Vágólapra másolva!
Nagy többségben csalódottan, sokszor indulatosan kommentálják a szurkolók azt a hivatalosan egyelőre meg nem erősített hírt, amely szerint Dzsudzsák Balázs egy dagesztáni focicsapathoz szerződik. A külföldi karrierjét éppen lezárt Dárdai Pál szerint Oroszországban Dzsudzsák könnyen feledésbe merülhet, a szintén a Premjer Ligában légióskodó Gaál Miklós ugyanakkor úgy véli, az orosz csapatok ma már közvetlenül ott vannak az európai elit nyomában.

Habár hivatalosan eddig nem erősítették meg, az orosz Szport Ekszpressz és a Nemzeti Sport értesülése szerint már tény, hogy Dzsudzsák Balázs az orosz bajnokságban szereplő Anzsi Mahacskala játékosa lesz, amennyiben megfelel a klub orvosi vizsgálatán. A játékos menedzsere, Vörösbaranyi József az [origo]-nak elmondta, hogy Dzsudzsák valóban orvosi vizsgálaton van Rómában, ám hogy melyik csapat megbízásából, azt egyelőre nem árulta el, és azt mondta: szerdán még biztosan nem dől el a játékos jövője. Az orosz klub az [origo] érdeklődésére nem kommentálta a hírt. Azt viszont korábban már a játékos és jelenlegi klubja, a PSV Eindhoven is megerősítette, hogy folynak a tárgyalások a dagesztáni klubbal a balszélső játékjogának megvásárlásáról.

"Ami ott történik, azt nem lehet felturbózni"

Dárdai Pál, a Hertha nemrégiben visszavonult középpályása kérdésünkre azt mondtam, nem akar beleszólni Dzsudzsák Balázs döntésébe, de nem biztos benne, hogy a PSV-től távozó légiós jó helyre igazol: "Ez az ő élete, de az biztos, hogy ha Oroszországba igazol, onnantól kezdve nem fognak róla írni annyit, ami ott történik, azt nem lehet felturbózni. De biztos megvan rá az oka, hogy miért döntött így."

Dárdai azt mondja, ő Huszti Szabolcsnak is azt javasolta, hogy ne igazoljon Oroszországba, hanem maradjon Németországban. "Huszti kérdezte, hogy mit csináljon, menjen-e a Zenithez, vagy sem, mire én azt mondtam neki, ne menjen, még ha kicsit kevesebbet is keres, de itt a reflektorfényben marad. Németország jó ország, jó a foci, sok a néző, az meg szerintem teljesen mindegy, hogy két- vagy hárommillió a fizetésed" - fogalmazott a hatvanegyszeres válogatott játékos.

A Herthában 373 meccsen pályára lépett Dárdai szerint Huszti Szabolcsról is alig hallani, amióta a Zenitben futballozik: "Onnan ide nem sok minden fog lecsapódni. Huszti eligazolt, és kész, szinte feledésbe merült, az embereket az angol, a német és a spanyol bajnokság érdekli. Ha valaki az orosz bajnokságra kíváncsi, akkor nem tudja nézni a meccseket, Huszti is játszogatott, de nem tudtunk sokat róla."

A 35 éves futballista úgy véli, ha Dzsudzsák példakép akar lenni, jobb lett volna, ha egy nyugat-európai országba igazol: "Például Angliába. Persze az oroszokkal sincs bajom, a lényeg, hogy a válogatottban ugyanúgy száguldozzon, mint eddig."

Koman és Juhász sem menne Dagesztánba

Dzsudzsák válogatottbeli csapattársát, Koman Vladimirt még május 25-én kérdeztük a jövőjéről, a Sampdoriából alkalmasint távozó középpályás azt mondta, hogy csak topligákban tudja elképzelni a folytatást. "Dagesztánba sem tudnának elcsábítani" - jelentette ki Koman.

Hasonló állásponton volt az Anderlechtből elvágyódó Juhász Roland is. "Mindig azt mondom a menedzseremnek, csak akkor szóljon, ha konkrét érdeklődés van. Oroszországban olyan fizetések vannak, amelyet kevés helyen tudnának megadni, de kelet felé annyira nem szeretnék terjeszkedni, akkor inkább maradok itt. Mert a pénz mindenkinek fontos, de nálam soha nem szerepelt az első helyen" - mondta a hatvannégyszeres válogatott védő május közepén az [origo]-nak.

A játékosok minden igényét kielégítik

A szintén Oroszországban légióskodó Gaál Miklós a fentiekkel szemben úgy gondolja, hogy igenis van perspektíva a Premjer Ligában.

"Örülök, hogy Szabi után még egy magyarral erősödött az orosz bajnokság" - nyilatkozta az [origo]-nak a hátvéd, aki 2007 és 2010 között a szintén orosz Amkar Perm játékosa volt, idén pedig a Volgához igazolt. "Ezek szerint megkapta azt a klubtól, amit szeretett volna, reméljük, hogy eredményes lesz, és ki tud lépni az Anzsival az európai kupaporondra".

