Vágólapra másolva!
Mezey György szerint óriási terhet raknak a játékosai vállára azok, akik minden meccsen briliáns játékot várnak el a bajnokságot hat ponttal vezető Videotontól, hiszen szerinte ez még a Barcelonának sem jön mindig össze. A Fradi elleni szombati rangadóra készülő 69 éves szakember állítja, a futballtudást nem lehet kitörölni a magyarok génjeiből, Egervári Sándor helyében pedig több fehérvári játékost hívna be a válogatottba.

- Mire számít a Fradi elleni rangadón?
- Küzdelmes és komoly mérkőzésre, amelyen mindkét csapatnak ugyanannyi az esélye a győzelemre.

- Az ellenfél az anyagi problémák dacára második a tabellán, ön szerint erőn felül teljesít?
- Ezt talán nekik kellene elemezni, mert vannak pozitívumok is a csapatnál, de egy Siófok elleni kiesés azért kicsit megrendítő lehet, és látható, hogy a háttérproblémák miatt nem mindig teljesít egyformán a társaság. Nehéz most megjósolni, hogy mi lesz ebből az egész Fradi-konfliktusból.

- Mit gondol, a szombati meccs eldöntheti a bajnokság végkimenetelét?
- Sokan erre hegyezik ki a mérkőzést, pedig nem ez dönti el az aranyérem sorsát. Mi az ötödik forduló után kezdtünk feljönni, és a végén hét pont előnnyel fejeztük be az őszi idényt, szóval sok lehet még itt a változás tavasszal is.

- Melyik csapatot tartja a Videoton legnagyobb riválisának?
- A Ferencvárost és a Debrecent, de jó a Zalaegerszeg is. Örülök, mert kezd kiegyenlítődni a mezőny, és úgy érzem, ma egyik csapat otthonában sem lehet biztosra menni.

- Tavaly négypontos előnyt eltékozolva végül ezüstérmes lett a Videoton. Az idén van-e bármiféle - akár a szurkolók, akár a vezetők felől érkező - kényszer a csapatán, hogy megnyerje a bajnokságot?
- A szurkolók nagyon várják. De ez az egész miliő annyira eltúlzott, hogy az már irreális. Mindenféle hivatásos szakkommentátorok őrült véleménye szerint most már nemcsak nyernie, hanem briliánsan játszania is kell a Videotonnak, amit ma a világon senki nem tud, ez még a Barcelonának sem jön össze mindegyik alkalommal. Ez óriási terhet jelent a számunkra, többet, mint ami egy bajnokesélyes csapat esetében reális lenne. Sokszor indokolatlan bulvárhangulat teremtődik körülöttünk, és ez semmiképp nem hasznos.

- Mit mond ilyenkor egy edző a játékosoknak?
- A legkevésbé a játékosok számára jelent ez problémát. Őket kimenti az, hogy minket szidnak, akik a csapatot vezetjük és irányítjuk. Véleményem szerint a játékosok nincsenek olyan nyomás alatt, amit ne bírnának el.

- Akkor mi a gond? Nem az a fontos, hogy a játékosok nyugodtan tudjanak futballozni?
- Van, amikor az a fontos, de van, amikor nem. Amikor láthatóan bomlasztási szándékkal közelítenek meg egy-két dolgot, az nem tesz jót sem a játékosnak, sem a klubnak.

Forrás: MTI/Földi Imre

- Ön szerint mivel bomlasztják a klubot?
- Csupa olyan hírek röppennek fel, amelyekről azt mondják, a mai világ velejárója (február végén a Bors arról írt, hogy végzetesen megromlott Mezey György és Garancsi István kapcsolata, a tulajdonos ezt több helyen cáfolta - a szerk.). Ezt el is fogadom, de azt nem mondom, hogy ez hasznos.

- Mennyire elégedett a csapatával például a keddi, Honvéd elleni Magyar Kupa-meccs tükrében?
- A mostani játékkal elégedett vagyok, szinte hibátlanul játszottunk, és a megítélésem szerint a győzelem reálisabb lett volna. Voltak esélyeink, rúgtunk gólt is, és volt egy tizenegyesgyanús eset is. Szóval nem elégedetlenkedem. Lesz még egy visszavágó is Székesfehérváron, ott be kell majd biztosítani a továbbjutást.

- Fejlődött a csapat a tavalyi, Maribor elleni Európa Liga-selejtezőhöz képest?
- Egy ilyen összehasonlításba nem tudok belemenni. A Maribor akkor minden szempontból felkészültebb és egységesebb, egyszóval profibb volt, mint mi. Hogy aztán mi fog változni a nyári nemzetközi meccsekig, az egy nagyon érdekes kérdés.

