Vágólapra másolva!
Prukner László pénteken aláírta hároméves szerződését, amelynek értelmében átveszi a Ferencváros élvonalbeli labdarúgócsapatának irányítását. Berki Krisztián, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója bejelentette, lemondott posztjáról.

A Kaposvárról érkező Pruknernek szakmai igazgatóként ki kell majd alakítania a klub új sportpolitikáját mind az utánpótlás, mind az első és a második csapat tekintetében. A 49 éves tréner 2004-ben jutott fel a Kaposvár csapatával az élvonalba, azóta ő edzette az együttest, s összesen 179 első osztályú mérkőzésen ült a kispadon.

Az elmúlt szezonban előbb Bobby Davison, majd Craig Short által irányított Ferencváros a hetedik helyen zárt a bajnokságban, de a vezetők nem hosszabbították meg Short szerződését, mert az angol edzőnek nincs az NB I-es szereplés feltételeként meghatározott pro-licences képesítése.

"Az volt a cél, hogy egy olyan szakembert találjunk, aki biztosan olyan helyre vezeti a csapatot, amely méltó a klub múltjához" - nyilatkozta Berki, aki a sajtótájékoztató végén jelentette be lemondását, majd elhagyta a termet. A sportvezető 2008 júniusában lett az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, szerződése 2012. június 30-ig szól. Ferencvárosi regnálása során sokan támadták, elsősorban a szurkolók nem fogadták el személyét a klub élén.

"Döntésemet, ahogy eddig a munkámat is a Ferencváros érdekében tettem, mivel úgy éreztem, ennek most van itt az ideje. A döntésem okáról nem szeretnék most nyilatkozni, egy hétre elutazom Máltára, kapusunk Justin Haber esküvőjére, aztán majd ha hazaértem, állok a média rendelkezésére. Köszönöm Kevin McCabe-nek a bizalmát és támogatását. Köszönöm a média türelmét, hogy ameddig Máltán vagyok, tiszteletben tartja, hogy szabadságon vagyok. Hajrá Fradi!" - nyilatkozta Berki.

Prukner arra kért minden zöld-fehér érzelmű embert, fogjanak össze a sikerért. "Mindenki, aki Ferencváros érzelmű, akinek ez a klub jelenti az identitást, az tegye félre a sérelmeit. A magam munkájával megpróbálom megteremteni, hogy az emberek büszkék legyenek erre az egyesületre. A szurkolóknak a klubot kell szeretni, nem a csapatot, az edzőt, vagy a klubigazgatót" - nyilatkozta Prukner. A trénert a sajtótájékoztató előtt a ferencvárosi baráti kör is köszöntötte, a szakember egy sálat, valamint egy nyakkendőtűt kapott ajándékba.

Forrás: [origo]

Az új szakmai igazgató elmondta: mindenképpen szeretne más stílust játszatni a Ferencvárossal, elsődleges céljának azt tartja, hogy az együttes képes legyen legalább két rendszerben futballozni, és hogy - akár egy adott mérkőzésen belül is - rugalmasan változtathasson a csapaton. "Ehhez rengeteg munka kell, nem tartom magam PR-edzőnek, csak a munkára kell alapozni. A Ferencvárosnak mindig dominálnia kell a pályán, erőt kell sugároznia."

Prukner a felkészülés során főként külföldi csapatokkal szeretne majd találkozni: "Egy edzőmeccsnek csak akkor van értelme, ha minimum azonos szintű ellenfelet választ az ember. Amíg formálódik az együttes, addig nem szabad kitenni a kritikáknak a gárdát."

A Ferencvárosnál erősítésként egyelőre Rodenbücher István és Nagy Patrik érkezését jelentették be, de több új játékos szerződtetése várható a közeli jövőben.