Vágólapra másolva!
Tőzsér Dániel csapata, a Genk öt ponttal vezeti a belga bajnokságot, ám ez az előny könnyen elolvadhat, ha a csapat a hét végéni, Anderlecht elleni rangadón vereséget szenved Juhász Roland klubjától. A 26 éves középpályás erre gondolni sem akar, hiszen dupla tétért játszik: a győzelemmel nemcsak a Genk növelné előnyét, de Tőzsér a helyszínre látogató Egervári Sándor szövetségi kapitánynak is bebizonyíthatná, hogy helye van a válogatottban.

Tavaly a Genk ugyan csak tizenegyedik helyen végzett a belga bajnokságban, ám a rájátszásban egy kiváló hajrával sikerült kivívna az európai kupaszereplést a Sint-Truiden legyőzésével. A csapat azóta is szárnyal, mi több, beállított egy tinenkét meccses veretlenségi sorozatot. A magyar légiós, Tőzsér Dániel szerint Franky Vercauteren edző - akinek a neve 2008-ban felmerült, mint lehetséges magyar szövetségi kapitány - érkezésének köszönhető, hogy a Genk középcsapatból élcsapat lett.

"A játékosállományunk Belgiumnak jónak mondható, az egyetlen probléma, hogy kicsit kevesen vagyunk a keretben, de ezen a téli átigazolási időszakban biztosan javítani fogunk majd. Vercauteren a kezébe vette a dolgokat, nagyban az ő érdeme, hogy ilyen jól megy a csapatunknak" - nyilatkozta az [origo]-nak Tőzsér Dániel, aki idén kulcsembere az éllovas Genknek. "Én vagyok az egyetlen játékos, aki az eddigi meccseken végig a pályán volt, az első perctől az utolsóig, szóval minden rendben van" - mondta büszkén a futballista.

A régi edző tudta, hogyan kell győzni a Genk ellen

Tőzsérék két hete rangadót nyertek, a magyar játékos vezérletével (egy gól és gólpassz) győzték le a rivális Standard Lége-t, igaz, múlt pénteken a Kortrijk 1-0-ra megverte a listavezetőt, amely még így is öt ponttal vezet. Az idei első vereség a középpályás szerint épp jókor jött: "A mostani helyezésünk alapján mindenkit meg kellene verni, de minden sorozat megszakad egyszer. Gyengén játszottunk a Kortrijk ellen, mindenkinek gyenge napja volt. A meccs pikantériáját az adta, hogy az ellenfél kispadján épp a mi egykori edzőnk ült, akivel amúgy nem voltunk olyan jók, mint a mostanival. A leginkább várt meccsünk vasárnap jön, az év meccse lesz, hiszen Juhász Roli csapatát, a második Anderlechtet fogadjuk. Fontos találkozó lesz, hiszen ha nyerünk, ismét nyolc ponttal vezetünk majd, ha viszont nem, akkor Roliék feljönnek két pontra."

A Genk kiemelkedik a mezőnyből a harmincöt rúgott góljával, amelyből Tőzsér kettőt vállalt, szerinte csak azért nem többet, mert az elsődleges feladata a védekezés: "Középen meg kell tartanunk a labdát, hogy ezzel stabilitást adjunk a csapatnak, ha ez megvan, akkor előremehetek segíteni a támadásokat. Fontos feladatom van még a pontrúgásoknál, de hogy hány gólban voltam benne, azt nem számolom, nem is ez a lényeg. Soha nem is tartottam magam öncélú játékosnak, az a fontos, hogy a csapat jól működjön."

A belga bajnokság rendhagyó lebonyolítása miatt hiába vezetne ismét nyolc ponttal a Genk, a bajnoki címért duplán meg kell küzdeni. "Amikor vége az alapszakasznak, akkor még semminek sincs vége, sőt - akkor kezdődik csak az igazi csata. Télen is játszunk folyamatosan, s harminc meccs után, március környékén következik a rájátszás. Az első hat csapat - szerda-szombat ritmusban - játszik egymással oda-visszavágós alapon, ez még tíz mérkőzés, tehát harminc pont szerezhető, így az aranyérem ekkor dől el. Főleg, hogy az alapszakaszban szerzett pontokat megfelezik, így hiába végeznénk az élen, mondjuk tíz ponttal, azt a szabályok szerint a playoffra megfeleznék, öt pont pedig két meccs alatt ledolgozható" - magyarázta Tőzsér a belga liga furcsaságait.

Forrás: AFP

A huszonhat éves játékos szerint sok előnye és hátránya is van ennek a rendszernek. "Ha megnyernénk az alapszakaszt, majd bejönne egy-két sérülés, eltiltás vagy formahanyatlás, és mondjuk, az Anderlecht nyerne végül, akkor azért elég feszült lennék. De a másik oldalról nézve, épp ez teszi széppé a hajrát, hogy valaki egy rosszabb helyről is megnyerheti az aranyat, és sok nagy rangadót láthatnak a nézők a hajrában."