A 30 éves védő szerint nem véletlen, hogy egyre többen Oroszországba igazolnak: "Én már ötödik éve itt játszom, folyamatosan nő a színvonal, aminek az az oka, hogy egyre több játékos Oroszországot választja. Jó játékosok futballoznak a bajnokságban, amely mára tényleg ott van közvetlenül az elit mögött, csak hát a nyugat-európai ligák Európában jobban követhetők."

Forrás: AFP

A Mahacskaláról Gaál úgy tudja, hogy nagy tervei vannak: "Sok új játékost igazolt a klub, de össze kell még érnie. Jó csapat, de szerintem még jobb lesz, mert, ahogy hallottam, további nagynevű játékosokat akar venni. Bár ahhoz, hogy ütőképes legyen, idő kell. Amikor ellenük játszottunk, jó benyomást tett rám a csapat, hazai pályán 2-1-re kikaptunk."

A védő szerint tévednek azok, akik egy kézlegyintéssel elintézik az orosz bajnokságot. "A játékosokat nagyon megbecsülik, sztárként kezelik őket, ebből a szempontból ugyanolyan a helyzet, mint nyugaton. Szintén komoly érv a Premjer Liga mellett, hogy a csapatok minden évben helytállnak a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is. Az UEFA-kupát 2008-ban a Zenit, előtte pedig 2005-ben a CSZKA Moszkva is megnyerte, míg a Szpartak idén nyolc közé jutott. Ebből is látszik, nem véletlenül indulhat három orosz csapat a BL-ben, az eredmények önmagukért beszélnek."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Gaál még nem járt Mahacskalában, de azt mondja, nem is arrafelé kell keresni a csapat játékosait: "Az Anzsi központja Moszkvában van, az adósságai miatt januárban megszűnt Saturn Moszkva létesítményeiben, egy külvárosi erdős területen készülnek a játékosok. Minden futballista Moszkvában él, és csak a meccsekre repülnek el Mahacskalába. A táv több mint ezer kilométer, az út két óráig tarthat" - mesélte az egykor a Videotonban is szerepelt játékos, aki szerint Moszkvában az olyan játékosoknak, mint Roberto Carlos vagy éppen Dzsudzsák Balázs, minden igényét ki tudja elégíteni a klub.

A 30 éves játékos úgy gondolja, a Mahacskala drukkereit nem zavarja, hogy csak a meccseken látják a kedvenceket: "Főleg, ha az eredmények is jönnek. Mivel tudják, hogy a tulajdonos mennyi pénzt beleöl a klubba, ezáltal a városba is, nem fogják megszólni azért, hogy hetente csak 90 percig lehet látni a játékosokat."

A szurkolók temetik Dzsudzsák karrierjét

Nemrégiben olvasóinkat is megkérdeztük, hogy szerintük melyik csapat lenne a legideálisabb Dzsudzsák számára. Az eddig beérkezett 5181 szavazatból 724 (14 százalék) szólt a Mahacskala mellett, míg a többség (44,9 százalék) szerint a játékosnak egy olyan sztárcsapatban lenne a helye, mint a Liverpool vagy a Juventus.

Hol lenne a legjobb Dzsudzsáknak?

Roberto Carlos csapattársaként a Mahacskalában72414 százalék
Egy olyan sztárcsapatban, mint a Liverpool vagy a Juventus232844,9 százalék
A franciák BL-csapatában, a Lille-ben75214,5 százalék
Ne menjen sehová, jó neki a PSV85016,4 százalék
Klassz erősítés lenne a Videotonnak52710,2 százalék

Dzsudzsák oroszországi szerződését az [origo] sport Facebook-oldalán is rengetegen kommentálják, a vélemények nagy része megegyezik abban, hogy a szélső rossz döntést hozott, és nem a szakmai, hanem az anyagi szempontok döntöttek a választásánál. "Fontosabb volt a pénz, mint a karrier. Ámen!" - írja az egyik hozzászóló.

Vannak, akik a Zenitben szereplő Huszti Szabolcshoz hasonlítják Dzsudzsákot. "Huszti is mehetett volna egy jó, nívósabb német csapathoz a Hannover után, de a pénzt választotta, mint most Balázs" - írja az egyikük, egy másik szurkoló szerint már Dzsudzsák karrierjének a végét vizionálja: "Ilyen korán levezetni..."

Volt, aki megvédte Dzsudzsákot. "Nagyon komoly csapat van kialakulóban Mahacskalában. Ha rendszeresen fog játszani, nagyon megérte neki" - véli a kommentelő, majd hozzáteszi, hogy szerinte a csapat a Bajnokok Ligájában fog indulni jövőre.

Dzsudzsák Balázs a saját a Facebook-oldalán is rengeteg üzenetet kapott, a szurkolók gyakorlatilag eltemették a karrierjét. "Ott fogsz ragadni 27-28 éves korodig, és onnan már nem lesz visszaút a csúcsligákba, de te tudod" - így az egyik hozzászóló, egy másik pedig így fogalmaz: "Volt egy karriered, Balázs..."