Vágólapra másolva!
Noha több érintettel beszéltünk, kevés dolgot tudhattunk meg az FTC labdarúgó-szakosztályát működtető zrt. csütörtöki közgyűléséről. A sajtóhírek szerint egy magyar vállalattal való együttműködés állhat a háttérben, de egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a szóban forgó cégről a Vasasnál jó véleménynel vannak, a Ferencváros focistái sem érzékelnek anyagi gondokat.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtökre Kevin McCabe, az FTC Zrt. többségi tulajdonosa. A megbeszélésen való részvételét az FTC fociszakosztályát működtető zrt. tulajdonosa és valamennyi részvényes jelezte, ezen kívül az FTC elnökségének delegáltja is jelen lesz.

A közgyűlés témájáról egyik érintett sem ad információt, korábbi sajtóhírek szerint az International Financial Zrt. ajánlata állhat a háttérben: a cég kidolgozott egy struktúrát, mely alapján megszüntethető a focicsapat veszteséges üzemeltetése.

Az IF Zrt. korábban a Vasas megvételéről is tárgyalt, végül mégsem mellettük döntöttek az angyalföldiek. Mint Markovits László, a klub elnöke az [origo]-nak elmondta: "Semmilyen kifogásunk nem volt ellenük, korrekt ajánlatot tettek, nagyon komolyan vették a tárgyalásokat, de végül nem rájuk esett a választásunk."

Az IF Zrt. nem szerepel az úgynevezett egyesített feketelistán, amely tizenegy különböző szempontot vizsgál (többek között az adóvégrehajtásokat vagy a munkaügyi elmarasztalásokat), állami nyilvántartások alapján. A Ferencvárossal kapcsolatos elképzelésekről ugyanakkor egyelőre semmit sem árult el a vállalat megkeresésünkre.

Dragóner Attila, a zöld-fehérek védője lapunknak elmondta: nem érzékel anyagi gondokat a csapatnál, a fizetését rendszeresen megkapja, a klub esetleges eladásának ügyére viszont nincs rálátása. A játékos szavait megerősítette Prukner László vezetőedző is: "A csapat és a szakmai stáb eddig mindig mindent pontosan megkapott, ahogy az irodai alkalmazottak is" - mondta.

A labdarúgó-szakosztályban 95 százalékos részesedést jegyző Kevin McCabe három hónapja úgy döntött: részben vagy egészben megválik tulajdonjogától, ezért külföldi újságokban hirdette meg portékáját.

A fociszakosztály üzemeltetőjének rendkívüli közgyűlése előtt hétfő este lemondott Kovács Miklós, az FTC elnöke. Döntését megnövekedett üzleti elfoglaltságaival indokolta.

Féderer Andrea, az FTC kommunikációs igazgatója az [origo]-nak úgy nyilatkozott: a csütörtöki közgyűlésen Kovács Miklós lemondása nem kerül szóba, minden továbbiról viszont csak a közgyűlés után ad majd információt a klub.

A klubtulajdonos Kevin McCabe először november 9-én jelentette be, hogy részben vagy egészben értékesítené a zrt. részvényeit, azóta többek között egy orosz lapban is meghirdette a futballcsapatot, és többször találkozott Tarlós Istvánnal annak reményében, hogy a főpolgármester segíthet befektetőt találni.

McCabe legutóbb január 31-én adott ki egy hosszú közleményt, amelyben beszámolt a Magyarországon szerzett keserű tapasztalatairól, és részletezte, milyen tényezők miatt döntött úgy, hogy túlad a futballklubon.

Alexander Gerstl, a labdarúgó zrt. igazgatója a közlemény megjelenése után azt mondta az [origo]-nak, továbbra sem sikerült potenciális vevőjelöltet találni, Kevin McCabe éppen ezért felhívásnak szánta a közleményt, hogy nyomatékosítsa a klub eladásának szándékát.