Vágólapra másolva!
Csipkelődő kérdéseket feltevő holland újságírók, támadó szellemet ígérő magyar szövetségi kapitány és enyhe érdektelenség előzi meg a kedd esti holland-magyar Európa-bajnoki selejtezőt. A múlt pénteken 0-4-re elveszített első meccs után leginkább az érdekli a hollandokat, lesz-e újabb magyarverés, ami Vadócz Krisztián szerint "számunkra egy keserves emlék".

Juha Pál helyszíni tudósítása Amszterdamból

Lesz-e újabb Oranje-show? Ez volt a címe annak a cikknek, amelyet egy huszonéves holland férfi olvasott az Ajax stadionja felé vezető metróúton, és a keddi Eb-selejtező előtti napon Amszterdamban semmi nyoma nem volt annak, hogy bármi is a felvetett kérdés ellen szólna.

A magyar labdarúgó-válogatott Budapesten nekiugrott a vb-ezüstérmesnek, de a vakmerő taktika nem jött be az összeszokott holland csapat ellen, amely szép gólokkal, látványos játékkal 4-0-ra győzött. A holland drukkerek azt mondják: pazarul játszott a csapatuk, arról szó sem esik Amszterdamban, hogy azért nyertek volna Sneijderék idegenben kiütéssel, mert a magyar csapat annyira gyenge lenne. A nagy különbségű diadalt mindenki a "nagyszerű holland fociválogatott" érdemeként éli meg.

"Amiről önök beszélnek, az a catenaccio lenne"

A hollandok mindössze két kérdést tettek fel a magyar csapatról a meccset megelőző hétfő esti sajtótájékoztatón. Az egyik: fog-e játszani a bordasérüléssel bajlódó Dzsudzsák Balázs? Egervári Sándor igenlő válasza után az Amsterdam Arenában csak annyit kérdeztek a holland újságírók a szövetségi kapitánytól, igaz-e a hír, hogy a magyar válogatott úgy fog védekezni, mint amikor a kézilabdában hatan állnak a kapu előtt?

Egervári már-már kikérte magának a feltételezést: "A magyar futballra nem jellemző, amiről önök beszélnek, az az olasz catenaccio lenne. A magyarok képzése nem erről szól, mi a játszó futball hívei vagyunk. Ugyanazt a játékot fogjuk felvállalni, mint az első meccsen, csak egy zártabb alapállásban" - mondta.

A szövetésgi kapitány a taktikáról azt mondta még, hogy elszántabb labdavisszaszerzést szeretne, egyúttal a csapat nagyobb hangsúlyt akar fektetni a védekezésre. "De szeretnénk gólt is elérni, és azért, hogy a támadó játékunk is feljavuljon, a középpályán is komoly változtatást tervezek" - jelentette ki.

A hollandok nem foglakoznak az ellenféllel

Ami a hollandokat már nem érdekelte, a magyarokat nagyon is: vajon mire gondolt a kapitány, amikor azt mondta, hogy "a négy középpályásból három poszton változás történik"?

A 4-0-s vereség alkalmával a Varga József, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Koman Vladimir ötös játszott, helyükre a Czvitkovics Péter, Koltai Tamás, Pintér Ádám, Vadócz Krisztián cseresorból három új játékosnak a kezdőbe kellene kerülnie, bár az is lehet, hogy csak ketten kerülnek be, és Rudolfot viszi egy sorral hátrébb a kapitány.

Az nem érdekelte a holland média képviselőit, hogy az Egervári által emlegetett középpályássor kikből áll össze. Egyikük azt mondta, nem jellemző a mentalitásukra, hogy az ellenféllel foglalkoznának, Dzsudzsák hiányáról is csak azért kérdezősködtek, mert őt ismerik, és tudják, hogy a magyarok legjobbja. Róla még azt is tudják, hogy a barátnőjének a kezdőbetűi rákerültek a vadonatúj, narancssárga színű cipőjére, rajta kívül viszont mást nem nagyon ismernek.

Az Ajax stadionjában a hétfő esti edzés során a tucatnyi újságírón és biztonsági őrön, az MLSZ tisztségviselőin, illetve a meghívott Csank János ZTE- és Prukner László Fradi-edzőn kívül csak a magyar keret tagjai tartózkodtak, de az arénának így is tekintélyt parancsoló a hangulata.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Van Persie-t ritkán érték utol a magyar védők

Kilenc hónapja 6-1-re kikapott ugyanitt a magyar csapat, mint azt a játékosok közül többen elmondták már, az az eredmény nem mérvadó, hiszen a hollandok a vb-re készültek, a mieink pedig a szabadságukat szakították félbe. A múlt pénteki, 0-4-re elveszített tétmeccs után is ezer magyar drukker utazik Amszterdamba. A várhatóan a kezdőcsapatba kerülő Vadócz Krisztián egyetlen olyan érvet tudott mondani, ami biztató lehet a meccs előtt. "Itt játszottam az első holland bajnokimat még a Nijmegen légiósaként, és 0-0-t sikerült elérnünk az Ajax ellen, ami nagy eredménynek számított."

"Elszántságot kell mutatnunk egymás felé"

Vadócz azt mondta, sajnálja, hogy a pénteki meccsen csalódást okozott a magyar válogatott: "Az első selejtezőn játékban sem sikerült az elvárható minimumot teljesíteni, de péntek már régen volt, kedd este javítani szeretnénk" - mondta az [origo]-nak, majd a csapat terveit kezdte vázolni.

Az Osasunában szereplő középpályás szerint felesleges abban bízni, hogy a hollandok a 0-4 után könnyebben veszik az amszterdami meccset: "Kiskoruktól kezdve a játékra nevelik őket, hogy minél többet legyen náluk a labda, hogy minél több támadást építsenek fel" - mondta Vadócz, aki NEC-játékosként közelről is megismerkedett a holland mentalitással. "Hogy mi történt pár nappal ezelőtt, az számukra egy jó, számunkra egy keserves emlék. Szerintem ugyanolyan önbizalommal lépnek majd pályára ellenünk, nekünk viszont elszántságot kell mutatnunk egymás felé, azért, hogy javítsunk a játékunkon".

Vadóczhoz is eljutott a szurkolók üzenete, akik többet vártak a válogatottól, és nagyon csalódottak, többen vissza akarták kérni a belépőre befizetett pénzüket. "Nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült szép estét szereznünk a drukkereknek, még azzal sem, hogy esetleg szoros meccset játszunk a vb-ezüstérmessel. Sajnáljuk, mert egyébként jó érzés volt úgy kimenni a stadionba, hogy a lehetőségekhez mérten telt ház volt."

A mérkőzés óta a csapat megbeszélte a hibákat. "Egy-két dolog a felszínre jött, de hogy mi, az a csapatra tartozik. Akkor van értelme róla beszélni, ha a pályán megmutatjuk, hogy kiköszörültük a csorbát" - mondta Vadócz.

A holland-magyar Eb-selejtezőt kedd este 20.30-kor rendezik, a meccset élőben követheti az [origo]-n.