Vágólapra másolva!
Kapusok könyve címmel labdarúgó szakkönyvet jelentetett meg Bicskei Bertalan mesteredző. A korábbi magyar, jelenlegi libériai szövetségi kapitány szerint 10-15 év kiesett a magyar kapusképzésben, amelyet meg kell újítani.

"A legutóbbi nagy kapusgeneráció, Király Gábor, Sáfár Szabolcs, Babos Gábor óta eltelt 10-15 év, s gyakorlatilag Gulácsi Péterig nem akadt egy nemzetközi szinten kiemelkedő kapusunk sem - talán Fülöp Márton képez egyedül kivételt" - mondta Bicskei Bertalan a könyvbemutatón, hozzátéve, eszerint egyértelmű, hogy változtatni kell az itthoni kapusképzésen.

"Úgy vettem észre, a jelenlegi kapusedzők nem tudják, mit miért cselekednek, s elsősorban mentálisan nem foglalkoznak jól tanítványaikkal. Sok szakember véleményét kikértem, elsősorban Tamás Gyula kapusedző kollégámét, de beszéltem például Disztl Péterrel is" - mondta.

Hozzátette: a 250 oldalas, közel félezer színes képpel illusztrált könyvnek az a kifejezett célja, hogy segítse a kapusedzők, a kapusok és általában az edzők munkáját. A Kapusok könyve egyrészt azt mutatja be, hogyan kell az utánpótlás-korosztályokban megtanítani a gyerekeket védeni, majd a megtanult elemeket miként kell felnőtt kapusként a tétmérkőzéseken alkalmazni.

A Fiataloktól a felnőtt, az amatőröktől a profi kapusokig alcímet viselő kiadvány a négy fejezetben a kapusjáték történetét, a kapusjáték felépítését, a fiatal kapusok képzését és nevelését, valamint a felnőtt kapusok edzését és versenyeztetését veszi végig.

A Kapusok könyve 1400 példányban 4990 forintos áron kerül a könyvesboltokba. Az író-kapitány azt tervezi, hogy a kötetet Libériában, rövidített formában, angol nyelven is megjelenteti.