Vágólapra másolva!
Emlékezetes búcsúban részesítette Dárdai Pált a Bundesliga másodosztályában bajnoki címet ünneplő Hertha BSC. A 14 éves berlini szereplése után visszavonuló középpályás éppen a tiszteletkörét rótta lecserélése után, amikor a hazaiak megszerezték a vezetést. A Hertha végül 2-1-re győzött az Augsburg ellen.

A harmincöt éves Dárdai a 297. és egyben utolsó bajnokijára futhatott ki a Hertha mezében a berlini Olimpiai Stadion gyepén, melynek eddigi hetvenötezres nézőcsúcsa megdőlt a találkozón. A mobillelátókkal kibővített arénénába ugyanis 77 116 szurkoló zsúfolódott be a már bajnok Hertha és a szintén feljutó Augsburg meccsén.

A pályára kifutó csapatokat a kivetítőn egy kétperces videó kísérte, amely Dárdai Pál berlini pályafutását mutatta be "Dárdai már most egy Hertha-legenda" címmel.

A találkozó kezdésekor Michael Preetz, a klub menedzsere köszöntötte virágcsokorral Dárdait, aki utoljára tavaly augusztusban a német kupában szerepelt a Hertha első csapatában.

A szokásos nyolcas mezben pályára lépő középpályást a hangosbemondó is üdvözölte, és a klub élő legendájának nevezte. Eközben az eredményjelzőn hatalmas betűkkel megjelent németül a "Köszönjük, Pál" (Danke Pal) felirat.

Dárdai a szokásos posztján, védekező középpályásként vetette bele magát a küzdelembe, és az első kapura lövés a 15. percben az ő nevéhez fűződött, a labda elzúgott a léc fölött.

Az ünneplés a meccs 42. percében folytatódott, amikor a tervezett forgatókönyvnek megfelelően Markus Babbel vezetőedző lecserélte Dárdait. A pécsi születésű játékos az oldalvonalon túl nyakába vette legkisebb fiát, az ötéves Bencét, és tiszteletkörre indult az ünneplő stadionban.

Forrás: MTI/EPA/Rainer Jensen

A lelátókon több, a magyar játékost is búcsúztató transzparens is feltűnt (az egyiken a "14 év a Hertháért, köszönjük, Dárdai Pál" felirat állt), eközben a Hertha is kitett magáért, és a tiszteletkör perceiben egy szöglet után megszerezte a vezetést Lasogga góljával.

A meccsen végül 2-1-re diadalmaskodott a berlini csapat, és 74 ponttal nyerte meg a másodosztályú bajnokságot a 65 ponttal végző Augsburg előtt.


A másodosztály vasárnapi utolsó játéknapján az is eldőlt, hogy a Bochum játszhat majd osztályozót az élvonalban 16. helyen zárt Borussia Mönchengladbachhal. A párharc első találkozóját csütörtökön rendezik Mönchengladbachban, míg a visszavágóra május 25-én kerül sor Bochumban. A győztes a következő szezonban az élvonalban szerepelhet, a vesztes másodosztályú lesz.