- Melyik munkáját szereti jobban, amikor sportigazgató volt és inkább a háttérből irányított, vagy a mostani, vezetőedzőit?
- A sportigazgatói inkább csak egy beugrás volt. Zilált viszonyok voltak a klubnál, és az új tulajdonosnak szüksége volt egy olyan emberre, aki átlátja a káoszt. Ez egy kényszermunka volt a számomra, de utána a kispadon folytattam. Az életem javarészét ott töltöttem, és úgy érzem, ott is fejezem majd be.

- Mit szólt Egervári Sándor döntéséhez, amikor visszahívta a válogatottba a hét éven át mellőzött Tököli Attilát?
- Elég tekintélyes ideig voltam szövetségi kapitány, és akkor megtanultam, hogy soha nem szabad kommentálni az elődünket vagy az utódunkat. Ők látják át a helyzetet, én pedig természetesen figyelem, és nagyon várom a híreket a válogatottról, de nem vagyok olyan közel hozzá, mint Egervári Sanyi.

- A Videoton válogatott játékosairól - Lázár Pál, Lipták Zoltán és Elek Ákos kerettag, Vaskó Tamás biztonsági tartalék - mit gondol? Képesnek tartja őket arra, hogy helytálljanak Hollandia ellen?
- Feltétlenül. De én úgy ítélem meg, hogy van még egy-két játékos a Videotonban, aki odakerülhetne a látottak alapján.

- Kik ők?
- Ebbe nem mennék bele, mert nem akarok senkit befolyásolni, de ha én kapitány lennék, biztos, hogy behívnék még egy-kettőt.

- Az MLSZ 10 éves futballstratégiájának 45 oldalas dokumentumában a készítők között az ön nevét is megemlítik. Melyik rész fűződik az ön nevéhez?
- Az edzőképzést a szövetség nagyon helyesen reformálni akarja, és ezt rám bízták, hiszen az UEFA-nál meglévő kapcsolataim és a tapasztalatom is nekem a legjobb ezen a téren.

- Egyetért a nagyszabású tervekkel? Tíz éven belül tényleg kijuthatunk két világeseményre, és ismét tízezer felett lehet az átlagnézőszám az NB I-ben?
- Nagyon jó úton indult el az MLSZ azzal, hogy kinyitotta az érdeklődés kapuját szinte minden irányba. Én azt tartom a leglényegesebb dolognak, hogy mindenki a futballra figyel, a programokról beszél és a terveket értékelgeti - ez óriási jelentőségű dolog.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

- Ha most a hollandoktól kétszer kikapunk, nem lesz egyből vége a futball-láznak?
- Az összes szélsőséges megnyilvánulás ellenére a magyar futball iránt érdeklődők a valóság talaján állnak. Ha most kétszer is kikapna a válogatott Hollandiától, attól még nem szabad pálcát törni a futball új törekvései fölött, mert ez egy időigényes dolog. A holland vb-ezüstérmes válogatott jóval előttünk jár, és bizony előfordulhat, hogy kikapunk itt is, ott is. De ettől még végig kell menni a kijelölt úton.

- Ezek szerint hisz abban, hogy a magyar foci egyszer olyan lesz, mint régen?
- A spanyol futball legnagyobb ereje az, hogy megtartotta a tradícióit. Óriási elődökön nevelkedtek fel, és a labdarúgásuk most is ugyanolyan, mint korábban. A sikeressége az ügyességen, a játékközpontúságon, a jó technikán alapszik, ugyanúgy mint 30-40 évvel ezelőtt. A magyaroknak a vérükben van a futball. Amit Schlosserék elkezdtek, azt később Sárosiék folytattak, majd jött Puskás és az Aranycsapat, aztán Alberték. Nem lehet kitörölni a futballtudást a génjeinkből, emiatt én nagyon bízom benne, hogy ismét eljön még a mi időnk.

- Legutóbb 25 éve jutott ki vb-re Magyarország, és a mexikói tornát azóta sokan úgy emlegetik, mint a magyar futball megindulását a lejtőn. Mit gondol erről?
- Nem tudom, honnan erednek ezek az ítéletek. Olyan valóságtartamuk van, mint a tésztázásnak, amit még mindig hallok néha. Az akkori egy nagyon jó magyar válogatott volt, de a nagyon szörnyű 0-6-os mérkőzéssel hirtelen megromlott a megítélése. A közvélemény mélypontnak tekintette, pedig szakmailag nem volt az. De ekkor már kezdődtek a politikai csatározások, és a válogatottat is felhasználták a pozícióban lévők tekintélyének a megtépázására, és ez nagyon nagy baj, mert emiatt olyan szélsőséges hatások érték a futballt, hogy nem lehetett mit tenni.