"Belgiumban bárhová megyünk, telt ház van"

Tőzsér tizenhét évesen megfordult a török Galatasaray csapatában is, ahol nem játszott a felnőttcsapatban, majd hazajött a Ferencvároshoz, ahol két év alatt, ötvennégy meccsen három gólt szerzett. Ezt követően - 2006 és 2008 között - az AEK Athénban 35/3 volt a meccs/gól átlaga, a Genknél 60/8-as mérlegnél tart. De vajon mit gondol a három bajnokság közötti különbségről?

"A belga hasonló, mint a görög, ugyanúgy három-négy csapat emelkedik ki a mezőnyből mindkét bajnokságban, itt a Standard Liége, az Anderlecht, az FC Bruges és idetartozunk még mi is, míg ott az Olimpiakosz, a Panathinaikosz, az AEK Athén, esetleg a PAOK. Az Anderlecht nemrég simán nyert az AEK ellen, de ebből végleges következtetést azért nem lehet leszűrni, ám összességében nekem a belga jobban tetszik. Mert a görög drukkerek ugyan fantasztikusak, ám Belgiumban bárhová megyünk, telt ház van, hazai pályán huszonöt ezer, idegenben pedig tíz- és negyvenezer közötti a nézőszám. Ami biztos, mindkét liga jóval a magyar bajnokság áll; a rendezettség, az anyagi helyzet, a pályák minősége, a szurkolói létszám terén, de sorolhatnám" - reagált Tőzsér, aki pedig 2004 és 2006 között egy egész jó Ferencvárosban szerepelhetett.

"Az akkori Fradi nem volt rossz, a nemzetközi kupában is indulhatott, de nem volt sok jó csapat akkor sem Magyarországon. Most mondjuk a Loki mondható annak, s látjuk, hogy nemzetközi szinten eléggé kevés az, amilyen szintet a magyar bajnok képvisel, a PSV legalábbis eléggé fél gőzzel verte meg a védekezésre beálló Debrecent."

Bármelyik poszton játszana a válogatottban

A szolnoki születésű labdarúgó 2006 óta tizennyolcszor játszott a magyar válogatottban, amelyről csak pozitív élményei vannak. "A válogatottság az, amiért érdemes futballozni. Amikor csapattag voltam, mindig nagy örömmel, büszkeséggel tettem a dolgomat. A Várhidi-érában játszottam a legtöbb meccset, akkor a három középső középpályás közül a bal oldali voltam. De bárhol bevethető vagyok, hiszen mindig azt kell csinálni, amit az edző mond. Ahogy látom, a 4-2-3-1-et és a 4-4-2-t váltogatják a csapatnál, amely abszolút jó felállás, lenne is hely a számomra, de a kapitány válogatja ki a játékosokat, övé a felelősség."

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 187 centi magas középpályás jól tudja, hogy a hétvégi Genk-Anderlecht meccsen ott lesz Egervári Sándor szövetségi kapitány is, ám emiatt nem készül másképp a rangadóra. "Mindent ugyanúgy csinálok, bár pluszmotivációt jelent, hogy tudom, látja majd, hogy hogyan teljesítek. Gyerekes lenne, ha arról nyilatkozgatnék, hogy miért nem vagyok kerettag, én igyekszem majd a játékommal bizonyítani. Állandó helyem van a Genkben, csapatkapitány-helyettes vagyok, ezekkel a dolgokkal, s persze a játékommal akarom felhívni a figyelmet magamra, s nem azzal, hogy üzengetek."

Bár a Genk és az Anderlecht riválisok, a két csapat magyar légiósai jó barátok: "Sokszor beszélek Juhász Rolanddal, egyórás autóútra lakunk egymástól, gyakran együtt ebédelünk, kedden is átugrottam hozzá. Amikor csak tudjunk, felkeressük egymást."

Bundesliga vagy Premier League? Jöhet!

Tőzsért még másfél éves szerződés köti a Genkhez, ahol jól érzi magát, ám nem gondolja, hogy innen fog nyugdíjba menni. "Ha olyan ajánlatot kapnék, amellyel mindenki jól járna, akkor lépnék előre egyet, de nem gondolom, hogy minden áron távoznom kéne."

A játékost legutóbb, 2010 nyarán Gera Zoltán klubjával, a Fulhammel hozták kapcsolatba, amiről Tőzsér is tud, de nem szeretné, ha a híresztelések elterelnék a figyelmét a fociról. Éppen ezért azt mondta a menedzserének, Filipovic Vladannak, hogy csak akkor szóljon neki, ha a kérő már megegyezett a Genkkel. "Most olyan helyen futballozom, hogy a továbblépés szempontjából válogathatok is, értem ezalatt, hogy nem írnék alá például egy kisebb olasz klubhoz. De ha bejelentkezne egy jó középcsapat a Bundesligából vagy a Premier League-ből, ahol több pénzt is lehetne keresni, akkor már erősen elgondolkodnék."