Vágólapra másolva!
Minden futballal kapcsolatos sporttevékenységtől eltiltotta egy évre Kiprich Dánielt, a másodosztályban érdekelt Gyirmót SE játékosát a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága.

A testület keddi ülését követően Retteghy István elnök elmondta: a bizonyítékok megvizsgálását követően úgy ítélték meg, hogy a futballista valóban befolyásolni akarta a május 9-én lejátszott, Tatabánya-Gyirmót SE bajnoki mérkőzés végeredményét. Kiprich Dániel jogi képviselője az ítélet kihirdetését követően azonnal jelezte, hogy fellebbeznek az ügyben.

"Szerintünk valóban komolyan gondolta ezt a dolgot, ráadásul két olyan ember tett ellene terhelő vallomást, akiket jó barátjának mond" - mondta az ítélethirdetéskor Retteghy István.

"Nem igazán értem az ítéletet, ugyanis az ügyben még lesz egy büntetőeljárás, ahol az illetékesek hosszú heteket fognak foglalkozni az üggyel, és amennyiben ott kiderül, hogy a játékos mégsem követett el vétséget, akkor ezt az időszakot soha nem kapja vissza" - nyilatkozta Dankó Zoltán, Kiprich Dániel jogi képviselője.

Az ügy múlt hét hétfőn került nyilvánosságra, amikor az FC Tatabánya honlapján megjelent, hogy a klub három játékosa - Kollár Dániel, Vass Norbert és Dombai András - a vasárnapi meccs előtt a találkozó eredményét befolyásoló cselekedetre kapott ajánlatot, amelyet visszautasított. Az egyesület vezetése írásban jelentette az esetet az MLSZ-nek, s erről a gyirmóti csapat elöljáróit is értesítette.

Ezek után a Gyirmót SE elnöke azonnali hatállyal vizsgálat lefolytatását rendelte el, és még aznap este a csapat valamennyi játékosa és vezetője jognyilatkozatot írt alá a helyi stadionban, melyben többek között kijelentette, hogy a mérkőzés befolyásolására irányuló cselekedetben nem működött közre, s ilyenről nem is volt tudomása. A klub beszámolója alapján egy játékos jelezte, hogy "félreértésre okot adható baráti beszélgetésnek volt résztvevője, melyből tévesen következtethettek néhányan labdarúgótársai közül a jognyilatkozatban írt cselekményre".

Kollár, Vass és Dombai múlt kedden számolt be a történtekről az MLSZ székházában Helmeczy Lászlónak. A szövetség jogi alelnöke másnap a tatabányai városi ügyészségen tett feljelentést vesztegetés bűncselekményének alapos gyanúja miatt, melyben az szerepel, hogy fejenként 100 ezer forinttal próbálta megvesztegetni a Tatabánya három játékosát a Gyirmót vezetőedzőjének, a sokszoros válogatott Kiprich Józsefnek a fia. Kiprich Dániel visszautasította a vádakat, s szintén feljelentést tett a tatabányai rendőrkapitányságon nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.