Vágólapra másolva!
A Népszava információja szerint a bochumi ügyészség vádiratában nem csak a 2009-ben rendezett Debrecen-Fiorentina Bajnokok Ligája-mérkőzés, de a 2008-as Young Boys elleni UEFA-kupa-meccs is szerepel. A DVSC klubigazgatója, dr. Róka Géza szerint még semmilyen hivatalos információt nem kaptak az eljárással kapcsolatosan.

A Népszava szerint a bochumi bíróságra benyújtott vádirat szerint nem csak a 2009-ben rendezett Debrecen-Fiorentina Bajnokok Ligája-mérkőzést manipulálták, hanem 2008-ban a Young Boys elleni UEFA-kupa-meccsen is előre meghatározott eredmény született, utóbbin 3-2-re nyert a svájci csapat.

"Nahezu alle Abwehrspieler" (magyarul: "megközelítőleg minden védőjátékos") - olvasható a lap kérésére ismertetett vádirat-részletben - az 50 ezer eurón osztozó debreceni játékosok köre. "Ez azt jelenti, hogy a pályára lépő védők közül egy, legfeljebb két játékos maradhatott ki az osztozkodásból" - mondta Volker Talarowski, a bochumi bíróság szóvivője.

A debreceniek védelme így állt fel 2008. augusztus 28-án: Bernáth, Mészáros, Bíró P., Takács. A Hajdú Online megszólaltatta Bernáth Csabát, a Loki csapatkapitányát.

"Borzasztóan ideges vagyok, fel vagyok háborodva! Egyszerűen hihetetlen, hogy így meggyanúsítson bennünket újra az UEFA. Nem találok szavakat, ez egy rossz vicc. Ha itt lenne előttem ez a bírósági szóvivő, esküszöm, hogy behúznék neki egyet. Fogalmam sincs, mire jó ez az egész, de annyit mondhatok: az én lelkiismeretem tiszta" - mondta a hírre reagálva Bernáth.

A bochumi bíróság szóvivője a debreceniek Fiorentina elleni BL-mérkőzésével kapcsolatban elmondta: a vádirat szerint abban az ügyben Vukasin Poleksic, a debreceniek kapusa az egyetlen gyanúsított. A montenegrói válogatott kapusnak, egy közvetítőn keresztül, Bécsben 100 ezer eurót akartak átadni, de az ügylet meghiúsult, mert egy másik banda megelőzte őket, és már lefizette a játékost. A vádlottak vallomásukban nem tértek ki az összeg nagyságára, csak arra, hogy az első 20 percben három gólt kellett kapnia a Debrecennek - és pontosan ez történt a 4-3-as firenzei győzelemmel végződött összecsapáson.

"Sem a klub, sem a játékosok a mai napig semmilyen hivatalos információt nem kaptak az eljárással kapcsolatosan" - nyilatkozta a Debrecen hivatalos honlapjának dr. Róka Géza klubigazgató. "Sajnálatos, hogy az idézett írásból akár az is kikövetkeztethető, mintha az események megvalósulása bizonyosságot nyert volna, holott hangsúlyozandó: a bírósági eljárást megelőző vádiratra történik hivatkozás. A cikkben utalás történik a Debrecen-Fiorentina-meccsre, amellyel kapcsolatban többször elmondtuk, hogy bebizonyosodott, nem történt csalás, és a két eltiltott debreceni játékos a büntetést azért kapta, mert nem jelentette a megkeresést, bár ez az ügy sem tekinthető lezártnak, hiszen a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) márciusban tárgyalja a két játékos ügyét. Fontosnak tartom még elmondani, amennyiben mégis bebizonyosodna, hogy bármely debreceni játékos érintett a mérkőzések manipulálásában vagy a vádiratban megfogalmazottakat esetlegesen elkövette, abban az esetben a klub azonnal megszakítana minden kapcsolatot a labdarúgóval."

Az előzetes tervek szerint február 28-án kerül sor a debreceni találkozókkal kapcsolatos vádiratok ismertetésére.