Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott középhátvédje, Juhász Roland számára az a legbosszantóbb a hollandok elleni 4-0-s vereségben, hogy a csapat tagjai túl keveset foglalkoztatták Dzsudzsák Balázst, akinek - Juhász szerint - Amszterdamban nem szabad engedni, hogy védekezzen, mert akkor túlságosan felőrlődik. A 27 éves védő nagy hátránynak érzi, hogy több társa nem játszik a klubjában, de arra kéri a szurkolókat, tartsanak ki a válogatott mellett.

- Megmagyarázható egy ilyen kiütéses vereség?
- Már kétszer is megtapasztaltuk, hogy milyen erős ez a holland csapat, nem hiába játszott világbajnoki döntőt. A második és a harmadik gólt a legrosszabbkor, az első félidő végén, illetve a második félidő elején kaptuk. Nem egyszerű egy ilyen meccs után beszélni, de ki kell, hogy mondjam, hogy ez a realitás. Ezzel együtt azt is állítom, hogy több van a csapatunkban, de nagy hátránynak tartom, hogy nagyon sok játékosunk nem játszik a klubcsapatában. Számomra azonban az a legbosszantóbb, hogy Dzsudzsákot nagyon keveset foglalkoztattuk.

- Ennyi lett volna a jobb eredmény alapja?
- Az első félidőben, amikor hozzá került a labda, akkor igenis veszélyesen játszott, voltak elfutásai, beadásai. Ő az a játékos a csapatból, akiben a legtöbb van, aki képes váratlan húzásokra, és akitől a legjobban tartanak. Az amszterdami meccsen ezért úgy kell majd játszanunk, hogy ő csak előre figyeljen, mert ha védekeznie is kell, az teljesen kiveszi az erejét (a Dzsudzsák Balázs oldalán játszó holland jobbhátvéd, Van der Wiel pénteken két gólpasszt is adott - a szerk.). A szurkolók azt kiabálták a stadionban, hogy "hajtsatok!", meg hogy "ébresztő!", és igazuk volt. Nem volt sokat nálunk a labda, de sokat voltunk úton, és ez szépen felőrölte a csapatot.

- Ha hazai pályán 4-0-ra kikap a csapat, akkor lesz bármi esélye Amszterdamban?
- Azért azt már előre sejtettük, hogy valószínűleg nem a hollandok ellen szerezzük majd a legtöbb pontot. Más meccs lesz a hollandiai, de így nem szabad játszani, ahogyan pénteken futballoztunk.

- Mi volt a baj?
- A középpályán érezhető volt, hogy mekkora fölényt képesek kialakítani, a De Jong, Sneijder, Van der Vaart hármason látszott, hogy nagyon sokat szerepeltek már együtt, és hogy világklasszisok. De ha többet lesz nálunk a labda, és bátrabban játszunk, akkor javulhat a helyzet.

Forrás: [origo]

- Úgy gondolja, hogy idegenben bátrabb lehet a válogatott?
- Miért ne lehetne? Vesztenivalónk nincsen, és nem szabad úgy felmenni a pályára, mintha győzelmi nyomás lenne a csapaton. Bátran kell futballozni, mert az ilyen meccseken lehet kitűnni, az ilyen meccseken lehet bebizonyítani, hogy erős nyomás alatt is képes jól játszani a csapat.

- A saját játékát mennyire érezte bátornak?
- Nem sokat találkoztam a labdával, szerintem a két kezemen meg tudnám számolni, hogy hányszor értem bele. Sokat védekeztünk, bár nem tudom, mennyi volt a labdabirtoklási arány (57:43 százalék a hollandok javára - a szerk.).

- Mit üzen azoknak a drukkereknek, miért érdemes bízniuk a válogatottban a 0-4 ellenére is?
- Nagyok lettek az elvárások, mert a csapat zsinórban nyert öt meccset. Mi is számítottunk arra, hogy a hollandok ellen megszakadhat a sorozat, de arra kérem a drukkereket, hogy tartsanak ki a válogatott mellett, mert ez tényleg egy szerethető, fiatal csapat, amelyben jóval több van, mint amit ma láttunk.

- Azt mondta, a mostani végeredmény a realitás. A csoport végső sorrendjét tekintve a második vagy a harmadik hely reálisabb?
- Van fél év még a szeptemberi meccsig, úgy érzem, hogy most még erősebbek a svédek, de addig még van pár meccsünk, mert a Luxemburg elleni barátságos és a San Marino elleni Eb-selejtező után biztosan augusztusban is fogunk még játszani. De továbbra is azt mondom, hogy számunkra a három őszi selejtező, a svédek, a moldávok és a finnek elleni mérkőzés lesz a legfontosabb. A hollandok abszolút favoritok, nem érzem, hogy bárki meg tudná őket szorítani. Nagyon bízom benne, hogy nyáron a játékosok nagy része talál majd olyan klubot, amelyben rendszeresen szerepeltetik. Ideig-óráig játék nélkül is lehet jó teljesítményt nyújtani, de hosszú távon ez biztosan nem működik.