Vágólapra másolva!
A Mainz hét forduló után hibátlan teljesítménnyel vezeti  ugyan a Bundesligát, a csapat magyar támadója, Szalai Ádám szerint még az sem reális, hogy európai kupás helyről beszéljenek a játékosok. A 22 éves játékos úgy véli, ha továbbra is betartják az edzői utasításokat, akkor minden ellenfél dolgát megnehezítik majd a bajnokság hátralévő részében.

"Bő egy évvel ezelőtt még Madridban azért küzdöttem, hogy hétről hétre pályára léphessek a spanyol harmadosztályban, ma pedig már a világ egyik legerősebb bajnokságában játszom. Eddig jól alakultak a dolgok, hiszen vezetünk, nem is akármilyen teljesítménnyel, hiszen hétből hét meccset megnyertünk. Mindenképpen elégedett vagyok" - nyilatkozta Szalai Ádám, aki eddig három góllal járult hozzá a kiscsapatnak tartott Mainz makulátlan mérlegéhez.

A 22 éves csatár hat éve Németországban, a VfB Stuttgart csapatában kezdte a karrierjét, ahol jól érezte ugyan magát, ám két és fél év után azt mondták neki, hogy nincs nagy esélye az első csapatba kerülésre. Ekkor úgy döntött, hogy elfogadja a Real Madrid ajánlatát. "Az ott tanultak sokat segítenek még most is abban, hogy most ilyen jól alakulnak a dolgaim" - magyarázta, hozzátéve, hogy bár csak a Realnak a harmadosztályban játszó csapatában, a Castillában léphetett pályára, ám nap mint nap az első együttes játékosaival készült.

"A körülmények csodásak voltak, nem túlzás, de a világ egyik legjobb edzőközpontjában készülhettem. De a körülményekre Mainzban sem lehet panaszom, a Bundesliga ugyanis a világ egyik legjobb bajnoksága" - folytatta a támadó, aki élete egyik legjobb döntésének nevezte, hogy a Madridba szerződött. "Tudtam, hogy a Real egy tökéletes ugródeszka lehet ahhoz, hogy egy európai élbajnokság kiscsapatába kerüljek, ami sikerült is."

Németországban mindenki a mainzi csoda titkát próbálja megfejteni, érthetetlen ugyanis, hogy a tavaly kilencedik helyen végzett együttes - amely huszonhárom ponttal kevesebbet szerzett, mint a bajnok Bayern München - miképp vezetheti a Bundesligát. A menetelés nem csak szakértőket, a Mainz játékosait is meglepte.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Való igaz, nem álmodtunk nagyot, a célkitűzés az volt, hogy bennmaradjunk. Ám most már tudjuk, érezzük, ha mindannyian betartjuk a taktikai utasításokat, és olyan teljesítményt nyújtunk, mint eddig, akkor sok gondjuk lesz azon csapatoknak, amelyek velünk játszanak a hátralévő mérkőzéseken."

Szalaiék annak ellenére sem szálltak el maguktól, hogy hét forduló alatt tizenhárom pontot vertek a címvédő Bayern Münchenre, és egyelőre csak a Dortmund tartja velük a lépést úgy-ahogy - a Borussia hátránya három pont a Mainzcal szemben, a dobogós Hannover viszont már nyolcpontos mínuszban van. A szurkolók a dobogót, a vérmesebbek az aranyérmet is szóba merik hozni, Szalai viszont realista maradt: "A drukkerek bármiben reménykedhetnek, mi viszont maradunk a realitás talaján; nem szabad bajnoki címben vagy európai kupás helyben sem gondolkodnunk, ezt csak a szurkolók tehetik meg. A célokat átírtuk, de a bennmaradásról már szabad beszélnünk."

A háromszoros válogatott Szalai Ádám - Egervári Sándor szerint - valószínűleg kezdő lesz pénteken a San Marino elleni Eb-selejtezőn.