Vágólapra másolva!
Az UEFA ellenőrei nem sokkal a Sampdoria elleni meccs előtt kérdezték ki a DVSC két megkörnyékezett játékosát, akik Herczeg András szerint nagyon meg voltak ijedve emiatt. A Debrecen ennek ellenére legyőzte a visszafogott genovaiakat, és ezzel megszerezte első pontjait az Európa Ligában. Koman Vladimir szerint nem volt jobb a Loki, Kabát Péter viszont úgy érezte, nagyobb különbséggel is nyerhettek volna. A Debrecen edzője szerint csapatának fekszik az olasz stílus.

A debreceniek annak ellenére szerezték meg első győzelmüket az Európa Ligában, hogy a felkészülésük ezúttal sem volt zavartalan. A csapat két védőjét, Dajan Simacot és Mirsad Mijadinoskit szerda este keresték fel magukat menedzsernek kiadó idegenek, akik pénzt ajánlottak a játékosoknak azért, hogy az ő akaratuk szerint befolyásolják a mérkőzést.

"Szerda este 22.30 körül értesültünk a történtekről" - mondta Herczeg András klubmenedzser az [origo]-nak már a Sampdoria legyőzése után. "Másnap reggel értesítettük az UEFA-t és az MLSZ-t. Megvan a menete az ilyen eseteknek. Az európai szövetség ellenőrei a mérkőzést megelőző bemelegítés előtt kérdezték ki játékosaimat, akik nagyon meg voltak ijedve, de reméltem, hogy a pályán nem remeg meg a lábuk."

Simac és Mijadinoski attól féltek, hogy úgy járnak, mint két csapattársuk, Vukasin Poleksic és Mészáros Norbert, akik nem jelentették a vesztegetési kísérletet - Mészáros azt is tagadta, hogy egyáltalán megkeresték volna -, ezért az UEFA eltiltotta őket. A találkozón mindkét hátvéd jó teljesítményt nyújtott, látszott rajtuk, hogy a csalás látszatát is el akarják kerülni.

Próbáltunk részleteket megtudni a vesztegetési kísérletről Simactól, aki a Herczeg által elmondottakhoz csak annyit tett hozzá, hogy ő nem megvehető, és ne is próbálkozzanak nála többet, akik ilyesmire akarják rávenni.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Fotó: Magócsi Márton [origo]

Herczeg most csak örülni szeretne

Miután Debrecen idei utolsó meccsén legyőzte a tartalékosan felálló és kedvetlenül játszó genovaikat, Herczeg András örömmel gyártotta az összefoglalókat a meccsről és az egész idényről. "Jól teljesített a csapat, többet veszélyeztettünk, mint az ellenfél. Az első 10-15 perc után átvettük a játék irányítását, olykor ráerőltettük az akaratunkat a Sampra. A csapatnak fekszik az olasz stílus, hiszen az EL-ben a genovai meccsünk volt eddig a legbiztatóbb, akkor a Cassanóval és Pazzinivel felálló csapatnak voltunk egyenrangú ellenfelei. Nagyon akartuk ezt a sikert, hogy végre megörvendeztessük a szurkolóinkat."

Arra a kérdésre, hogy az olaszok legyőzése megfelelő búcsúmeccs volt-e számára, a lejáró szerződésű klubmenedzser azt mondta: most szeretne kicsit örülni a sikernek, és majd a jövő héten kiderül, mi lesz a sorsa. Segítője, a szintén lejáró szerződésű Zoran Spisjak viszont biztosan távozik, és legszívesebben Angliában dolgozna tovább.

Herczeg a 2010-es évet is értékelte: "Történelmet írtunk. A csapat mindent megnyert az évben, amit csak lehetett. Megtanultuk, mennyire nehéz a nemzetközi és a hazai porondon egyszerre szerepelni, és bár ősszel nem jött össze a Bajnokok Ligája, azért az Európa Ligát is sikerként értékeljük. A bajnokságban több olyan meccsünk is volt, amely nem sikerült jól, így az ősszel nem lehetek teljesen elégedett."

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Fotó: Magócsi Márton [origo]

Koman: Egyre jobban megbecsülnek

Nemcsak a magyar bajnokcsapat sikerének lehetett örülni csütörtök este a Puskás Stadionban, hanem annak is, hogy Koman Vladimir 21 évesen a KEK-győztes és BEK-döntős Sampdoria csapatkapitányként játszhatott. "Di Carlo mester csak a találkozó előtt közölte velem, hogy én leszek a csapatkapitány, nagyon nagy megtiszteltetés ez számomra" - mondta Koman az [origo]-nak. "A meccsen szerintem egyik csapat sem volt jobb a másiknál, de gratulálok a Debrecen győzelméhez. A csapatunk ezúttal fiatalokból állt, aki jól szerepeltek, bár a legtöbbjük még a Sampdoria második csapatában is csak elvétve kap lehetőséget. Mi most a vasárnapi genovai derbire készülünk, remélhetőleg játszom majd, mivel úgy érzem, egyre jobban megbecsülnek a klubnál."

A figyelmet magára legutóbb a harkivi randalírozásával felhívó Kabát Péter is sokat dolgozott azért, hogy győztes csapatban játszhasson. "Nagyon nehéz dolgom volt elöl, a csapat próbált segíteni, de sokat kellett harcolnom" - értékelt az [origo]-nak a csatár. "Az első félidőben nehezebb dolgom volt, a fordulás után viszont sikerült megszereznem a vezetést. Ezután a Samp védelme kinyílt, és szerintem a nagyobb különbségű győzelmünk is igazságos lehetett volna."

A duplázó csatár elmondta, sajnálja a harkivi esetet, de többet nem kíván foglalkozni ezzel. Szerinte a két gól még nem biztos, hogy elhallgattatja a kritikusait, de reméli a jövőben csak a gólokkal kerül a címlapra.

Az utóbbi időben sokat hibázó litván kapus, Mindaugas Malinauskas helyett ezúttal Verpecz István védett. Sok dolga nem volt, de azt a kevés lövést magabiztosan védte. "Nem csak az ellenféllel, de a pályával is meg kellett küzdenünk. Szerdán délután ötkor edzettünk, ahhoz képest a meccs időpontjában sokkal keményebb, fagyottabb volt a talaj" - nyilatkozta Verpecz, majd kifejezte abbéli reményét, hogy egy jó alapozás és a sikeresen végigvédett edzőmeccsek után a vezetőség nem igazol új kapust a tavaszi szezonra.