Vágólapra másolva!
Az Ipswich Town magyar kapusa szerint egy gólhoz sem volt köze a Chelsea elleni FA-kupa-meccsen kapott hétből. A találkozó másnapján Fülöp Márton az [origo]-nak beszélt az Arsenal és a Chelsea közti szöges ellentétről, Halmosi Péternek pedig szerinte nem kellene olyanokat mondania, hogy a magyar focistákkal szórakoznak Angliában.

- Csaknem pontosan egy éve a Sunderland színeiben ugyancsak hét gólt kapott a Chelsea-től. Hogyan emészti meg az újabb adagot?
- Én már tegnap lezártam ezt, mert mindig csak a következő mérkőzésre gondolok. Aki végignézte a tegnapi meccset, láthatta, hogy milyen körülmények közt születtek a gólok, nem hiszem, hogy bármelyikért is hibáztatható lennék, sőt volt egy-két bravúrom is, melyek nélkül kétszámjegyű is lehetett volna a különbség - nagyon fölöttünk volt a Chelsea.

- Az nyújthat vigaszt, hogy húsz lövésből tizenhármat hárított?
- Valamennyire vigasztal, mert a gólokat visszanézve egyikhez se volt közöm: teljesen kijátszott akciókból születtek, melyeknél kiszolgáltatott helyzetbe kerültem.

- A csak erre a mérkőzésre kinevezett Charlie McParland szerint fél órán át jól játszott a csapat, aztán viszont kikapcsolt. Miért történhetett így?
- Az volt a probléma, hogy miután bekaptuk az első gólt, egy percre rá rögtön érkezett a következő, és az ilyesmi megöli a csapatot. Az volt a cél, hogy minél kevesebbet kapjunk, ehhez képest kinyíltunk, a Chelsea pedig életveszélyes, ha még kontrázhat is otthon.

- Elhibázott taktikával játszottak?
- Inkább csak azt mondanám: nagyon bátran futballoztunk.

- A válogatottban Hollandia ellen élt át hasonlót (1-6). Melyik rosszabb? Van egyáltalán különbség?
- A válogatott veresége elviselhetetlenebb volt, annak ellenére, hogy barátságos mérkőzésen született.

- Hogyan fogadta Roy Keane menesztését?
- Fáj, hogy így történt, sajnáltam, hogy nem tudott sikeres lenni.

- Igazak a hírek, hogy Keane nagyon agresszív? A Sunderlandtől való távozása után legalábbis néhány játékos ezt nyilatkozta róla.
- Igazából neki két oldala van: az egyik a hihetetlenül kedves hétköznapi ember, másrészt pedig a mérkőzések utáni hevületben olyanokat mond, amiket nem kellene - de ez minden edzőnél megvan. Engem két klubhoz is ő hozott, semmi rosszat nem tudok mondani róla, sosem volt vele problémám.

"Kilencet is lőtt már a Chelsea a Premier League-ben"

A bajnokságot jól kezdő Ipswich novemberben mélyrepülésbe kezdett, az elmúlt tizenegy tétmeccséből csak kettőt nyert meg, egyen ikszelt. A Chelsea elleni meccsen már nem Roy Keane ült a kispadon, hanem az átmenetileg kinevezett Charlie McParland, akinek utódát hétfőn nevezte meg a klub Paul Jewell személyében.

"Nem felejthetjük el, kivel játszottunk: a Chelsea hetet, nyolcat és kilencet is lőtt az előző Premier League idényben" - mondta McParland a csapat honlapján, a szurkolóknak külön köszönetet mondva: "Fantasztikusak voltak, a meccs végéig biztattak minket. Sok jó dolog van ebben a klubban, ezek egyike a szurkolótábora."


- Novemberben borzasztó mélyrepülésbe kezdett a csapat, ennek mi az oka?
- Nem tudom, mi lehet a pontos oka. Jól kezdtünk, állandóság volt a csapat körül, aztán viszont jött egy sérüléshullám, érkezett pár játékos és távozott is néhány. Én meg is sérültem, négy meccset kihagytam, mind a négyet el is vesztettük.

- A következő meccs sem lesz egyszerűbb az Arsenal ellen, hogyan hangolódik rá?
- Úgy, mint bármelyik meccsre. Én már háromszor védtem az Arsenal ellen, összesen egy gólt kaptam, ez a csapat tehát szöges ellentéte a Chelsea-nek. Ráadásul ellenük mutatkoztam be a Premier League-ben, legutóbb legyőztük őket 1-0-ra, csupa kellemes emlékem van a csapatról.


Chelsea-Ipswich 7-0


- Halmosi Péter egy hete azt mondta nekünk, hogy a magyar légiósokkal szórakoznak Angliában, velük mindent meg lehet tenni, mert gyengébb futballkultúrából jöttek. Alá tudja ezt támasztani?

- Én nem tapasztaltam ilyet. Tény, hogy nem úgy kezelnek egy magyart, mint egy írt, skótot, vagy egy angolt, de ha lerakod a teljesítményt, akkor nincs probléma. A Halmosi Peti klubrekordot jelentő összegért került a Hull Cityhez, de aztán az edzője nem számított rá, ez lehetett a gond. Előtte viszont a Plymouthban látta, hogyan bánnak a magyar légiósokkal: ott istenként tisztelték Halmosit. Nem kellene ilyeneket mondania Petinek, nem szórakoznak a magyarokkal, rá is sok angol csapat lecsapna még.

- Azt hogyan értette, hogy nem úgy kezelnek egy magyart, mint egy skótot vagy angolt?
- Ha hasonló teljesítmény van mögöttük, akkor lehet, hogy inkább egy angolt, vagy akár egy franciát játszatnak az edzők, ugyanakkor ők sem hülyék: ha van egyértelműen jobb játékosuk, akkor be is teszik a csapatba. De ez Magyarországon is így van, két egyforma képességű játékos közül a magyar kerül a csapatba. Én soha nem éreztem negatív diszkriminációt itt.

Priskin már nem foglalkozik Roy Keane-nel

"Rosszkor jött nekünk a meccs, mert az edzőnk elhagyta a klubot, de tovább kell lépnünk, bár nem lesz egyszerű" - összegezte a londoni kudarc hátterét Priskin Tamás.

Az Ipswich csatárát a napokban menesztett edző, Roy Keane korábban bírálta, úgy érezte, a csereként pályára küldött játékos sértődötten viselkedett. "Utána nyilatkoztam, hogy nem értek egyet ezzel, de a legfájóbb az volt, hogy ezek után nem kerülhettem be a keretbe" - fogalmazott Priskin, aki a maga Keane-aktáját ezzel le is zárta.

Halmosi Péter múlt heti nyilatkozatával Fülöphöz hasonlóan a támadó sem ért egyet: "Persze, biztos van ilyen jelenség, de én úgy érzem, hogy ha nagyobb a különbség egy külföldi javára, akkor nincs kivételezés. Az viszont lehet, hogy ha egyforma tudásúak, akkor az angol játékos kap bizalmat. Egyértelműen jobbnak kell lenni, ennyi a titok igazából."