Vágólapra másolva!
A világ egyetlen cigány lovagrendje alakult meg a napokban Mátraverebélyen, a kilenctagú Boldog Ceferino Lovagrendben a harmincegyszeres válogatott labdarúgó, Pisont István is szerepet kapott. Az egykori kispesti kedvenc a vallás és a foci egymást erősítő hatására alapozza a rendben vállalt lelkipásztori tevékenységét. A fiatal cigány focistákban kiaknázatlan lehetőséget lát, amelyből szerinte megfelelő nevelőmunkával és tehetséggondozással a magyar válogatott is profitálhat. Álma egy cigány futballakadémia létrehozása, nem csupán cigány fiatalok számára.

"A legnagyobb probléma önmaguk felvállalásával van" - mondta az [origo]-nak a mai roma futballtehetségekről Pisont István. "Otthonukban és a szűkebb környezetükben ez nem gond, de amint bekerülnek egy tágabb közösségbe, máris gátlásaik vannak, és szinte eltitkolják a tudásukat. Pedig ez az egyetlen megoldás, fel kell vállalni származásukat. Eddig igazából csak Farkas János és én tettük ezt meg" - jegyezte meg az U17-es válogatott szövetségi edzője, aki szerint a vallás óriási segítséget ad az efféle problémák megoldásához, ezért a rend tagjaként, illetve utánpótlásedzőként is nagy hangsúlyt kíván fektetni rá. "A gyerekekben levő isteni kép megalapozza az egészséges énképüket, egyúttal a másik tiszteletét, megbecsülését bőrszínre való tekintet nélkül. Ugyanakkor a futball is visszahat a vallásra és az erkölcsre, komoly személyiségépítő ereje van."

Az egykori középpályás annak idején tizennyolc évesen került a fővárosba. "Ekkor értek az első támadások származásom miatt. Választhattam volna én is a begubózást, de hétéves koromtól minden vasárnap szentmisére jártam, és a vallás erős akaratot, belső tartást adott, hát tettem tovább a dolgom. Ebben egyébként rengeteget segítettek a beszélgetések Bicskei Bertalannal, aki Kispesten és az ifjúsági válogatottnál is az edzőm volt."

A Kispesttel három bajnoki címig és egy kupagyőzelemig jutó, majd légiósként is sikeres Pisont szerint a mai fiataloknak is ezt a példát kell követniük, ami aztán az egész magyar foci hasznára lehet. "Ki merem jelenteni, hogy a magyar foci komoly kiaknázatlan területéről van szó. Ha a roma gyerekek beilleszkedését meg tudjuk oldani, az újra indított Bozsik-programban a cigány tehetségek is egyre nagyobb teret nyernek, és ezzel végső soron a korosztályos és a felnőtt válogatottak is erősödni fognak."

Pisont az [origo]-nak beszélt az egyik legnagyobb álmáról is. "Bár még semmilyen konkrét lépés nem történt ez irányban, felvetődött bennem, hogy valamikor a jövőben be kellene indítani egy cigány futballakadémiát Magyarországon. Természetesen bárki előtt nyitva lennének a kapui, de elsősorban a hátrányos helyzetben levő gyerekek képzését biztosítaná, hiszen a cigányságnál ez is akadályozó tényező a futballkarrier kibontakozásánál. A megálmodott akadémia a jelenleg működő akadémiákhoz képest abban is újdonságot jelentene, hogy a futball és az oktatás mellett kiemelt szerepet kapna a vallás."

A Boldog Ceferinóról elnevezett cigány lovagrend a történelmi egyházak és a cigányság közötti együttműködés előmozdítására alakult meg május 4-én Mátraverebélyen. A világ első egyházjogú cigány lovagrendjének "olyan krisztushívő roma világiak lehetnek a tagjai, akik hatékonyan közreműködnek a cigányság körében folyó lelkipásztori tevékenységben". A kilenc alapító között Pisont István mellett Balogh József népzenész, illetve Káli-Horváth Kálmán előadóművész és kommunikációs szakember is ott volt. Rajtuk kívül a média, a tudomány, a pedagógia és a közigazgatás személyiségei léptek be a rendbe. A rend névadója az első és egyelőre egyetlen boldoggá avatott roma ember, Boldog Ceferino Gimenez Malla. A lókereskedő 1936-ban a spanyol polgárháború idején szenvedett vértanúhalált, azért börtönözték be és gyilkolták meg, mert egy pap védelmére kelt.