jártak, ahogy megfordult a labdával, az követhetetlen volt. Mindkét lábbal zseniálisan nyeste a labdát, csavarta, tekerte, és mindig hatalmas erővel. Nem is találkoztam olyan lövőtechnikával megáldott labdarúgóval, mint Varga Zoli, pedig megfordultam egy-két stadionban. És ahogy ollózott!" - mondta Vargáról Dunai.

Európa egykori ezüstcipőse szerint Varga játéka évtizedekkel a kora előtt járt. "A maiak közül talán Xavit, Iniestát, és főleg Messit tudnám hozzá hasonlítani. Zoli negyven évvel megelőzte Lionel Messit. Sokan próbálták Albert Flóriánhoz hasonlítani, de fölösleges, mert egészen más stílusú játékos volt. Egy biztos, jobban lőtt, mint a Flóri, ebben nem volt neki párja" - mondta Dunai.

Dunai különös, zárkózott embernek ismerte Vargát. "Amikor mi az úttest jobb oldalán mentünk a járdán, ő mindig átment a baloldalra. Magányos farkas volt, sohasem tudtam, mi jár a fejében. Az is fura volt, ahogy Mexikóban lelépett a csapattól. Legalább megvárta volna, amíg megnyerjük az olimpiát, és akkor immár kétszeres aranyérmesként távozhatott volna. Egyik délután nem jött el velünk a sétára, azt mondta, nem érzi jól magát, otthon marad. Aztán a következő hírünk az volt róla, amikor Lakat Karcsi bácsit, az edzőnket felhívta New Yorkból, hogy nem volt más választása, neki el kellett mennie".

Az Újpest legendája úgy emlékszik, nem haragudtak Vargára a döntése miatt. "Neki tényleg el kellett mennie. Megjegyzem, engem is megkerestek a Bene Ferivel, méghozzá a Barcelonától, de mi maradtunk. Abban az időben egyetlen út volt a profi karrier felé: a disszidálás. Zoli ezt választotta. Sajnos, mégsem tudta kifutni magát - valahogy az egész életére ez volt jellemző."

Saját halottjának tekinti Vargát az FTC

Az FTC Labdarúgó Zrt. és a Ferencvárosi Torna Club a pénteken tragikus hirtelenséggel elhunyt Varga Zoltánt, a Ferencváros egykori kiválóságát saját halottjának tekinti. A klub hétfőn este hat órától az Albert-stadionban egy csendes gyertyagyújtással emlékezik a legendára. Az eseményre a szurkolókat, barátokat és csapattársakat is várjuk.

Osztozunk a család fájdalmában - írta közleményben a Ferencváros.