Vágólapra másolva!
Juhász Roland, valamint Huszti Szabolcs jó néhány éve alapemberei a magyar labdarúgó-válogatottnak, nekik most az új szövetségi kapitányt, Egervári Sándort kell meggyőzniük arról, hogy helyük van a csapatban, erre szerda este, az angolok elleni barátságos mérkőzésen lesz lehetőségük. Az Anderlecht védője - aki Erwin Koemannál csapatkapitány volt, míg Egervári Sándornál Gera Zoltán helyettese lesz - örül, hogy már játékban van a korai belga bajnoki rajt miatt, míg a Zenitben többnyire mellőzött légiós több mindenkinek is bizonyítani szeretne.

"Én még sohasem dolgozhattam együtt Egervári Sándorral, így nincsen túl sok tapasztalatom vele kapcsolatban. Mindenesetre annak örülök, hogy van néhány régi-új arc a csapatban, mint például Czvitkovics Péter" - nyilatkozta a 49-szeres válogatott Huszti az MTI-nek.

"Én már fiatalon játszottam Sanyi bácsi keze alatt, ő volt az, aki védőnek állított be az NB I-ben. Most a lényeg az, hogy az új kapitány irányítása alatt egy egységes csapat alakuljon ki, mind a pályán, mind azon kívül" - tette hozzá Juhász Roland, aki eddig 53-szor húzhatta magára a válogatott mezt.

Ugyan az európai bajnokságok többsége még el sem kezdődött, a két játékos már több tétmeccsen is túl van ebben a szezonban. "Szabival abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nálunk már megy a bajnokság, én már játszottam öt tétmeccset, úgyhogy ebből a szempontból biztosan előnyösebb ennek a mérkőzésnek az időpontja, mint mondjuk a hollandok elleninek volt a vb előtt. Még akkor is, ha most a szezon elején vagyunk, ugyanis azok, akik még nem játszottak, azok a felkészülés végén járnak. Az előző két válogatott mérkőzés azért volt szerencsétlen, mert már mindenki leállt. A németek elleni találkozó előtt például három hét szünetünk volt" - tette hozzá a 27 éves Juhász, a belga Anderlecht légiósa.

A magyar válogatott a holland Erwin Koeman irányításával az utolsó két mérkőzésén súlyos vereséget szenvedett, közvetlenül a dél-afrikai világbajnokság előtt előbb a németektől a Puskás Ferenc-stadionban 3-0-ra, majd a hollandoktól Amszterdamban 6-1-re kapott ki.

"Jó lenne azt mondani, hogy nekem is már több meccs van a hátam mögött, de sajnos nem tudom, ugyanis nem játszom a Zenitben. Hogy milyen formában vagyok, az majd kiderül, ha egyáltalán pályára lépek. De jobban érzem magam, mintha csak a felkészülésnél tartanék. Szeretnék bizonyítani, az új kapitánynak és a klubomnak is. Jó játékkal, esetleg egy szép eredménnyel szeretném felhívni magamra a figyelmet" - mondta a Szentpéterváron légiós 27 éves Huszti.

A két futballista tudja, hogy az angolok alaposan leszerepeltek a világbajnokságon, miután már a nyolcaddöntőben búcsúztak a németek elleni 4-1-es vereséggel, ennek ellenére tisztában vannak azzal: a világ élvonalába tartozó együttessel néznek farkasszemet szerdán.

"Az 1-4 után biztosan szeretnék kiengesztelni a szurkolókat, bár ennek két oldala van, és akár még görcsösen is játszhatnak. Igazából az a legfontosabb hogy mi játékunk olyan legyen, hogy szeptemberre kialakuljon egy mag, és össze álljon a csapat az Európa-bajnoki selejtezőkre" - nyilatkozta Juhász.

"Fontos, az, hogy a média is helyén kezelje ezt a mérkőzést, hiszen ha esetleg nyerünk, akkor sem kell majd egekig magasztalni a csapatot, vagy ha kikapunk, akkor a földbe döngöljék a válogatottat, ahogyan azt tették a németek elleni vereséget követően, mert teljesen fölösleges. Nekünk a svédek elleni Eb-selejtező a legfontosabb, persze jó lenne egy szép főpróbát tartani. Remélem, egy jó állomás lesz ez az angolok elleni találkozó" - tette hozzá Huszti.

Eddig 701 magyar szurkoló váltott jegyet

Több száz magyar drukker érkezik Londonba, hogy szerda este a magyar labdarúgó-válogatottnak szurkoljon a legendás Wembley-stadionban. A magyarok szektorába egészen pontosan 701 belépőt értékesítettek, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a találkozó előtt 2500 jegyet kapott, ám az angol illetékesek kikötötték, hogy azokat a belépőket, amelyeket augusztus 6-ig nem vásárolnak meg, vissza kell küldeni, ellenkező esetben ki kell fizetni.

