Vágólapra másolva!
Magyarország futballválogatottja tökéletes edzőpartner volt a vb-főpróbát tartó Hollandia számára, hiába vezetett Erwin Koeman csapata a hatodik percben Dzsudzsák Balázs révén, a második félidőben összeomlott, és végül brutális, 6-1-es vereséget szenvedett. A győzelem ellenére a hollandok öröme nem lehet felhőtlen, a két gólt szerző Arjen Robben ugyanis megsérült, egyelőre nem tudni, játszhat-e a világbajnokság első mérkőzésén.

felkészülési mérkőzés:
Hollandia - Magyarország 6-1 (1-1)
Amszterdam, 45 ezer néző
v: Meyer (német)
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga (Ooijer, 61.), Mathijsen, Van Bronckhorst - Van Bommel (De Zeeuw, 80.), N. De Jong - Kuyt (Robben, 46.), Sneijder (Elia, 73.), Van der Vaart (Afellay, 80.) - Van Persie (Huntelaar, 68.).
Magyarország: Fülöp - Bodnár (Laczkó, 80.), Horváth G. (Vadócz, 80.), Juhász, Vanczák - Dzsudzsák, Szélesi, Huszti (Lázok, 68.), Bodor - Priskin, Torghelle (Elek Á, 58).
gól: Van Persie (22.), Sneijder (56.), Robben (64., 79.), Van Bommel (71.), Elia (74.), illetve Dzsudzsák (6.)
sárga lap: Lázok (77.)

Koeman most Priskin beállításával húzott váratlant

A németektől elszenvedett sima vereség alkalmával ismét bebizonyosodott, hogy a magyar válogatottnak pár héttel a bajnokság befejezése után nem túl szerencsés meccset lekötni, Kloséék ellen nagyon szembetűnő volt, hogy a játékosaink nehezen találták a ritmust, a vébére készülő ellenfél pedig sebességben és gondolkodásban is magasan verte a mieinket.

Ha lehet, Amszterdamban még nehezebb feladat várt Erwin Koeman csapatára, hiszen a hollandok évtizedek óta az ötletes, lendületes támadójátékukról híresek, a vb-selejtezőkön százszázalékos teljesítménnyel zártak, összesen pedig 18 találkozó óta veretlenek, márpedig ilyen hosszú sorozatot még egyszer sem produkált az Oranje.

Bert van Marwijk kapitány a bőség zavarával küszködött, annyi klasszisból válogathatott, végül Robbent jelölte a padra, de ettől még nem lélégezhettek fel védőink, hiszen Kuyt, Van der Vaart, Sneijder és Van Persie bekerült a kezdőbe.

Erwin Koeman a németek ellen mindenkit meglepett azzal, hogy Juhász Rolandot a védelem előtt szerepeltette, kapitányunk ezúttal azzal húzott váratlant, hogy két csatárt jelölt a kezdőbe, Torghelle mellé Priskint is feltolta. Bodor a védelem helyett ezúttal a középpályán szerepelt, Vadócz helyett pedig Szélesi feladata volt a szűrés a védelem előtt.

A meccs előtt elbúcsúztatták a válogatottól Edwin van der Saart, aki 130 alkalommal védte az Oranje kapuját, és ezzel holland rekordernek számít. Magyar szempontból ideálisan kezdődött a mérkőzés, hiszen az első valamirevaló támadásból gólt szereztünk, Torghelle remek labát adott Dzsudzsáknak, aki gyönyörűen csavart a jobb felsőbe.

A hollandok nyomasztó mezőnyfölényben játszottak a gól után, de végül Huszti labdaeladása kellett ahhoz, hogy egyenlíteni tudjanak, Kuyt előkészítése után Van Persie oldotta meg a számára kötelező feladatnak számító befejezést. Van Persie könnyen duplázhatott volna, de óriási ziccerben föléfejelt, így szünetben úgy vonulhatott döntetlennel az öltözőbe a magyar válogatott, hogy az egyetlen helyzetét sikerült kihasználnia.

Összeomlott a válogatott a szünet után

Bár az első félidőben pazarlóan bántak a helyzetekkel a hollandok, Sneijder egy Fülöp-bravúr után a második ziccerét már kihasználta a fordulás után, és ezzel kezdetét vette a magyar csapat vesszőfutása. Másodpercekre sem tudták játékosaink megtartani a labdákat, védekezésben pedig képtelenek voltak időben megtámadni az ellenfelet, kilépni a lövő játékosokra, a hollandok pedig megérezték, hogy ki lehet ütni a megrendült ellenfelet. A második félidőt legjobban az ötödik gól jellemezte, amikor a csak másodpercek óta pályán lévő Elia bohócot csinált a védőinkből.

Forrás: EPA

Robben duplázott, de lehet, hogy egy rossz mozdulat miatt elúszik a vébéje

A magyar válogatott óriási pofont kapott, és ez a meccs is megmutatta, hogy nem érdemes megsértődni azon, amikor Van Marwijk az Eb-selejtezőcsoportok sorsolása után azt mondta, egyetlen magyar játékost sem ismer. Mondhatjuk rá, hogy nagyképű és lekezelő, de amíg ekkora különbség van a két csapat között, inkább csöndben dolgozni kell, hogy valamennyit csökkenjen a szakadéknyi differencia. Nagy kérdés, hogy a vereség után mi lesz Erwin Koemannal, bár a kapitány nem adja fel a harcot, nagy összeget nem tennénk rá, hogy ősszel is ő irányítja a magyar válogatottat.

