Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott 4-0-ra kikapott Hollandiától a Puskás Ferenc-stadionban rendezett Európa-bajnoki selejtezőn. A magyar védők többször is hajmeresztően rosszul helyezkedtek, az utolsó két gólját már sakk-matt helyzetből lőtte a vb-ezüstérmes.

Eb-selejtező, E csoport
Magyarország - Hollandia 0-4 (0-2)
Puskás Ferenc-stadion, 25 ezer néző
v.: Carballo (spanyol)
Magyarország: Király - Vanczák, Lipták, Juhász, Laczkó - Varga J. (Vadócz, 46.), Elek (Priskin, 79.) - Koman (Czvitkovics, 46.), Gera, Dzsudzsák - Rudolf
Hollandia: Vorm - Van der Wiel, Mathijsen, Heitinga, Pieters - De Jong, Van der Vaart (Strootman, 81.) - Kuyt (Van Nistelrooy, 81.) Sneijder, Afellay (Elia, 63.) - Van Persie
gól: Van der Vaart (8.), Afellay (45.), Kuyt (53.), Van Persie (63.)
sárga lap: Koman (43.), Elek (59.), Vanczák (60.) illetve Van Persie (18.)

Nem gyakran láthattunk ilyet korábban, a magyar válogatott ugyanis úgy kezdte a meccset, mintha nem is a vb-ezüstérmes Hollandia, hanem a tavaly 8-0-ra elintézett San Marino lenne az ellenfél. Lendületesek voltak a magyar játékosok, oldalpasszok helyett előrefelé játszottak, Dzsudzsák veszélyesen adott be, Rudolf bátran lőtt, a közönség már akkor felhördült, ha 40 méterre megközelítettük a holland kaput, nyolc percig úgy tűnt, miénk a világ. Aztán az első komolyabb támadásnál a magyar kapuba került a labda, Sneijder passzolt a tizenhatoson belül álló Van der Vaarthoz, aki Király támaszkodó lába mellé lőtt. Nem tudni, hogy a kapust meglepte-e a lövés, mindenesetre úgy tűnt, hárítható lett volna.

A magyarokat nagyon megfogta a gól, a szurkolók halkabbak lettek, a csapat pedig nem igazán találta a helyét, eltűnt az első percekben látott bátorság, tizenöt percig szinte csak kóvályogtak a játékosaink. A hollandok kényelmesre váltottak, de így is veszélyesebbek voltak, Sneijder bombaerős szabadrúgására azonban Király odaért. Egy perccel később Dzsudzsák bolondított meg két hollandot is, de jobbos csavarását simán fogta a sérült Stekelenburg helyére beugró Vorm.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

Bár a holland védelmet Rudolf, Gera és Dzsudzsák is többször összekuszálta, a játékosok elfelejtettek 20-22 méterről lőni, és azt sem igazán értettük, miért csak egy-egy ember próbálta letámadni a védőket. Ha a holland védelemről azt mondtuk, hogy nem tűnt sziklaszilárdnak, akkor mit mondjunk a magyarról, amely mindkét szélen sebezhető volt, Laczkó nagy hibája után Kuyt még elkapkodott egy ziccert, a 44. percben azonban jött a második holland gól: a jobbhátvéd Van der Wiel rúgatott gólt a teljesen indokolatlanul eltolódott védelem által elfelejtett Afellayjal.

A félidőben Egervári Sándor kettőt is cserélt, lehozta Komant és Vargát, helyükre Czvitkovics és Vadócz érkezett, a hollandok pedig gyorsan megpróbálták elvenni a maradék kedvünket is, de Király bravúrral kiszedte Van Persie lövését, és Van der Wiel közelijét is védte, majd életjelet adott magáról a magyar csapat is, Gera látványos mozdulattal kivitelezett löketét Vorm tolta ki a léc alól.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képre a galériáért

Mielőtt még beleéltük volna magunkat abba, hogy letáborozik a magyar válogatott a holland kapu előtt, Sneijder pazar ütempasszával Van Persie lépett ki, aki önzetlenül gólpasszt adott az üres kapuval szemben álló Kuytnek. A harmadik gól után úgy tűnt, a magyar játékosok legszívesebben bevonulnának az öltözőbe, a hollandok ellenben élvezték a játékot, és amikor kicsit felpörgették a tempót, újabb gólt értek el, a támadásokat elsőrangúan segítő Van der Wiel Van Persie-nek osztotta ki második asszisztját. A vendégszurkolók az ünneplés után a Brian élete című Monthy Python-klasszikusból ismert "Mindig az élet napos oldalát nézd" dallal üzentek a szomorú hazai drukkereknek, akik attól sem lettek vidámabbak, hogy Sneijderék jó másfél percig cicáztak a honfitársak ollézásától kísérve.

A hollandokról sütött a magabiztosság, Van Persie sarokkal passzolt, Sneijder már-már pofátlanul nyesett a lécre 25 méterről, Kuyt pedig kissé kényelmesen fejelte kapura a kipattanót, amit Király gyors vetődéssel megfogott. A hajrában tizenöt másodperc alatt többet mutatott a magyar csapat, mint addig összesen, előbb Czvitkovics, majd Dzsudzsák kínálta meg egy lövéssel Vormöt, akinek a debreceni középpályás kísérleténél volt nehezebb dolga.

A vége tehát 0-4, ami főleg az előzetes fogadkozások fényében csalódás, és azért, mert csak nyolc percig volt szoros a meccs.

Az E csoport állása

mérkőzésgyőzelemdöntetlenvereséggólkülönbségpont
1.Hollandia550016-215
2.Magyarország530212-89
3.Svédország32019-46
4.Moldova42025-36
5.Finnország410310-63
6.San Marino50050-290


A két csapat korábbi mérkőzései a selejtezősorozatban:
Svédország - Magyarország 2-0
gól:
Wernbloom (51., 73.)

Magyarország - Moldova 2-1
gól:
Rudolf (50.), Koman (66.), ill. Szuvorov (79.)

Magyarország - San Marino 8-0
gól:
Rudolf (11., 25.), Szalai (18., 27., 48.), Koman (60.), Dzsudzsák (89.), Gera (93., 11-esből)

Finnország - Magyarország 1-2
gól:
Forssell (85.), ill. Szalai (49.), Dzsudzsák (94.)

San Marino - Hollandia 0-5
gól:
Kuyt (16., 11-esből), Huntelaar (38., 48., 67,) Van Nistelrooy (89.)

Hollandia - Finnország 2-1
gól:
Huntelaar (7., 16., a másodikat 11-esből), illetve Forssell (18.)

Moldova - Hollandia 0-1
gól:
Huntelaar (37.)

Hollandia - Svédország 4-1
gól:
Huntelaar (4., 55.), Afellay (36., 59.), ill. Graqvist (69.)