Vágólapra másolva!
A mai napig nem kezdődött el a FTC Zrt. jogi és gazdasági átvilágítása, ami pedig a feltétele lenne, hogy a futballszakosztály és a hozzá kapcsolódó ingatlanok visszakerüljenek az egyesülethez. Kubatov Gábor FTC-elnök szerint Kevin McCabe kötelezettséget vállalt rá, hogy fizeti a vizsgálat költségeit, de egyelőre nem írta alá a szerződést a tényfeltárást végző céggel. A klub eközben továbbra is várja a szurkolók anyagi támogatását a többi szakosztály átvilágítására, noha a feladatra szerződtetett könyvvizsgáló cég a munka felét már elvégezte.

Az FTC legutóbbi hírlevele szerint a klub továbbra is a szurkolóitól vár segítséget, hogy fedezni tudja tizenhét szakosztályának tizenöt millió forintba kerülő átvilágítását, amellyel az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló cégét bízták meg még március elején. Az egyesület elnöke, Kubatov Gábor március végén úgy nyilatkozott, hogy már zajlik az FTC működésének teljes körű vizsgálata, ezért megkérdeztük tőle, miért tart még mindig a gyűjtés, illetve miért nem inkább a futballcsapat gondjainak megoldása érdekében kérik a szurkolók segítéségét, hiszen látszólag ott vannak a legégetőbb problémák.

"Az átvilágítás nagy munka, hónapokig tart. Az Ernst & Young munkájáért járó tizenöt millió forintot azonban nem kellett előre kifizetni, ezért zajlik párhuzamosan a gyűjtés is" - válaszolta az FTC februárban megválasztott elnöke. "Jelenleg több mint négymillió forint gyűlt össze arra, hogy rendbe tegyük a Fradit. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult ehhez. Az FTC tizenhét szakosztálya az elmúlt 2,5-3 évben felélte szinte az összes vagyonát, 2008 májusától napjainkig elköltöttek mintegy 500 millió forintot. Ahhoz, hogy új alapokra helyezzük a klub működését, elengedhetetlen annak teljes átvilágítása. Hogy sportnyelven fogalmazzak, félpályánál tartunk, de az előre meghatározott tervek szerint folyik a munka."

Mint Kubatovtól megtudtuk, a futballszakosztály átvilágítása ugyanakkor még nem kezdődött el, noha a vizsgálatnak - az egyesület korábbi álláspontja szerint - a július elsején esedékes végleges adásvétel előtt le kell zárulnia, és egy hónapig tart. Kubatov elmondta, a Fradinál arra várnak, hogy Kevin McCabe kifizesse a vizsgálat költségeit, ezért is nem terjed ki a szurkolói gyűjtés a zrt. átvilágítására. "Kevin McCabe ugyan a március végén tett szándéknyilatkozatban kötelezettséget vállalt arra, hogy tényfeltáró vizsgálatok költségeit fedezni fogja, a mai napig nem írt alá szerződést a könyvvizsgálatot végző céggel. Pedig egy angol úriembertől elvárható, hogy tartsa a szavát" - mondta Kubatov.

Kérdésünkre, hogy mihez kezd a vezetőség, ha McCabe továbbra sem fizet - Orosz Pál vezérigazgató szerint az angol üzletember ötszázmilliós adósságot hagyott maga után az Üllői úton - Kubatov kitérő válasz adott. "Úgy gondolom, hogy Kevin McCabe egy komoly üzletember, és nem engedheti meg magának, hogy ne tegyen eleget az adott szavának."

A futballklub konszolidálása persze már biztosan nem McCabe pénzéből fog megtörténni, Orbán Viktor miniszterelnök azonban a minap úgy nyilatkozott a Hír Tv-nek, hogy másfél-két éven belül a Ferencváros "egy nemzetközileg is jegyzett, komoly nagy klub lehet", és ennek érdekében "pár dologban" meg is állapodott a Fradi elnökével, aki egyben a Fidesz országos pártigazgatója.

Kérdésünkre Kubatov megerősítette, hogy "történtek egyeztetések", konkrétumokat azonban egyelőre nem akar mondani. "Akkor lesznek újra jelentős befektetői és szponzorai a Ferencvárosnak, ha újra a rend és az átláthatóság jellemzi a klub működését. Ez még néhány hét" - fogalmazta meg várakozásait a Fradi kilátásairól, a játékosok felé fennálló tartozásokról pedig azt mondta: "Azt ígértük, hogy június 15-ig minden elmaradást rendezni fogunk, ezen az ígéretünkön nem változtatunk."

Ennek teljesítéséhez nagy segítség lenne, ha a klubnak a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) visszatérítené azt a jelentős ÁFA-összeget, amelyet már McCabe is számon kért januárban az adóhatóságon, és amelynek visszatartásáról Kubatov szerint a Zrt. előző vezérigazgatója, Berki Krisztián is tehet. "Az adóhatóságnál jelen pillanatban nagyjából félmilliárd visszatérítésre váró forintja van az FTC Labdarúgó Zrt.-nek. A NAV ezt vitatja. A vizsgálatok még 2009-ben kezdődtek és a mai napig nem zárultak le, többek között azért nem, mert Berki Krisztián a mai napig nem volt hajlandó vallomást tenni."

Végezetül arról kérdeztük a Ferencváros elnökét, házon belül indult-e bármilyen vizsgálat a Bors című napilap azon értesülésével kapcsolatban, hogy három játékos összeverekedett az egyik edzésen, illetve hogy az egyik játékos bojkottált egy bajnoki mérkőzést. "Nem kell minden újságírói túlzásnak hinni. Sem verekedés, sem bojkott nincs a csapatnál. Jelen pillanatban kizárólag azzal foglalkoznak a játékosok, hogy az utolsó négy mérkőzésen a lehető legjobb eredményt érjék el" - állítja Kubatov.