Online közvetítés, első félidő

A hazaiak már az első percben szögletet végezhettek el, de tisztázni tudott a magyar védelem a sarokrúgás után. Két újabb szöglettel jelezték a hollandok, hogy támadásra rendezkedtek be, az első gólt mégis a magyar válogatott szerezte: Torghelle remek labdával indította a jobb oldalon felfutó Dzsudzsákot, aki betört a 16-oson belülre, és mivel Van Bronckhorst nem lépett ki rá, ballal pazarul csavart a jobb felső sarokba (0-1). Dzsudzsáknak ez volt a harmadik meccse az Amsterdam Arenában, és harmadszor is eredményes volt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=s7ui3mP4gUCtWF1r


A hollandok a gól után előbb Van Persie révén veszélyeztettek, de az asszisztens - nem biztos, hogy helyesen - lest jelzett, majd Sneijder vállalt el egy 34 méteres szabadrúgást, de egy méterrel a kapu fölé tüzelt. Fél percen belül két hazai lehetőség: Kuyt 20 méteres lapos lövésére Fülöp leért, de Juhász elaludt a kipattanónál, így visszakerült a labda a hollandokhoz, Van der Wiel beadásáról azonban ketten is lemaradtak középen.

A 18. percben Kuyt adott be jobbról és Fülöp pont annyira ért bele ujjheggyel a labdába, hogy a hosszú oldalon érkező Van Bronchorst nem érte el. A 22. percben Huszti szerzett labdát a balhátvéd posztján, de egy másodperccel később el is adta, Kuyt visszagurított, Van Persie pedig egy igazítás után ballal, 16 méterről a jobb sarokba csavart (1-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=EuXIua6JnnodKUEa


Gyorsan jött a következő holland gól is, jobboldali szöglet után Fülöp alászaladt a labdának, ami Juhász fejéről a kapunkba került, de a német bíró megkönyörült rajtunk, szabálytalanságot látott Kuytnél, így kifelé járt szabadrúgás. Meyer után Van Persie-nek is köszönetet mondhattunk, amiért maradt az 1-1, Kuyt beadása után ugyanis a hollandok centere az ötösről fejelt fölé óriási ziccerben.

A 36. percben futott végig a második normális magyar támadás, Dzsudzsák adott be a jobb oldalról, de középen Heitinga kicsúsztatta a labdát Torghelle elől. Az első félidő utolsó pár percében nagyon leült a játék, a hollandok továbbra is sokkal többet birtokolták a labdát, de ők is már a szünetet várták, amire egy 1-1-es eredménnyel vonultak a felek.

Második félidő

Van Marwijk cserélt a szünetben, Robben váltotta Kuytöt. Pár perc lazsálás után kétszer is megmozgatták Fülöpöt a hollandok, előbb Bodnár hagyta el a labdát, amely Robben és Van Persie közreműködésével Sneijderhez került, az Interrel mindent megnyerő középpályás lövését azonban Fülöp óriási bravúrral, lábbal védte. Egy perccel később Robben tüzelt, a labda megpattant egy becsúszó védőn, de Fülöp így is védeni tudott.

Az 56. percig állt 1-1 az eredményjelzőn, ekkor Van Persie három védő mellől tette ki a labdát a bal oldalon felfutó Van Bronckhorthoz, aki állítgatás nélkül középre lőtte a labdát, Sneijder pedig Fülöp bal lába mellett gurított a hálóba (2-1). A következő Sneijder-Fülöp párharcot már a magyar kapus nyerte, könnyen magához ölelte a középre tartó szabadrúgást. A 61. percben Robben kígyózott át a magyar védelmen, de 17 méteres lapos lövése elsuhant a bal kapufa mellett.

A meccs összefoglalója (00.55-nél kezdődnek a gólok):

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pYR6vuZTvybI4n2F


A második félidő közepén kétgólosra nőtt a holland előny: Van Bronckhorst lőtte be a labdát a magyar kapu elé, Fülöpnek talán ki kellett volna vetődnie, de csak üldözte a labdát, amire Robben előbb ért oda a hosszú oldalon, és jobbal a hálóba pöckölt (3-1). Alig telt el újabb hét perc, és már 4-1-re vezetett Hollandia: egy szöglet után Robben gurított vissza Van Bommelnek, aki egy igazítás után nagy erővel lőtt laposan 21 méterről, Fülöp pedig csak beljebb tudta segíteni a labdát (4-1).

A csereként beállt Elia egy perce volt a pályán, amikor bohócot csinált a magyar védelemből, előbb elvitte a labdát Vanczák mellett, majd kicselezte az elécsúszó Dzsudzsákot, Vanczákot másodszor is átjátszotta, aztán úgy lőtt a bal sarokba, hogy a labda Juhász lába között ment el (5-1). Teljesen összeomlott a magyar válogatott, és így hatalmas pofonba szaladt bele, Robben második gólját is megszerezte, amikor ballal csavart gyönyörűen a jobb felső sarokba (6-1).

A 86. percben Robben próbálta hátrasarkalni a labdát, de a mozdulat elég rosszul sikerült, mert a Bayern szélsője fájdalmas arccal a lábához kapott, aztán lesántikált a pályáról. A német bíró nem hosszabbított, ő is látta, hogy már egyik csapat sem akart futballozni, a hollandok tökéletes főpróbát tartottak, a magyar válogatott pedig második félidei összeomlása miatt katasztrófális vereséget szenvedett.