Ugyanakkor azoknak, akik esetleg jegy nélkül érkeznek a szigetországba, nincs okuk az elkeseredésre, ugyanis még lehet belépőt venni a találkozóra, kedd este a Wembley-stadionban bőven voltak jegyek az összecsapásra, 20 fontos áron, s nem nagyon tülekedtek értük a hazai szurkolók. Elővételben mindössze 60 ezer jegy fogyott el, az új Wembleyben még egyetlen válogatott találkozóra sem voltak ilyen kevesen kíváncsiak, és még a harmad- és negyedosztálybeli csapatok számára rendezett Johnstone's Paint Kupa döntőjét is 10 ezerrel többen látták az arénában. Az eddigi negatív rekordot a Szlovénia elleni felkészülési meccs tartja tavaly szeptember óta 67 232 szurkolóval.

Nagyon készülnek az összecsapásra az Angliában élő magyarok, van, aki hosszú órákat töltött azzal, hogy egy transzparenst készítsen Puskás Ferencnek, az Aranycsapat legendás kapitánya emlékére. "Attól függetlenül, hogy abban az időszakban én még nem éltem, az Aranycsapat fantasztikus teljesítménye, valamint Puskás Ferenc legendája megérdemli azt, hogy őrizzük az emlékét. Nem engedhetjük meg, hogy bárki is megfeledkezzen róluk, szívből játszottak, ezt senki nem veheti el tőlük" - nyilatkozta az MTI-nek Galbács István, aki több, Angliában dolgozó honfitársával együtt készül az összecsapásra. "England-Hungary 3-6, Hungary-England 7-1, Thank you Puskás, We never forget" - áll a transzparensen.

Egervári Sándor szövetségi kapitány már többször hangoztatta, hogy a tavalyi U20-as világbajnokságon bronzérmes fiatalok közül idővel többen is helyet követelhetnek majd maguknak a felnőttek között, ez a két rutinos futballista szerint is így van, igaz, ők már óvatosabban fogalmaznak.

"Koman Vladimir, Németh Krisztián, vagy éppen Kádár Tamás mindenképpen ott lehet, utóbbi nem véletlenül követel magának helyet a Newcastle Unitedben. Ugyanakkor úgy gondolom, ahhoz, hogy a felnőtt válogatottban is meghatározó játékosok legyenek, ahhoz előbb az kell, hogy a saját csapatukban is állandó szerephez jussanak" - mondta Juhász.

A mostani válogatottban mindenképpen nagy változás, hogy Gera Zoltán visszatért a csapathoz azt követően, hogy tavaly a dánok elleni vb-selejtező előtt ideiglenesen lemondta a válogatottságot, mert Erwin Koeman még a cserék között sem számított rá. "Gera Zoli igazi példakép, minden ilyen játékosra szüksége van a válogatottnak, nálunk nem olyan nagy a merítési lehetőség. Remélem, átmenti azt a formáját, ahogyan mostanában a Fulhamban futballozik" - mondta Juhász.

A korábbi válogatott holland trénerről szívesen, és jó szívvel emlékezett vissza a két játékos: "Én nagyon szerettem Erwin Koemannál játszani. Sok edzőm volt, de a holland mind közül az egyik legjobb, még akkor is ezt mondom, ha néha kispadra kényszerültem. Nagyon ért a szakmához és az emberekhez is" - mondta Huszti. "Mindenki hibázik, biztosan voltak neki is olyan lépései, amelyeket nem volt szerencsés meghúzni, ez akár támadási felületet is adhatott, mint például amikor Roland a németek ellen a középpályán szerepelt, vagy amikor én a svédek ellen csatárt játszottam" - tette hozzá a szélső.

Forrás: MTI

"A játékosok és a stáb is nagyon együtt volt, rendkívül közvetlen volt a viszonyunk vele. Talán ha egy évvel ezelőtt beszélgetünk, akkor arról esne szó, milyen nagyszerű edző is, de jött ez a két vereség, és mennie kellett" - fűzte hozzá Juhász.

Juhász és Huszti csapataikkal egyaránt a Bajnokok Ligájában küzdenek a csoportba kerülésért, előbbi elmondta: habár adott esetben szívesen előre lépne, jól érzi magát a belga együttesnél, míg Huszti azért fog harcolni, hogy bekerüljön a sztárokkal teletűzdelt Zenit csapatába.

Egervári Sándor csapata magyar idő szerint 21 órakor lép pályára a Wembley-stadionban.

A várható kezdőcsapatok:
Anglia: Joe Hart - Glen Johnson, John Terry, Michael Dawson, Ashley Cole - James Milner, Steven Gerrard, Frank Lampard, Gareth Barry - Wayne Rooney, Bobby Zamora.
Magyarország: Király Gábor - Szélesi Zoltán, Juhász Roland, Lipták Zoltán, Vanczák Vilmos - Koman Vladimir, Vadócz Krisztián, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs - Gera Zoltán - Priskin Tamás.