Vágólapra másolva!
Éjfélig tartott az ünneplés Székesfehérváron, miután a Videoton megnyerte története első bajnoki címét. A csapat legeredményesebb gólszerzője, Andre Alves megerősítette, hogy érdekelné a magyar válogatottság, Farkas Balázs csapatkapitány szerint még nem elég erős a keret a Bajnokok Ligájához, Bánki Erik sportpolitikus pedig úgy látja, a Videoton hátterével sokkal fölényesebben kellett volna megnyerni a bajnokságot.

Andre Alves, a Videoton brazil csatára nem talált be a Kaposvár ellen, a szezon során lőtt 24 góljával viszont oroszlánrészt vállalt a fehérváriak sikeréből. "Életem első bajnoki címe, sőt trófeája ez az aranyérem. Két és fél éve vagyok itt Fehérváron, nagyon akartam ezt a diadalt. Tavaly csak másodikak lettünk, majdnem belehaltam, de most nem tudott elmenekülni előlünk az aranyérem. Mostanában szóba került a magyar állampolgárság és a válogatottság, én dolgozom keményen, aztán meglátjuk, mi lesz. Persze, hogy szeretnék válogatott lenni! Továbbra is szerződésben állok a Videotonnal, de hogy merre sodor az élet, azt most még nem tudom, ez nem csak rajtam múlik."

A Videoton két cserejátékos góljával nyert 3-1-re, a szintén a kispadról beálló Lencse László gólpasszal járult hozzá a Kaposvár elleni győzelemhez. "Mindegy, hogy ki rúgja a gólt, ki adja a gólpasszt, az a lényeg, hogy gól legyen" - fogalmazott a 78. percben, 1-1-es állásnál beállt támadó. "Persze örülök, hogy az én átadásom is kellett hozzá. Az egész szezonnal kapcsolatban felemásak az érzéseim, eleinte keveset játszottam, a végén többet. Nagyon várom a BL-selejtezőket, ott majd kiderül, mire vagyunk képesek."

Farkas Balázs csapatkapitány 1996-ban kezdte el az NB I-es karrierjét, és - mint elmondta - tizenöt éve vár az aranyéremre. "Most voltak adottak a feltételek. Nekem mindent jelent ez a trófea, nagyon keményen megdolgoztam érte. A folyamat nem áll meg, jövőre duplázni szeretnénk, sőt, már most is, a Magyar Kupa elnyerésével. A nemzetközi kupában is jó lenne eljutni odáig, hogy ne mondják ránk, csak itthon vagyunk jók. A jelenlegi kerettel nem sok esélyünk van a BL-ben, meg kell erősíteni a csapatot, minél előbb nyugvópontra kell jutnia az edzőkérdésnek is, mert egyelőre minden képlékeny."

Bódog Tamás másodedző a nyilatkozatát azzal kezdte, hogy hetven évet kellett várni a bajnoki címhez, de szeretné, ha a kupadöntőre is ugyanezzel a lendülettel futna neki a csapat. "Kívánom a csapatnak, hogy ezt a mai érzést még egyszer átélje jövő kedden. Nem tudom, maradok-e, mert a családom kint él Németországban, és ez nem jó. Szakmailag nagyszerű volt ez a két év, szeretek a Videotonnal dolgozni, de most a családegyesítés fontosabb."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képgalériáért!

Horváth Gábor álmát a fia váltotta valóra

Ami idősebb Horváth Gábornak a nyolcvanas években nem sikerült, az a fiának, ifjabb Horváth Gábornak igen. A 25 éves védő az idény elején még játszott a Videotonban, majd a holland NAC Bredához került kölcsönbe. "Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy ami nekünk nem sikerült annak idején, az most a fiamnak igen, hiszen azért öt mérkőzésen játszott ebben az idényben, mielőtt külföldre szerződött volna. Óriási öröm, ennyi év után bajnokcsapata van Fehérvárnak!" - nyilatkozta a klub sportigazgatósági asszisztenseként dolgozó Horváth.

Sándor György, a csapat középpályása elmondhatatlan érzésnek nevezte azt, ami szerdán úrrá lett rajta. "Úgy jó a győzelem, ha megküzd érte az ember, és a mostani győzelemért meg kellett küzdenünk. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel tettünk szert akkora előnyre a bajnokságban, amit már nem tudnak behozni az ellenfelek. Kedden kimentem a kosárdöntőre is, lehet mondani, hogy mára lokálpatrióta lettem. Kijárok a hokisok, a kézilabdázók meccseire is, nem tudok meglenni sport nélkül!"

