Vágólapra másolva!
A profi labdarúgók érdekvédelmével foglalkozó nemzetközi szervezet, a FIFPro szerint az UEFA-nak törölnie kéne a Debrecen két bundaügyben eltiltott játékosának, Mészáros Norbertnek és Vukasin Poleksicnek a büntetését.  

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) honlapján megjelent hír szerint a FIFPro illetékesei meghökkenve fogadták az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságának döntését, amivel hosszú időre eltiltotta mindkét futballistát, mivel az UEFA álláspontja szerint nem tettek eleget jelentési kötelezettségüknek, miután a szervezet információi szerint megpróbálták őket megvesztegetni.

A FIFPro előzetes állásfoglalást juttatott el a HLSZ-hez, amiben megfogalmazzák a döntéssel kapcsolatos aggályaikat. "Az ügyben a játékosok áldozatok, nem pedig bűnösök" - foglalható össze röviden a szervezet véleménye.

"Ilyen esetekben egy labdarúgó csak rosszul járhat. Ha jelenti, az is negatív módon befolyásolhatja karrierjét, ha nem, akkor pedig azért szenved hátrányt" - áll a nemzetközi szervezet írásában. Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára szerint elengedhetetlen, hogy az UEFA változtasson a büntetési gyakorlatán. Véleménye szerint az nem megoldás, hogy az ügyben ártatlan játékosok aránytalanul szigorú büntetést kapnak. "A magyar klub labdarúgóinak eltiltását fel kell oldani" - foglalja össze véleményét a főtitkár.

A FIFPro azt ígéri, a közeljövőben közzétesz egy megoldási javaslatot a hasonló ügyek rendezésére.

Poleksicet és Mészárost júniusban tiltotta el az UEFA, előbbit 2012. június 30-ig, utóbbit 2011. december 31-ig. Poleksic azzal védekezik, hogy bár valóban megkeresték őt a fogadási csalások szervezői, ő visszautasította az ajánlatot, azaz nem került sor a mérkőzés eredményének befolyásolására. Mészáros ugyanakkor állítja, neki nem is lehetett jelentési kötelezettsége, mivel senki nem kereste meg, ő senkivel nem találkozott ebben az ügyben.