Vágólapra másolva!
Bizarr angoltudása és állandó tréfái miatt Gera Zoltán az öltöző kedvence, miközben a pályán is bizonyít. Az Európa Ligában rúgott hat gólja mellett lubickol a Roy Hodgson által számára kijelölt pozícióban, amikor pedig nem meccset játszik a csapat, jótékonysági rendezvényeken vesz részt. A Telegraph című angol lap írása szerint Gera a Fulham idei sikereinek első számú letéteményese.

A cikk szerint a londoni csapat idei remek eredményei egy közösség sikerei ugyan, amelyet Roy Hodgson menedzser alakított ki a keretet alkotó egyéniségekből, de van egy, a többinél fontosabb összetevő, mégpedig Gera Zoltán.

A magyar futballista az eddigi 13 Európa Liga-találkozón hat gólt rúgott, és olyan gólpasszokat adott, mint például a Wolfsburg elleni idegenbeli találkozón győzelmet érő Zamora-gól előtt. Két gólt lőtt a Juventus elleni 4-1-es diadal során, és övé volt a győztes találat a Hamburg ellen, ami EL-döntőt ért a csapatnak. A Fulham szerdán újra Hamburgban lép pályára az Atletico Madrid elleni döntőben, és a kupaspecialista Gera ismét főszereplő lehet.

"Szeretek külföldi csapatok ellen játszani, mert könnyebb dolgom van, mint a Premier League-ben. Több időm van, amikor labdát kapok, és nem olyan kemények az ellenfelek, mint az angol bajnokikon" - mondta Gera a Telegraphnak. "Valóban lőttem pár fontos gólt a sorozatban, de a siker mindig az egész csapat érdeme, nem egy játékosé."

A Fulhamnél mindenki felfokozott hangulatban várja a döntőt, így van ezzel Gera is. "Fantasztikus érzés most a Fulhamben játszani. Tavaly a hetedik helyen végeztünk a bajnokságban, ami a klub legjobb eredménye, idén pedig először a Fulham történetében európai kupadöntőt játszhatunk. Ebben a pillanatban még nem is igazán tudom felfogni, hogy mit értünk el. Talán majd néhány év elteltével, amikor visszatekintek a történtekre, akkor fog igazán tudatosulni, hogy milyen nagy eredmény ez. Kétségtelenül a karrierem csúcsa."

Gera nem csak a pályán mutatott játéka miatt különleges tagja a csapatnak. Bizarr angoltudása és öltözői bohóckodásai állandó jókedvet teremtenek az edzéseken és a mérkőzések előtt - írja a Telegraph. Egykori csapattársa, a szintén nem éppen unalmas figuraként ismert Jimmy Bullard jellemzése szerint Gera a "legszórakoztatóbb fickó, akivel valaha találkoztam, egy igazi csodabogár".

A magyar középpályás megerősítette Bullard szavait. "Szeretem, ha jókedvű emberek vesznek körül. Szeretek beszélni az öltözőben, és mivel nem túl jó az angolom, ez mindig sok vicc forrása a fiúk részéről. Ha rosszkedvű játékost látok az öltözőben, megpróbálom megnevettetni."

A csapattársakhoz hasonlóan Gera is szívesen vesz részt jótékonysági rendezvényeken, ami az ő részéről több puszta kötelezettségnél. A cikk szerzője leírja, hogy tinédzserként Gera ivott, dohányzott, bandákkal lógott az utcán, és a kábítószert is kipróbálta, ez az életmód pedig kis híján a karrierjébe került, mígnem az édesapja elvitte egy keresztény gyülekezetbe.

"Ha nem találtam volna rá Istenre, most csak egy semmirekellő drogos lennék, vagy még annál is rosszabb, lehet, hogy halott. Úgy néztem ki, mint egy csontváz, többször előfordult, hogy abba kellett hagynom az edzést, olyan fájdalmaim voltak" - emlékezett Gera.

Gera Pécsről előbb a Ferencvároshoz került, majd válogatott lett, és Angliába igazolt a West Bromwich Albionhoz, ahonnan két éve került ingyen a Fulhamhez. Most pedig 31évesen élete legjobb formájában futballozik, írja az angol lap. A jó szereplés elsősorban Roy Hodgsonnak köszönhető, aki Gera szerint egy "nagyon, nagyon okos" edző, és a magyar játékosnak egy kötetlen pozíciót talált a csatár mögött. "Hodgson tett azzá a játékossá, aki most vagyok, nagyon nem szeretném, hogy elhagyja a klubot" - mondta a menedzserről. "Nagyon szeretek ebben a szerepkörben játszani Bobby Zamora mögött, de így is nagyon sokat kell dolgoznom, mert nekem is vissza kell érnem védekezni. Élvezem, hogy sokat van nálam a labda, sokat vagyok játékban, vannak lehetőségeim és hogy gólokat rúghatok."

Gera EL-döntőt érő gólja a Hamburg ellen


Egy másik lapnak, a Daily Starnak Gera arról beszélt, hogy mennyire jólesik neki, hogy Magyarországon ilyen érdeklődés kíséri a Fulham szereplését. "Hihetetlen, hogy a Fulham sikere milyen fontos lett Magyarországon. Gyakran nyilatkozom újságíróknak, de a Hamburg elleni visszavágó után megállás nélkül csörgött a telefonom."

A szerdai döntőben Gera szerint nem csak a Fulham, hanem az Atletico Madrid játékosai is idegesek lesznek a nagy tét miatt. "A döntő egy 90 perces lottó, amihez szükség van a szerencsére" - sommázta az esélyeket.