Ocskay Gábor, a SAPA Fehérvár AV19 jégkorong-csapatának szakosztály-igazgatója szerint a város tarolhat a csapatsportokban: "Ha minden jól megy, három bajnokcsapata lesz a városnak az öt törvényileg támogatott ágazat közül. A hoki és a foci már megvan, férfi kosárlabdában is már csak az i-re kell feltennie a pontot az Albacompnak. 2011 bekerül a koronázóváros aranykönyvébe. Odavagyok az összes csapatsportért, kedden kint voltam az Albacomp-Szolnok kosárdöntőn is, de - ha minden igaz - az Eger-Vasas vízilabda-döntőn is ott leszek, azaz nem kell nekem feltétlenül fehérvári résztvevő az élvezethez."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képgalériáért!

Kovács Ferenc már tudja, hogy ki lesz az új edző

Kovács Ferenc, a hetvenes-nyolcvanas évek bajnoki ezüstérmes, UEFA-kupadöntős nagy Videotonjának a mesteredzője bízik abban, hogy a csapat eljut a BL-csoportkörig. "Hála istennek, hogy most sikerült, ne azon keseregjünk, hogy nekünk 1976-ban csak az ezüst jutott. Minden tiszteletem a játékosoké, az edzőké és azoké a vezetőké, akik a hátteret megteremtették. Tavaly az utolsó bajnoki mérkőzésen, Győrben kicsúszott a kezünkből az aranyérem, most végig vezettük a tabellát, azt hiszem, a harmadik vagy a negyedik mérkőzést ülöm végig úgy, hogy ha megnyerjük, bajnokok vagyunk. Tiszta szívemből örülök. Egy-egynél sem aggódtam, éreztem, van még erő a csapatban, és nagyon szép gólokkal meg is fordítottuk a meccset. Nagy volt a feszültség, őrülten, felszabadultan örült mindenki a harmadik gólunk után."

A klub tiszteletbeli elnöke elmondta: két forduló még hátravan, és a Videoton még tovább növelheti az előnyét, de nem is ezt tartja a legfontosabbnak, hanem a Magyar Kupa megnyerését. "Ezzel tehetnénk fel a koronát az idei évben nyújtott teljesítményünkre. Aztán kívánom, hogy legalább a csoportkörig eljussunk a BL-ben. Hogy az akadémia fiataljaival vagy légiósokkal, esetleg új igazolásokkal, az az új edző dolga, ebbe én nem avatkozom bele. Hogy ki lesz az új edző? Én már tudom, de nem mondom meg."

Szabó József, az 1985-ben UEFA-kupa-döntős Videoton legendás csatára szerint jó helyre került az aranyérem, de már tavaly is kijárt volna a csapatnak. "Sőt, talán már 1976-ban is. Az összehasonlításoknak nincs sok értelmük, mi is jók voltunk, ők is azok, mindig az adott korban kell jónak lenni, és ők tényleg jók. A nagyra törő tervekhez komoly vérfrissítés kell, mert akad egy-két hiányposzt."

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képgalériáért!

Bánki Erik: Ilyen háttérrel húsz pont előnnyel kell bajnoki címet nyerni

Bánki Erik, az Országgyűlés Turisztikai és Sportbizottságának a fideszes elnöke, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja szerint megérdemelt a Videoton bajnoki címe, de úgy véli, még messze van a BL-főtáblától a mostani együttes: "Azt gondolom, ennek már fordulókkal ezelőtt be kellett volna következnie. Ezzel a játékosállománnyal, ilyen körülményekkel és háttérrel húsz pont előnnyel kell nyerni a bajnoki címet. Ahhoz, hogy a Bajnokok Ligájában a csoportkörig jusson ez a csapat, nagyon meg kell erősíteni, ez még nem az a csapat, amely a BL főtáblájára tudna kerülni. De bízom abban, hogy a nyáron jól tudnak igazolni Fehérváron, kell még néhány meghatározó játékos egyes posztokra" - mondta az elnökségi tag, majd hozzátette: kell egy jó sorsolás, némi szerencse is, mert anélkül nem megy.

"A társaságiadó-kedvezmények elfogadása minden bizonnyal segíthet, a Videotonnál minden adott, hogy fogadják az adótámogatást. Legális szerződések, átlátható költségvetés. Az a bajom, hogy a magyar klubok többségénél mindez nincs meg, de nyilván ennek a módosításnak éppen az a célja, hogy tisztuljanak a viszonyok, és kialakuljon az a sportgazdaság, amely aztán már képes a nagy szponzortámogatások fogadására is" - fogalmazott Bánki.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a helyi szurkolók már évtizedek óta arra várnak, hogy bajnokcsapata legyen a Videotonnak: "Tudjuk, hogy sok nagycsapat volt itt, tudjuk, hogy sokszor álltunk közel a bajnoki címhez, de valahogy sohasem sikerült - egészen mostanáig. Úgyhogy igaz, amit a szurkolók mondanak, hogy ez történelmi diadalnak tekinthető."